');
Najnovije vesti
Blic Vesti Tema Dana

Skandal: Vanja Udovičić koristio lažnu rotaciju, mora da plati kaznu

Ministar sporta Vanja Udovičić vozi se u službenom audiju sa trepćućim svetlima, što je protivzakonito pošto nije reč o vozilu policije ili vojske. Za takav prekršaj predviđena je kazna do 30.000 dinara.

410038_vanja-udovicic-1
410038_vanja-udovicic-1
Službeni auto ministra sporta Vanje Udovičića nakon sudara u mestu Prilike kod Ivanjice (kliknuti + za uvećanje)
Službeni auto ministra sporta Vanje Udovičića nakon sudara u mestu Prilike kod Ivanjice (kliknuti + za uvećanje)

Udovičić je pre svega dva dana imao saobraćajnu nezgodu u službenom automobilu i dok u Ministarstvu sporta uveravaju da uzrok udesa nisu letnje gume, na videlo je isplivao sasvim drugi prekršaj.

Naime, na slici vozila koje koristi ministar sporta jasno se vide trepćuća svetla što je protivzakonito, upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Nije jasno šta će ministru sporta treptači. Takvu opremu mogu da imaju jedino vozila policije i vojske. Takođe, nije ni bitno da li su ta svetla u funkciji ili ne jer ona ne smeju da postoje na službenom vozilu ministra sporta. Reč je o očiglednom prekršaju za koji je predviđena kazna do 30.000 dinara - kaže Okanović.

S druge strane, u Ministarstvu sporta ističu da za svaku opremu na službenim automobilima imaju neophodnu dokumentaciju.

- To je vozilo Vlade Srbije koje je Vanja Udovičić dobio na korišćenje kada je postao ministar. Treptači nisu postavljeni na zahtev ministra sporta već su postojali pre nego što mu je dodeljen automobil i za njihovo korišćenje imamo svu potrebnu dokumentaciju. Tako da tu nije ništa protivzakonito - kažu u kabinetu Udovičića.

Prema zakonu, crveno-plava rotaciona svetla kao blinkere mogu da imaju samo Vojska i policija, a u izuzetnim slučajevima MUP može da ih dodeli osobama na značajnim državnim funkcijama kojima je ugrožena bezbednost ili im je sa razlogom potreban brz prolazak. Međutim, zloupotrebe povlašćenog statusa u saobraćaju su česte i procenjuje se da oko 500 vozača koristi rotaciona svetla.