Hiljade demonstranata na ulicama Kijeva

Desetine hiljada antivladinih demonstranata okupile su se danas u glavnom gradu Kijeva u znak protesta protiv odbijanja potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, izveštavaju agencije, prenoseći i upozorenje Ministarstva unutrašnjih poslova javnosti da ne podležu provokacijama i da će u skladu sa zakonom reagovati na moguće ekscese.
Desetine hiljada antivladinih demonstranata okupile su se danas u glavnom gradu Kijeva u znak protesta protiv odbijanja potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, izveštavaju agencije, prenoseći i upozorenje Ministarstva unutrašnjih poslova javnosti da ne podležu provokacijama i da će u skladu sa zakonom reagovati na moguće ekscese.

Asošijeted pres navodi da je demonstranata "čak stotinu hiljada" i da oni pevaju nacionalnu himnu i uzvikuju "Ukrajina je Evropa", noseći zastave Ukrajine i EU.

Na Trgu nezavisnosti, na kom je prema odluci kijevskog suda od danas do 7. januara zabranjeno masovno okupljanje, okupljeni skandiraju "Revolucija", izveštavaju AP i Itar-Tass.

Ruska agencija navodi da su se na čelu više hiljada ljudi pojavili lideri ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk (Batkivščina), Vitalij Kličko (UDAR) i Oleg Tjagnibok (Sloboda), i da učesnici protesta zahtevaju ostavku vlade.

Metalne ograde koje su bile postavljene uklonjene su a na trgu se ne uočava policija, navodi ruska agencija.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Vitalij Zaharčenko upozorio je da će policija reagovati na moguće ekscese u skladu sa zakonom.

Milicija ne može da ne reaguje na masovne ekscese, a javnost ne treba da podleže provokacijama, rekao je ministar a prenosi Ukrinform.

"Masovni neredi? Policija ne može da ne reaguje na to. Da li želimo put Libije, Tunisa? Ako postoje pozivi (opozicije) za masovne nerede, reagovaćemo", prenosi Rojters izjavu ministra policije Interfaksu.

Zaharčenko se, pritom, izvinio za jučerašnju "prekomernu upotrebu sile" specijalnih jedinica prema učesnicima mitinga.

Načelnik odeljenja za javnu bezbednost MUP-a Aleksej Krikun izjavio je da postoje informacije da "radikalno nastrojeni građani spremaju nerede" , preneo je Interfaks, dok je načelnik kijevskog MUP-a Valerij Korjak rekao da je policija juče bila prinuđena da primeni silu protiv demonstranata zbog postojanja "pretnji zdravlju i životima" ljudi, preneo je Itar-Tass.

Ukrinform navodi da su juče specijalci primenili silu prema demonstrantima i da je MUP to objasnio ponašanjem demonstranata koji nisu omogućili komunalnim službama da pripreme Trg za novogodišnje praznike.

Ukrajinska vlada 21. novembra saopštila je da obustavlja pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju EU, planirano za kraj prošle sedmice u Vilnjusu na samitu "Istočnog partnerstva", obrazlažući taj potez znatnim smanjenjem robne razmene sa svojim glavnim partnerima - Rusijom i Zajednicom Nezavisnih Država, teškom situacijom i troškovima koje bi Kijev mogao da ima.

Nakon toga pristalice evrointegracija započele su proteste u Kijevu i drugim regionima Ukrajine.

  • 01.12.2013 16:23
    Bruka
    Cela Evropa gori, samo u Srbiji roštiljaju...
  • mil

    01.12.2013 14:35
    mil
    STOTINE hiljada antivladinih demonstranata okupile su se danas u glavnom gradu SRBIJE u znak protesta protiv NEZAPOSLENOSTI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.