• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Prioritet - stabilizacija javnog duga Srbije

Izvor MONDO/Agencije

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Daehaeng Kim izjavio je danas da bi u 2014. godini ekonomski prioritet za Srbiju trebalo da bude stabilizacija javnog duga, koji je od 2008. udvostručen.

Kim je na skupu "Nova ekonomija - vizija 2014" istakao da se na kratak rok glavni izazovi za Srbiju relativno slab privredni rast, neprihvatljivo visoka nezaposlenost od 25 odsto, kao i visok budžetski deficit.

On je naglasio da bi vlast u Srbiji morala da radi na stvaranju makroekonomske stabilnosti i strukturnim reformama, čime bi se stvorila solidna osnova za održivi rast.

Prema njegovim rečima, mere koje je vlada predvidela u fiskalnoj strategiji daju osnove za optimizam u tom pravcu.

Kim je naglasio značaj izmena zakona o radu i o privatizaciji, obezbeđivanju održivosti penzionog sistema i reforme javne administracije.

Srbija ima dobre vesti

Rast industrijske proizvodnje, rast izvoza i obaranje inflacije pokazatelji su kojima se možemo pohvaliti pred tehničkom misijom MMF-a koja je stigla u Beograd na redovan sastanak.

Od ocene budžeta tehničke misija MMF-a i procene da li Srbija može da ostvari fiskalnu konsolidaciju zavisiće novi aranžman sa ovim fondom koji bi mogao biti postignut naredne godine, izjavio je predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić.

Savić je gostujući na RTS-u naglasio da Srbija ima nekoliko dobrih vesti, od rasta industrijske proizvodnje i izvoza do obaranja inflacije, u generalno nepovoljnim uslovima koje će biti predočene predstavnicima MMF-a, a to su Zbog toga, kako kaže, očekuje povoljan ishod pregovora i bolje vesti nego prošli put.

"Za nas bi bilo dobro da se taj aranžman postigne. Pretpostavka za to će biti njihova ocena našeg budžeta i kretanje u fiskalnmom bloku, da li će Srbija konačno ući u fiskalnu konsolidaciju", rekao je Savić.

On je pojasnio da to znači da se mora zaustaviti rast duga i smanjivanje deficita,da se moraju uspostaviti potrebni odnosi između fiskalnih prihoda i fiskalnih rashoda.

Savić dodaje da je povoljno mišljenje MMF-a važno zbog potencijalnih investitora koji ulažu u hartije od vrednosti, ali zavisi i da li će se postići ugovor o novom aranžmanu sa ovim fondom koji, kako kaže, nužno ne mora biti kreditni već može biti aranžman iz predostrožnosti.

Tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Srbiji od danas do 17. decembra, kako bi sagledala stanje u javnim finansijama zemlje.

Tehnička misija MMF boraviće u Srbiji od danas do 17. decembra, kako bi sagledala stanje u javnim finansijama zemlje.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Kim Daehaeng rekao je Tanjugu da se radi o misiji za tehničku pomoć, koju vodi Odeljenje MMF-a za fiskalne poslove.

Misija će sagledati stanje u upravljanju sistemom javnih finansija u Srbiji i dati određene preporuke u toj oblasti, uključujući planiranje i kontrolu izvršenja budžeta, precizirao je Daehaeng.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je ranije da se sa MMF-om još ne razgovara o novom aražmanu, ali da bi za Srbiju bilo dobro da ima aranžman sa tom institucijom i to aranžman iz predostrožnosti, a ne onaj koji podrazumeva bilo kakav zajam.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image