Na prodaju napušteni aerodrom u Španiji

Ogromni aerodrom u centralnoj Španiji, čija je izgradnja koštala milijardu evra, ali na koji komercijalni avioni ne sleću od 2011, danas je ponuđen na prodaju za svega 100 miliona evra.
Ogromni aerodrom u centralnoj Španiji, čija je izgradnja koštala milijardu evra, ali na koji komercijalni avioni ne sleću od 2011, danas je ponuđen na prodaju za svega 100 miliona evra.

Sa pistom dovoljno dugačkom da na nju sleti "erbas 380", najveći avion na svetu, i kapacitetom da opsluži deset miliona putnika godišnje, aerodrom u Sijudad Realu, oko 200 kilometara južno od Madrida, postao je simbol "balona" na španskom tržištu nekretnina.

Prvi španski privatni međunarodni aerodrom počeo je sa radom u decembru 2008, a operater aerodroma "AR Aeropuertos" bankrotirao je u junu 2012. zbog dugova od oko 300 miliona evra.

Sijudad Real, grad sa oko 75.000 stanovnika, na pola puta između Madrida i Kordobe, ne privlači mnogo posetilaca, ali je aerodrom izgrađen s namerom da opslužuje i špansku prestonicu i andaluzijsku obalu, koji su od njega udaljeni manje od sat vremena brzom železnicom.

Poslednji avion, niskotarifne aviokompanije "Vueling", sleteo je na aerodrom krajem 2011, a aerodrom je bio otvoren još šest meseci, primajući retke privatne letove. Pista duga 4.200 km potom je obeležena žutim krstovima da bi piloti koji preleću taj predeo znali da je sletanje zabranjeno.

Španija, koja se polako oporavlja od dugotrajne recesije nastale zbog pucanja "balona" na tržištu nekretnina, ima najveći broj komercijalnih aerodroma u Evropi.

Drugi privatni aerodrom u Kasteljonu, na obali Mediterana, prošao je još gore od onog u Sijudad Realu, budući da je otvoren u martu 2011, a nije zabeležio nijedan let.

Španija je u trećem kvartalu izašla iz recesije uz privredni rast od 0,1 odsto, ali je nezaposlenost još visoka i iznosi 26 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet