Trifunović: Juga nije bila tamnica naroda

FoNet

14. 12. 2013. u 14:45

U nekadašnjoj Jugoslaviji svi su imali stanove, išli na more, imali video-rikordere, a naš pasoš je na crnoj berzi vredeo 50.000 maraka. Priča o toj zemlji kao tamnici naroda je idiotska floskula

U nekadašnjoj Jugoslaviji svi su imali stanove, išli na more, imali video-rikordere, a naš pasoš je na crnoj berzi vredeo 50.000 maraka i zato je priča o toj zemlji kao tamnici naroda idiotska floskula, rekao je na tribini u Kraljevu glumac Sergej Trifunović.

On je sa Idom Prestner, pevačicom i novinarkom iz Hrvatske govorio na tribini "Jugoslavija: od tamnice naroda do Coca Cola socijalizma", koji je u gradu na Ibru organizovalo kraljevačko udruženje "Pozitivna omladina".

Tribina je, prema rečima organizatora istoričara Vojkana Trifunovića, imala zadatak da obuhvati samo pozitivne strane četiri teme iz istorije države osnovane 1. decembra 1918.godine: film, muziku, stripove i sport.

Posle sukoba sa Staljinom 1948. godine, Federativna narodna Jugoslavija se okrenula prema zapadu, pa je 1952. godine sklopljen sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupovini knjiga, ploča i filmova.

Jugoslovenska kinematografija je, rečeno je na tribini, narednih decenija imala šest filmova kandidata za Oskara, a u snimanju filma "Bitka na Neretvi", koje je trajalo dve godine, učestvovala je cela tadašnja Jugosovenska narodna armija, čiji je svaki pripadnik u svakom trenutku morao da bude na raspolaganju autorima filma.

Ni taj film, ni osam godina kasnije, 1975. snimana "Užička republika" nisu imali ograničen budžet, ali je, prema rečima Sergeja Trifunovića, sa, kako se procenjuje, potrošenih između 20 i 30 miliona dolara, "Užiička republika" te godine bila najskuplji film na svetu.

Sergej Trifunović je rekao da se umetnici sličnog senzibiteta sa prostora nekadašnje Jugoslavije sve više druže i da samo on ima dva takva zajednička projekta.

Jedan od tih projekata, naveo je Trifunović, treba da okupi ekipe glumaca i pevača na relaciji Zagreb-Sarajevo-Beograd, a drugi na relaciji Beograd-Ljubljana.

Treba samo još do Skoplja da dobacimo i to je to, rekao je glumac, koji je poslednjih dana u medijima često pominjan zbog najava da se boračka organizacija Sarajevsko- romanijskog regiona protivi da on, zbog bliskosti sa generalom Armije Bosne i Hercegovine Jovanom Divjakom, nastupi na manifestaciji "Dan za ljubav na Johorini".

Ne idem zato što je manifestaciju otkazao organizator, iako sam bio spreman da besplatno sviram, naveo je Trifunović.

Ida Prestner, pevačica rok grupe "Frau Casio" rekla je da Jugoslaviju pamti po pričama svoje bake i pesmama posvećenim drugu Titu.

Sve je to imalo romantični predznak, a zapravo je bilo bizarno smešno, ocenila je Prestner i odrecitovala stihove svog prvog solo-nastupa, koji je imala kao pionirka: "Na glavi mi je kapa, marama oko vrata, crvena kao sunce, crvena kao mak".

Zaključak mladih na tribini u Kraljevu bio je da se, iako se ni u jednoj od država bivše Jugoslavije više ne obeležava, 29. novembar kao simbol osnivanja avnojevske Jugoslavije, planski zaboravlja kao dan tamnice ili kao dan iluzije, jer novi praznici lagano, ali neumitno kroje nove istine o prošlosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (78)

gunar

14.12.2013. 14:53

Super, uz to što je najveće moguće đubre, za koje bi oni koji su je pravili trebalo da odgovaraju na sudu za širenje laži i propagande i podsticanje bratoubilačkog rata, Užička republika je još i koštala najviše. Pa sjajno. Pozdravio ih glavni glumac, HDZ gradonačelnik Zagreba.

zoks

14.12.2013. 14:56

Zato je takav "zivot"dosao za naplatu danas,i zadnjih skoro 20 godina! Da je ta "Juga"bilo sta vredela ne bi je srusili! Kao prvo,ta drzava nije napravljena na zdravoj osnovi,pa se shodno tome nije ni mogla odrzati!Zna se KO je cekao pravi momenat da izadje iz nje! Eto uskoro cete imati priliku da zivite u "novoj Jugi"!Spremaju vam je amerikanosi i englezi,samo sto su katolicka Hrvatska i Slovenija sklonjene iz te buduce drzave,a primoravaju pravoslavce i muslimane da zive zajedno!

MG

14.12.2013. 15:07

Gospodin Trifunovic verovatno ne zna da se termin tamnica naroda koristio iskljucivo za Kraljevinu Jugoslaviju, a ne za SFRJ.

Uništeni

14.12.2013. 16:19

@MG - Moja generacija je platila ceh tom bajnom životu prethodnih naraštaja. Naravno da se išlo na more, kupovalo i uživalo, dok se država zaduživala. Kad je došlo vreme da se krediti vraćaju, ta vajna država je nestala u ratnom vihoru. Ne da je bila tamnica, nego je bila đubre !!!

mnenad

14.12.2013. 23:00

@MG - Netačno, Tamnica naroda je nastao za vreme i koristio se za Austro-ugarsku.

Vitez

14.12.2013. 15:18

Ti se našao da pomiriš nešto što se pomiriti ne može i ne treba. Hrvati nam nikada nisu bili prijatelji. Bolje da si pročitoa pesmu Jovana Dučića o Hrvatima. No kako sudbinu i rodbinu ne možeš birati gledaj svoja posla. I lepo se kaže "Prijatelje sreća stvara a nesreća proverava"

sinke

14.12.2013. 15:35

o novim praznicima u RH nemamo pojma, ali sa sjetom se sjećamo praznika SFRJ i bude se lijepe uspomene na te dane

sas

14.12.2013. 15:42

'Trifunovicu' kratkovidan si. Srbi su imali namjeru da sastave Srpski narod u jednu drzavu. Svi ostali su imali namjeri da razbiju Srpski narod na balkanu. Ali to nisu odlucivali Srbi ni drugi narodi NO svetski poredak! Svetske Sile! Koje uvek vedre i oblace!

Бранко Стеванович

14.12.2013. 15:48

Ako necemo da se lazemo, ovaj covek govori apsolutnu istinu.Umesto da pljujemo po toj Jugoslaviji treba da vidimo sta je dobro bilo i da tezimo da to obnovimo, a ako nismo г stanju,ne treba se ponasati kao lisica koja je rekla da je grozdje kiselo.

Darko Mirnic

14.12.2013. 15:51

Sve je to fino i sad moja generacija ispašta zbog toga! Šta mi to sad imamo forsiralo se bratsvo i jedinstvo a ono hrvati,slovenci,bošnjaci jedva čekali raspad šiptare da ne spominjem! Možda je ova generacija opterećena nacionalizmom i prošlom ratu ali bar je iskrena od te vaše generacije!

dule

14.12.2013. 16:01

2 miliona Srba van Srbije, autonomija Kosovu, autonomija Vojvodini, drzava napravljena tako da nije mogla da se raspadne bez ratova i ubijanja. To je moj Sergeje bila Juga

Automedont

14.12.2013. 16:05

I onda je Sergej Trifunovic obukao majicu sa likom Jovana Divjaka, coveka koji je naredio napad na vojnike JNA u Dobrovoljackoj...

vito

14.12.2013. 16:08

Ako se ti skupovi sa žalopojkama o Jugoslaviji ne održavaju u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori itd zašto mi u Srbiji moramo da trošimo pare na tako nešto? Hoćemo opet da nas zovu okupatorima, zločincima itd.

Бошко

14.12.2013. 16:24

Молио бих дотичног господина да ми "достави" мој стан и видео као и пасош који никад нисам 'видео' заједно са морем за 40 година рада у његовој "сретној" Југославији, те сам и даље подстанар.

ivan

14.12.2013. 16:32

Neka ode u Zagreb ili Prištinu da im "soli pamet" nekakvom "naprednom" državom Jugoslavijom. Možes da zamisliš - nego šta je nego je tamnica naroda, nas srbe je unazadila za jedno 100 godina i još uvek ne možemo da se oporavimo od toga. Jugoslavija - tamnica naroda.

.....

14.12.2013. 19:47

@ivan - On i hoce da kaze da ga zabole za Srbe....POgledaj sta je on radio u proslosti:Snimio "Srpski film" - Ogavstinu reditelja bolesnog umaSergejev komentar na ovu bolesnu pricu je "Klasicna Srpska prica".U filmu, jedan od likova siluje bebu.Onda ide srdacno pozdravljanje sa izdajnikom Divjakom.Svaka cast na humanitarnom radu, ali pitanje je iz kojih razloga ih radis Sergeje!

iz glave

14.12.2013. 17:11

o titovoj Jugoslaviji od idealizacije do sazanizacije, a istina nije izmedju, nego daleko pored...stanovi se jesu dobijali ,ali najmanje ih je dobijala radnička klasa, video rekordere nije imao svako nego bogati i oni koji su kupili od svercera iz Dem. Na domaće more je svako mogao da ode, jer su to RO ( društvena preduzeća) pomagala. Meni najviše nedostaje bezbednost ( svako je mogao da parkira auto gde želi i da mirno prespava), zdravstvo, socijalna sigurnost... a to je MMF platio 1970-90

Mire

14.12.2013. 17:25

Svaka cast za glumu i organizovanje humanitarnih akcija ali lupio si i ostao ziv.Kakvi bre videorekorderi?Nisi toliko mlad da ne znas kad su se pojavili.A da ne spominjem kupovinu kafe,deterdzenta i ulja na bonove,stabilizaciju i sl.Prividno je imalo para ali nije imalo sta da se kupi.Za farmerke se islo u Trst.U Sezani(granica)su pretresali kao da smo kriminalci.Nisi smeo vise od 1kg kafe da proneses a kvalitetnije televizore i automobile su mogli da uvezu samo "odabrani".Nije sve bilo bajno...

Jene

14.12.2013. 19:07

@Mire - Svaka čast za glumu? Bez uvrede, čini mi se da nisi odgledao ni jedan film gde dotični glumi.

Jagodinac

14.12.2013. 19:45

@Mire - Zaista nije sve bilo bajno. Nije bilo milionera. Nije bilo dilera drige na svakom koraku. Djaci nisu maltretirali profesore. Nije bilo Karleushe i Cece. Nije bilo buznismena. Nismo imali videorekordere. Naprimer ja nisam imao. I nije mi falio. Imao sam sport i utakmice sa drugarima iz kraja smo putovali po Srbiji i igrali rukomet. Nisu mi falili Dzoni voker a ni kafa. Sada sve to imamo.

Trst

15.12.2013. 06:48

@Mire - Vecina vas ne zna sta pise posto tad niste bili rodzeni onda samo pisete gluposti.Moj otac je radio u fabric Pretis u Vogosca Bi H I nakon 4 godine dobio stan trosoban besplatno porodica je cinila 5 clanova.Bila je modulacija ako zelis stan ili hoces kredit za kucu sto je poslije rata kredita bila kao kutija marlbora.Da ne ulazim u politiku posto nisam politicar vec ovaj prokleti rat je donio zlo svim narodima,vi srbi mislite da ste sretni kako kazete sto zivite-hocete u jednoj drzavi.

banaćanin

14.12.2013. 17:59

SERGEJU POŠTOVANJE. Voleo sam Jugu,voleo Rok end rol,voleo sam Džoni voker jer sam mogao da ga kupim. Sada dominiraju samo ljubitelji svojih živo ta. Ćao ragazzi- uživajte u KN-u. i Hrvati uživaju u istom. (Šta to znači ? )

josip,zagreb

14.12.2013. 18:09

Sergej naporno radi, puno putuje po svim djelovima bivše Juge. Upoznaje ljude, druži se s intelektualcima, vidi kako ti prostori sad funkcioniraju, donosi zaključke. Što više vidio je Hrvate,Slovence... uživo. Da je ostao u svojoj ulici i čitav život slušao bajke o herojima i čudovištima .... dalje znate.

Rodoljub

14.12.2013. 18:28

Od te dobre Juge mladi su otisli u crni svet,samo njima je bilo dobro kod kuce Crvena zvezda!

Djole

14.12.2013. 18:34

Sergej lupa kao I obicno. Stanovi su se cekali po 30, 40 godina. Video rekorder sam kupio u Minhenu 1988 za 900 DM, a mogao sam da ustedim maksimalno 100 DM mesecno od svoje plate .Na more sam isao u privatni smestaj , a vozio me otac zajedno sa mojom zenom I bebom na zadnjem sedistu. Ziveo sam sa roditeljima do pocetka rata.A da ne pricamo o diskriminaciji Srbije, niskim cenama poljoprivrednih proizvoda I skupoj slovenackoj robi, doprinosu za nerazvijene koji je Srbija morala da daje I sl.

Sale

14.12.2013. 18:39

druže. ti prosto od pozorišnih predstava ne staješ. to dokazuje koliko si dobar glumac. posvatio si se šatro humanitarnom radu pred kraj karijere, verovatno ti ponestaje novca a reklamirati čipi čips nije dovoljno u tim godinama, Ima li barema vajde od splava Dragstor Play ???

ненад

14.12.2013. 18:40

Апсолутно нетачно г.ТрифуновићуУ Брозовој Југи половина становништва су били подстанари (под киријом),а половина без посла. Наравно, Толико смо били богати и економски напредни да је највише запослених "југовића" радило је у Њемачкој!

Branko

14.12.2013. 22:32

@ненад - Nenade, kako je danas i kako će biti sutra, sa "ex-jugovićima" i Nemačkom?

brojac

15.12.2013. 00:16

@ненад - Bravo ! Evo, sad dobijaju stanove nemilice ... I radna mesta, i plate su redovne ... Nema briga ... Lizu med i mleko ...

Jagodinac

15.12.2013. 09:04

@ненад - Nenande pokushavash da ispadnesh pametan ali ti ne polazi za rukom. U SFRJ je vechina gradjana imala takozvano stanarsko pravo. Znachi stan nije bo u vlasnishtvu ali je dat na dozhivotno korishchenje u zamenu za pristojnu sumu koja se placala mesechno. Daklem nije bilo 50% podstanara koji gazdama placaju kiriju kako tvrdish. Podstanara je bilo I to su bili doshljaci sa sela u grad.

naranca

16.12.2013. 11:05

@ненад - @nenad.Pises cirilicom a ne znas da Srbi kazu "u Nemackoj" a ne "u Njemackoj"

Tamara

14.12.2013. 18:47

Jao, šta ovaj lupeta- 50.000DM za YU pasoš! Ko li mu je samo rekao takvu glupost. Što se tiče mora, za njega nema zime, on na hrvatski Jadran ide i dalje i, za razliku od ostalih Srba, tamo je rado viđen gost. Ili bar koristan gost (teško je zamisliti da je bilo koji Srbin rado viđen, ali bar podnošljiv glede uporabne vrijednosti). Tragično je da se ova jugonostalgija toliko nameće Srbima, a u nekim zemljama, poput RH npr., gotovo da je zakonom zabranjena.

Jagodinac

15.12.2013. 09:01

@Tamara - Sergej je u pravu. SFRJ pasos je bio na ceni jer se sa njime moglo putovati svuda bez viza. Osim za USA I Frankovu Shpaniju. Pasos se mogao prodati svima od kriminalca raznih vrsta do palestinskih terorista.

mile

14.12.2013. 19:16

Otkud zna za koga je bilo svjetlo, a za koga tama (tamnica)!! Imamo danas u Bih za nekog je sjaj i sunce, a za nekog mrak, tama, okovi!!

slave

14.12.2013. 19:46

Pasos nije mogao dobiti svako, pogotovo onaj onom kome je trebao..Lupas Sergej za medalju. Evo meni je bilo lepo u toj Jugoslaviji, 74 sam godiste, al kad sam sazreo i sagledao cinjenice o njoj, zakljucio sam da nije bila dobra za Srbiju i Srbe. Samo je Srbija izgubila u toj tvorevini, a bila je antifasisticka sila, pobednik. Dok je Hrvatska kao NDH fasisticki saradnik Hitlerovoj Nemackoj dobila nagradu za zlocine, i u toj tvorevini uzivala kao pobednik, i opet zakuvala i pocinila zlocin.

brojac

15.12.2013. 00:13

@slave - Bogami, "poznajes istoriju, a i razumes politiku" ... Sto se malo vise ne angazujes, pa da resis ove probleme oko nas ...

Goran

14.12.2013. 19:48

Ja sam živeo u toj Jugoslaviji, nisam imao pasoš, nisam išao na more, nisam imao kupatilo, telefon, a kamoli stan i sve to što pričaš. Možda si ti imao. Zbog te tvoje Jugoslavije mi sada trpimo. Zbog te tvoje Juge sad nam otimaju Kosovo. Kamo sreće da ta veštačka tvorevina nikada nije postojala.

прћо

14.12.2013. 20:21

@Goran - ја сам живео у тој југославији,нисам ишао на море,нисам имао купатило,и јесам плаћао порез , сад је тако да ко ради тај има!!!

pribojac

14.12.2013. 22:17

@Goran - Gorane,,,ti nikad nista nisi imao kazes a vidim i sad nemas pa stani da ti ja kazem nesto ni ti ni ja necemo to zapamtiti ali onaj prostor bivse nam drzave koi je postojao vrati ce se kad tad.Mogao sam birati i drugi nacin da ti dokazem da nisi u pravu ali ja sam pribegao ovom bez uvreda tako da JUGA nema alternativu u to su ubjedjene i generacije koje je i nisu zapamtile bice neka nova JUGA kad tad u to sam siguran kao sto sam siguran da cu umrijeti i ja koi vjeruje u to i ti koi nevjeruje.

Mad Max

14.12.2013. 20:10

Krivo ti SirGay? Vidi se to iz aviona. I ovde treba da te bojkotuju kao i u RS! Zivela RS!

miodrag

14.12.2013. 20:17

jugoslavija. smo bili srecni. jeli smoki mencmemelou,pili koktu.najlepse deo mog zivota.slusali corbu

Sanchy

15.12.2013. 13:30

@miodrag - Roditelji su mogli da udju u Ciciban radnju i da mi kupe tri para istih cipelica u razlicitim bojama,da istog meseca odemo na more i da sa njihove dve plate zivimo normalno do kraja meseca..Danas roditelji sa dve plate ,prosecne,jedva kupe detetu cipelice i to na rate ,more,,,mozda al takodje na rate a ziveti do kraja meseca samo ako imas rodjake na selu pa ti salju hranu,tako da bi se i ja rado vratila u tu "tamnicu naroda"..

Borislav

15.12.2013. 10:10

@jojko - Pa nije to tesko. Odselis se u Hrvatsku ili u Sloveniju ako ti nevalja u Srbiji. Oni su prednjacili u tom blagostanju i zato su se ratom odvojili od nas srba.

Branko

20.06.2014. 07:24

@jojko - Nije to isto.Onda smo imali pristojnu kucu sa 6 pristojnih soba a sada 6 svinjaca. Odlacak u Hrvatsku je samo prelazak iz jednog svinjca u drugi.

Усамљени вук

14.12.2013. 22:34

Па и била је тамница народа , јер је једино Србија имала аутономне покрајине а остале републике нису. Тако су нас и поделили на Србе из Босне ,Србе из Хрватске , Србијанце , Србе са Косова итд , па после причају да су Срби живели у једној држави.

brojac

15.12.2013. 00:05

@Усамљени вук - Ti treba i da ostanes usamljeni vuk ... Tako bi bilo najbolje za vecinu ...

Realista

15.12.2013. 01:10

@Усамљени вук - Nisu problem pokrajine po sebi , vec sumanuta ovlascenja koje su imale a da smo mi sami na to dobrovoljno pristali. Tzv "Uza Srbija"je bila prakticno pod prinudnom upravom dve pokrajine. Zaista nije jasno kako je iko u ime Srbije mogao da prihvati takvo resenje. Niko nama nije kriv sto smo uvek "veci katolici od Pape ". Bio je predlog da se i Hrvatskoj naprave pokrajine pa oni nisu prihvatili , uvek su bolje od nas znali sta hoce,a mi vecito "tudja sreca" i "zadusna baba" kao i danas!

Naissus

17.12.2013. 07:41

@Усамљени вук - A zaboravl;jas da kazes da je na srpskim mledjima i nastala i odrzala se ta Jugoslavija do svoga kraja kada su konacno i sami Srbi shvatili da je njihova uloga zavrsena, da su svoju drzavnost zrtvovali uzalud, jer sdrugi narodi nisu bili dostojni toga. Svo zaboravljaju kolika je cena svega toga bila, kako je Tito postavio politicke osnove da se desi sve sto se desilo.Sve ovo dobro o kome se prica je bio mamac na koji su se nasi upecali.Cenu svega toga sada placamo.

radisa rade

14.12.2013. 22:55

Mnogi pricaju istinu,Tacno je daje nas pasos YU vredeo neku hiljadu marke.,zivelo se opusteno svuda nas priznavali u svetu.Neznam kako je to Tito tako lako mogao,,neka mu je laka zemlja .Cini mi se daje nista manji bio od Cercila,,Mogao je , nemojte ga smanjivati takav se vise ne rodi."!!!!!!

Lelemudi zeljni paznje

15.12.2013. 02:54

Da li biti glumac ima neku posebnu privilegiju u odnosu na neke druge ljude drugih zanimanja, da ocenjuje neku epohu, neki drustveni proces i da se to objavljuje u svim medijima u Srbiji? Bitniji su pisci, knjizevnici, scenaristi, slikari i njihovo misljenje o nekom drustvenom fenomenu, iako nisu "specijalisti", jer oni za razliku od glumaca ni iz cega stvaraju nesto, novu vrednost , dok glumci, ma koliko bili nadareni, su samo "interpretatori" necega sto je neko drugi napravio svojim umom.

naranca

16.12.2013. 11:01

@Lelemudi zeljni paznje - @lelmzp.Na zalost 99,9% " pisci, knjizevnici, scenaristi, slikari" su isto "interpretatori",samo ljudi to ne vide i ne znaju.I svako ima pravo da ocenjuje neku epohu.

soka

15.12.2013. 03:57

Bravo Sergej, skoro je sve tako kao sto si rekao..samo sto oni koji to nece da priznaju kazu drugacije a mnogi od njih i ne znaju jer se nisu mozda ni rodili a kamoli ziveli u njoj pa lupetaju ko Maksim po diviziji, ja jesam i ponosna smo zbog toga..Da mi je samo da se vratim u tu 'tamnicu naroda' ne znam sta bih dala...

Trst

15.12.2013. 06:54

Ne samo vi vec svi u region su gubitnici.Sto ovaj pise za farmerke I Trst tamo se islo zbog sverca,a na svakom cosku je bilo butika da se kupi.Dizelke,wrangler I leviske najvise su bile u modi.Trst je imao najlosiju robu I jeftinu tako da su sverceri kupovali u tri dana putovanja nije milicija bila glupa. To je bila javna tajna,a poslije je se provalila I Turska sa ne kvalitetnom robom jeftinom.Vi sad osudzujete ovog glumca zbog majice ja za njega nisam ni cuo do tog slucaja,

Trst

15.12.2013. 07:00

Pasos je bio najvrijedniji u evropi I najcjenjeniji posto nije trebala viza kao sto je trebala za po;a evrope.Italijanska mafija je velike pare placala za pasos.Goli otol je bio zatvor kao sto ima I jos gori zatvora u evropi da ne pisem u svijetu,puno vas je tu sto ste procitali ili culi kroz pricu.Ko je htjeo da radio imao je posla u svakoj republici gde je htjeo da radi ili se preseli,ali mamini I tatini sinovi nece I danas dan ste stari po 30-40 I vise godina I zivite sa roditeljima.

Mister No

15.12.2013. 07:32

Hahaha.Svi su imali viderekordere,u selu moga oca i okolnim selima struja je dosla 87.god.

naranca

16.12.2013. 10:56

@Mister No - @misterNo.U jos zabacenijim selima ljudi su prikupljali novac pa su doveli struju zajedno sa drzavom.A na vrhu Romanije jos nema struje.

Borislav

15.12.2013. 10:08

Pa to je neverovatno kakve nebuloze ovaj i neki komentatori iznose.Pasos 50.000 DM.Ko je toliko mogao dobiti?Jos vise je vazno znati ko je dobio pasos u vremenu 1946 do 1980?Eto ja sam bezao preko granice jer mi nisu dali ni posao ni pasos.Mnogi srbi su uradili isto kao ja jer som imali pogresno prezime.Moja porodica nije imala ni radio nit je netko od mojih starijih video more.Njihov odmor je bio raditi na njivi da prehrane decu.Sramota je da novosti i drugi mediji daju toliko mesta ovom coveku

naranca

16.12.2013. 10:53

@Borislav - @borislav Srbi kazu "da rade na njivi" a ne "raditi na njivi".Dobar si:)

Naissus

17.12.2013. 07:34

@Borislav - Sta si ti? Dezurni pametnjakovic? Pusti coveka da se izrazava kako hoce. Nista nije pogresno rekao

Naissus

17.12.2013. 07:46

Ljudi nikako da shvate uzaludnost srpskih zrtava u stvaranju i odrzavanju Jugoslavije, da smo ziveli u velikoj lazi u kojoj su Tito i komunisti postavili sve osnove, politicke da nam se desi sto se desilo i da konacno ostvare pre svega Hrvatsku i Slovenacku drzavnost na nasim ledjima. Sve zasladjeno laznim osecajem slobode i sigurnosti. Da smo sacuvali kraljevinu ziveli bi pet puta bolje i tada i danas.Danasnji zivot je samo cena za sve promasaje i zablude zadnjih 90 godina.

Bato

20.06.2014. 08:04

Nikad mu nećemo oprostiti ,što je u Sarajevu nosio majicu s likom generala Armije BiH Divjaka.