Neće biti subvencionisanih kredita?

Vlada Srbije u narednoj godini neće odobravati subvencionisane stambene kredite, jer za to nema novca u budžetu, piše današnji "Blic".

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Petak, 13.12.2013.

10:03

Default images

Država sa trenutnim finansijskim problemima nema prostora da pomogne građanima i smanji cenu stana, piše list dodajući da će oni građani koji su zahteve podneli do 10. decembra ove godine, kako poručuju iz Ministarstva finansija, dobiti subvenciju za kupovinu stana.

"Blic" piše da je novac za subvencionisane stambene kredite bio predviđen nacrtom budžeta.

"Ideja je bila da se izdvoji milijardu dinara, koliko je za ove namene država izdvojila i u ovoj godini. Čak je i Fiskalni savet podržao ideju da se nastavi s ovom vrstom podrške i građanima, ali i građevinskoj industriji, koja od početka godine beleži pad od 40 odsto u odnosu na 2012. godinu", prenosi "Blic".

List podseća da ni prethodnih meseci odobravanje subvencionisanih zajmova nije išlo lako i da se već dva meseca čeka da se navodno reše tenički problemi kako bi se nastavilo sa odobravanjem subvencionisanih stambenih kredita.

Trenutno oko 200 građana čeka potpis u Vladi, jer se još ne zna ko potpisuje ugovore za takve kredite - Ministarstvo finansija ili privrede. Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikša Vušurović kaže da će problemi biti otklonjeni naredne nedelje.

"Novca ima za sve građane koji su predali zahtev. Prijem novih zahteva je zaustavljen, a to je i ranije bilo uobičajeno u ovo doba godine", kaže Vušurović za "Blic".

Prvi subvencionisani stambeni kredit Vlada je odobrila 2009. Do danas se na ovakav način skućilo najmanje 15.000 porodica - samo ove godine Vlada je odobrila 2.900 ovakvih kredita.

Zahvaljujući subvenciji države, građani su stanove plaćali jeftinije i do 20.000 evra. Oni koji su uzeli kredit do 2012. imali su i subvencionisanu mesečnu ratu, koja je tri godine u proseku iznosila stotinak evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: