Utorak, 10.12.2013.

23:01

Oland: Neophodna intervencija u CAR

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio da je francuska intervencija u Centralnoafričkoj Republici bila opasna, ali neophodna da bi se izbeglo krvoproliće.

Izvor: Tanjug

Default images

Francuska intervencija u cilju smirivanja svoje bivše kolonije bila je "neophodna da bi se izbegao masakr", kazao je Oland po dolasku u glavni grad Centralnoafričke Republike Bangi, preneo je AFP.

U Bangiju su poginula dva francuska vojnika u žestokom vatrenom okršaju.

Francuska je rasporedila 1.600 vojnika u svojoj nekadašnjoj koloniji u kojoj je došlo do nasilja nakon što su muslimanski pobunjenici došli na vlast u martu u zemlji u kojoj većinu čine hrišćani.

Francuske trupe su upućene pod mandatom UN u cilju ponovnog uspostavljanja reda, zajedno sa Afričkom unijom kako bi pojačali postojeću mirovnu misiju sa oko 6.000 vojnika.

Oland je stigao u posetu Centralnoafričkoj Republici nakon što je prethodno u Južnoj Africi prisustvovao komemoraciji Nelsonu Mandeli.

CAR: Više od 500 poginulih

Predstavnik organizacije Crveni krst u Centralnoafričkoj republici izjavio je danas da je prošle sedmice u sektaškim borbama u toj zemlji poginulo više od 500 ljudi.

Antoan Mbao Bogo je rekao da su humanitarni radnici od četvrtka u prestonici Bangui registrovali 461 žrtvu. U taj bilans ne ulaze brojne muslimanske žrtve čija su tela odneta u džamije i potom sahranjena, javio je AP.

Bivša francuska kolonija zapala je u haos otkako su pretežno muslimanski pobunjenici preuzeli vlast u martu, što je dovelo do sektaškog nasilja sa većinskim hrišćanima.

Centralnoafrička Republika je bogata zlatom, dijamantima i uranijumom, ali je i dalje zaglibljena u krizi usled višedecenijske nestabilnosti i prelivanja sukoba iz susednih zemalja, naveo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: