Učenici dve beogradske saobraćajne škole imali su juče priliku da se na poligonu Autokomerca provozaju automobilima obilazeći prepreke na putu i telefonirajući ili kucajući poruke tokom vožnje. Ovaj primer nebezbedne vožnje je samo nastavak kampanje „Kada voziš, parkiraj telefon!“, koja treba da pokaže koliko je opasno koristiti telefon i voziti.


– Mnogo je lakše i jednostavnije voziti bez telefona, jer sam telefonirajući vozio duže i oborio jedan čunj – rekao je Nikola Mladenović, jedan od učenika.

Nakon toga, đacima je održano predavanje o odgovornoj upotrebi mobilnog telefona tokom vožnje. Time je započeta edukativna faza kampanje koja će obuhvatiti niz predavanja namenjenih učenicima gimnazija i stručnih škola širom Srbije.

– U ovoj fazi smo usmereni na mlade, jer su oni najugroženiji u saobraćaju. Osim što ćemo im držati predavanja, tako ćemo uticati i na njihove vršnjake, a oni potom na svoje roditelje i druge – rekao je Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Cilj kampanje „Kada voziš, parkiraj telefon!“ jeste podizanje svesti vozača o opasnostima neodgovorne upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje kao i povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja na putevima. Tako je Telekom Srbija poklonio 6.000 „hands free“ uređaja širom Srbije od početka kampanje. Pokretači ove akcije su Telekom Srbija u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari