Ekonomija

4

Nema novca za subvencionisane stambene kredite u 2014. godini

Autor: AM

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Nema novca za subvencionisane stambene kredite u 2014. godini

Država sa trenutnim finansijskim problemima nema prostora da pomogne građanima i smanji cenu stana, piše Blic dodajući da će oni građani koji su zahteve podneli do 10. decembra ove godine, kako poručuju iz Ministarstva finansija, dobiti subvenciju za kupovinu stana. 

Blic piše da je novac za subvencionisane stambene kredite bio predviđen nacrtom budžeta. "Ideja je bila da se izdvoji milijardu dinara, koliko je za ove namene država izdvojila i u ovoj godini. Čak je i Fiskalni savet podržao ideju da se nastavi s ovom vrstom podrške i građanima, ali i građevinskoj industriji, koja od početka godine beleži pad od 40 odsto u odnosu na 2012. godinu".

List podseća da ni prethodnih meseci odobravanje subvencionisanih zajmova nije išlo lako i da se već dva meseca čeka da se navodno reše tenički problemi kako bi se nastavilo sa odobravanjem subvencionisanih stambenih kredita. 

Trenutno oko 200 građana čeka potpis u Vladi, jer se još ne zna ko potpisuje ugovore za takve kredite - Ministarstvo finansija ili privrede. Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikša Vušurović kaže da će problemi biti otklonjeni naredne nedelje.

"Novca ima za sve građane koji su predali zahtev. Prijem novih zahteva je zaustavljen, a to je i ranije bilo uobičajeno u ovo doba godine", kaže Vušurović.

Prvi subvencionisani stambeni kredit Vlada je odobrila 2009. Do danas se na ovakav način skućilo najmanje 15.000 porodica - samo ove godine Vlada je odobrila 2.900 ovakvih kredita. Zahvaljujući subvenciji države, građani su stanove plaćali jeftinije i do 20.000 evra. Oni koji su uzeli kredit do 2012. imali su i subvencionisanu mesečnu ratu, koja je tri godine u proseku iznosila stotinak evra.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Jelena

Ljudi, isti slucaj. ODobren anm je u banci, ali zakasnili sa slanjem NKOSK-u, jer su odugovlacili u rizicima. Sta sada mi da radimo? Kome da se zalimo, gde d aidemo? Sta sa kaparom, sta sa stanom, nista mi nije jasno. Kako mogu tek takod a preseku, sta je sa nama koji smo u procesu dobijanja kredita?

nepravda

Kako to moze tek tako da se preseče i kaze ko je podneo zahtev u banci, zahtev odobren i predat NKOS taj ima sanse da mu se odobri kredit. Mi ostali koji smo predali zahtev u banci i banka nas zavlačila iz raznoraznih razloga od trazenja da se poveca ucesce do solidarnog duznika "ko nam je kriv" sto smo ocigledno izabrali pogresnu banku. Meni je samo za procenu stana u mojoj trebalo tri nedelje da do procene dodjem. I kad sam se zalila banci oni mi kazu: "Sto niste izabrali drugog? Dali smo vam listu od 15. osoba".... Ko da smo baba Vange pa mozemo da predvidimo koliko kome treba da odradi posao kome realo treba 3 dana..... I sta sad. Banke jedva docekale da mogu da daju komercijalne kredite. Vec su me danas obavestili i kolika bi mi kamata bila i da kredit moze da se ralizuje.... Najpostenije bi bilo da svi zahtevi koji su banci predati do 10.12.2013. budu realizovani ili bar predati na dalje razmatranje pa ako se tada proceni da nismo odgovarajući klijen, onda "bad luck"..... Ali bar znamo. Pokusali smo.

Nenad Ivanovic

JA SAM PROSAO BANKU I ZA TRI DANA ZAKASNIM ZA TERMIN VLADE 10.12.2013.TO JE NEPRAVDA,KOLIKO NASIMA STO SMO ZAPOCELI PRICU,SRA SA KAPARAMA,TROSKOVIMA,SUDBINAMA,ZASTO SE NE OBRADE SVI ZAHTEVI KOJE SU BANKE VEC PRIMILE I OBRADILE?ZASTO TAKAV REZ,KAO NA FAKULTETU,IZNAD I I ISPD CRTE,A VAMO BELA KUGA,POSPECE GRADJEVINE,..PITAM DA LI SE VTOLIKO STEDI OVOM DESKRIMINACIJOM?A O SPOROSTI BANAKA I DA NEPRICAM,U JEDNOJ 4 NEDELJE A U DRUGOJ 3.!ZASTO NE ODRADE SVE ZAPOCETE U 2013.GODINI,TO JE JEDINO POSTENO.HVALA.