Vesti

2

Srbija bi da pregovara sa EU, a nema tim

Izvor: Danas

Srbija bi da pregovara sa EU, a nema tim

Izvor: Beta

S druge strane, do samita EU na kojem će se odlučivati o zvaničnom početku pregovora ostalo je samo nedelju dana.

Kako kažu izvori Danasa u Vladi Srbije, kašnjenje srpskih vlasti s formiranjem tima ipak neće naneti štetu državi, „jer prva međuvladina konferencija neće biti održana 20. decembra“, što, inače, zvanični Beograd traži od EU.

Sagovornici navode da bi ipak bilo poželjno da je tim već sastavljen, jer se time pokazuje da je Srbija zaista spremna za pregovore. Prema njihovim rečima, ovo kašnjenje je i posledica toga što je glavni pregovarač imenovan takođe prilično kasno, tek početkom septembra. Idealna situacija bi bila da je glavni pregovarač imenovan krajem maja ili u junu, jer je za ozbiljno sastavljanje državnog tima potrebno do dva meseca, „kako bi se uklopili stručnost tih ljudi, njihovo poznavanje administracije u oblastima kojima se bave, ali i njihova politička, odnosno partijska podobnost“.

Posebno zanimljivo je da ovih dana niko u Vladi Srbije nije želeo da zvanično govori o ovoj temi, a zajednička ocena naših sagovornika je da kredibilne informacije o potencijalnim kandidatima za ulazak u tim za pregovore sa EU poseduju „dve ili tri osobe, ne više“.

Prema saznanjima Danasa, Tanja Miščević radi na sastavljanju pregovaračkog tima koji bi trebalo da bude poznat najkasnije pred prvu međuvladinu konferenciju, koja će, po svemu sudeći, biti održana u januaru.

Miščevićeva je u svojim ranijim izjavama najavila da će srpski tim za pregovore sa EU imati do 20 ljudi i da će u njemu biti stručnjaci iz oblasti o kojima će se pojedinačno pregovarati. Prema njenim rečima, tri osobe moraju biti stalno uključene u pregovarački tim, a to su državni sekretar Ministarstva finansija, jer približavanje EU sa sobom nosi budžetske implikacije, kao što su fondovi i troškovi iz budžeta, potom državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova zbog veze sa našim diplomatsko - konzularnim predstavništvima, kao i šef naše misije pri EU“, objasnila je Miščevićeva.

Prema saznanjima Danasa, Nikša Vušurović, državni sekretar Ministarstva finansija, biće u užem pregovaračkom timu. Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova je Snežana Janković, a šef misije Srbije pri EU u Briselu je Duško Lopandić.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, za Danas kaže to što Srbija još nema pregovarački tim ne može da ugrozi ceo proces.

"Ta vrsta tehničkih detalja nije najvažnija. Skrininzi za pojedina poglavlja teku i ako postoji akutna potreba za formiranje užeg pregovaračkog tima, on će biti formiran. Danas je ključni sastanak u Briselu, koji će uticati na određivanje datuma međuvladine konferencije, i javnost i državna struktura treba da se fokusiraju na to. Puna primena Briselskog sporazuma je neophodna", objašnjava Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, ni to što je Srbija kasnila u imenovanju šefa pregovaračkog tima, što je bilo pitanje koje je imalo političku težinu, nije uticalo na proces.

"Utisak koji dolazi iz Brisela je da Srbija ima kapacitete za pregovore i da je za to spremna, tako da to što još ne znamo imena dvadesetak eksperata neće predstavljati problem", zaključuje Joksimovićeva.

Vlada Srbije je u septembru usvojila sve dokumente neophodne za uspostavljanje strukture za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU. Sva državna tela su uspostavljena osim pregovaračkog tima.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

nata

Polazeći od toga da znamo ko vlada Srbijom, savršeno je jasno da nas neće odvesti u EU. Pričaju jedno a rade nešto sasvim drugo i suprotno, samo se to još ne vidi. Uskoro ćemo i osetiti! A što se tiče toga što nemaju kadrove za pregovore, mogu slobodno da imenuju Ekrema i kompletni sastav "Farme" pa da narodu bar bude zabavno. Rezultati pregovora će biti potpuno isti, kao što rekoh ali je sa Ekremom zabavnije. Na drugoj strani presvučeni radikali i iskusne SPS proruske sluge iscrtavaju granice ruske gubernije tj.Tomine zamišljene i skoro ostvarene crne rupe na evropskoj karti. "Tomovača" je mnogima spržila mozak dok on satima "ćaska sa Obamom"... (nije potvrđeno da je znakovni prevodilac bio sa njima).

Makarije

Kako dalje.Ovi što imaju ljude, kvalitetne za te pregovore, nisu na vlasti,dok ovi koji su naslino došli na vlast imaju ljude iz pečenjara,koji i ne znaju šta je EU,a kamo li da pregovaraju.Za šefa u ime Vlade postavljen čovjek,koji se bolje razumije u kladionice i prodaju fudbalera,a u EU prvi put izašao pre dva mjeseca.I kako da nam Bog pomogne.U ime MIP-a postavljaju nekog državnog sekretara,a Vuk Jeremić sjedi u skupštini,kao poslanik.Da ti se mozak okrene u glavi.E tako ,kao što ne znamo odrediti tim,tako ćemo i proći u pregovorima.Tamo treba znanje.A možda našima iz Vlade i nije u interesu da ovi pregovori i počnu,a kamo li da se završe.