Capital.ba

Rusija i Turska proširuju energetsku saradnju

05.08.2009. / 7:30

potpisivanje-ugovora1ANKARA, Rusija i Turska pripremaju sporazum o proširenju saradnje u eneregetici izjavio je juče ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko u Ankari poslije sastanka sa turskim kolegom Taremom Jildizom.
Šmatko je naglasio da je priprema sporazuma u završnoj fazi, precizirajući da Rusija i Turska namjeravaju da potpišu sporazum o saradnji na projektu izgradnje naftovoda Samsun-Džejhan.
Ruski ministar je rekao da poslije potpisivanja odgovarajućeg međudržavnog sporazuma, turske i kompanije iz njegove zemlje mogu  sklapati ugovore o saradnji na relaizaciji projekta naftovoda Samsun-Džejhan.
Šmatko je takođe rekao da će Rusija i Turska  nastaviti saradnju na pripremi zaključne dokumentarcije za projekat gasovoda “Južni tok” čija maršruta bi mogla da prođe ispod turskog dijela Crnog mora.
Izgradnju naftovoda Samsun-Džejhan,  namenjenog transportu nafte od Turske do evropskih tržišta,  krajem aprila je pokrenula italijanska petrohemijska kompanija “Eni S.p.A.”. Kapacitet nove naftne maršrute duge 555 kilometara  iznosiće 1,5 miliona barela dnevno.
Magistralni naftovod, koji će polaziti od turske crnomorske luke Samsun do turskog lučkog čvora Džejhan na turskom delu Mediteranskog mora, obezbediće transport nafte zaobilazeći moreuze Bosfor i Dardanele.
U septembru prošle godine “Eni” je kupila  50 odsto filijale turske kompanije “Calik” – “Trans Anadolu Pipeline” (TAPPCO) koja je operator projekta ekpsloatacije i izgradnje naftovoda i prateće infrastrukture.
Ranije je planirano da se naftovodom Samsun-Džejhan  transportuje kazahstanska i azrebejdžanska nafta.
Pregovori ministara Šmatka i Jildiza su održani uoči posjete ruskog premijera Vladimira Putina Ankari planiranoj za 6. avgust, prenijela je  agencija Finmarket. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!