Sreda, 04.12.2013.

13:15

Protest nastavnika zbog plata

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovaće 10. decembra jednočasovni štrajk upozorenja kako bi upozorili javnost na sve lošiji materijalni položaj.

Izvor: Tanjug

Default images

Toga dana u školama članicama Unije neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, rekao je predsednik Unije Dragan Matijević i naveo da je u ovom sindikatu oko 600 škola i 30.000 članova.

Plata u prosveti je, kako je Matijević rekao na konferenciji za novinare, oko 42.000 dinara, za 2,1 odsto manja od republičkog proseka iako je ovo najobrazovanija branša - 70 odsto ljudi ima završen fakultet.

On smatra da su licemerne izjave zvaničnika u kojima tvrde da je obrazovanje investicija, a pri tome se izdvajanja za prosvetu iz godine u godinu realno smanjuju.

Čelnici Unije smatraju da novca ima, ali da nije dobro raspoređen i traže preraspodelu i veća izdvajanja za prosvetu kao i formiranje platnih razreda, kao i da odnos najniže i najveće plate bude 1:3.

Tako je, kako je rečeno na konferenciji, na poziciji Ministarstva prosvete za sudske takse planirano 134 miliona dinara, a za stručno usavršavanje 163 miliona, iako je to u nadležnosti lokalne samouprave. Ranije je za tu namenu bilo opredeljno 7,5 miliona dinara, rečeno je na konferenciji.

Unija negoduje i što su za decu zaposlenih u Ministarstvu prosvete obezbeđeni pokloni za Novu godinu pojedinačne vrednosti od 8.500 dinara, za šta je, kako navode, potrošeno više od milion dinara.

"S obzirom da i ostali zaposleni u prosveti imaju malu decu, za njih će poklona biti samo ukoliko ih kupe njihovi roditelji", rekao je potpredsednik Unije Miodrag Jevtić.

On tvrdi da je u "Ministarstvu prosvete ispletena gusta mreža za prikupljanje i trošenje sredstava iz različitih fondova", koja završasvaju kao honorari autora projekata.

Ministarstvo je poslednjih godina na "razvojne" projekte potrošilo oko 130 miliona evra, rekao je Jevtić smatrajući da se radi o neoperativnim i neprimenljivim projektima.

Kao najnoviji primer on je naveo projektni model "Razvionica" u okviru koga za trenere za obuku 13.000 nastavnika treba platiti 3,6 miliona evra.

Konferenciji je prisustvovao i direktor Republičkog centra za talente Aleksandar Toković koji je ukazao na nebrigu države o talentovanoj deci i ustanovi ciji je osnivač.

Zaposleni u centru, ustanovi koja se bavi podsticanjem i uvođenjem talentovane dece u proces naučno-istraživačkog stvaralaštva, nisu dobili platu 30 meseci, rekao je Toković.

On je istakao je za 2013. godinu ustanovi odobreno samo milion dinara, a potraživanje je trenutno oko 7,5 miliona.

Ukoliko nešto ne bude preduzeto narednih deset dana, bićemo prinuđeni na radikalne mere, rekao je Toković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: