MUFTIJA: Žene za volanom su zlo!

Stav muftije izrečen je u trenutku kada vlasti Saudijske Arabije ponovo razmatraju pitanje da li ženama dozvoliti da voze automobile. Saudijska Arabija je jedina zemlja na svetu u kojoj je ženama zabranjeno da voze, što osuđuje ceo svet

  • 14

Veliki muftija Saudijske Arabije šeik Abdul Aziz bin Abdulah el Šeik izjavio je da zabrana vožnje za žene štiti društvo od "zla".

U svom govoru El Šeik je rekao da pitanje da li ženama treba dati pravo da voze ne treba da bude jedno od najvažnijih pitanja u saudijskom društvu, preneo je AFP.

Stav muftije izrečen je u trenutku kada vlasti Saudijske Arabije ponovo razmatraju pitanje da li ženama dozvoliti da voze automobile. Saudijska Arabija je jedina zemlja na svetu u kojoj je ženama zabranjeno da voze, što osuđuje ceo svet.

Prema rečima princa Mohameda, o tom problemu odlučuje zakonodavno telo. Saudijska Arabija nema parlament, već konsultativno telo Savet Šura, koje daje predloge vladi o različitim pitanjima. Kralj Saudijske Arabije, međutim, ima aspolutnu vlast u zemlji. Očekuje se da će kraljevskim dekretom uskoro ženama ipak biti odobreno da voze.

Policija je tokom protesta zbog zabrane vožnje ženama održanog prošlog meseca zaustavila najmanje 16 žena, kojima je izrečena novčana kazna i koje su naterane zajedno sa muškim pratiocima da obećaju da će poštovati zakone kraljevstva.

Žene u Saudijskoj Arabiji, pored toga što ne mogu da voze automobile, moraju da budu prekrivene od glave do stopala, a da bi putovale, radile ili se udale, potrebna im je dozvola muškarca staratelja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Živadin

    28. novembar 2013 | 15:05

    Bezi bre muftija, zene su ljudi, ne zivotinje kako ih vi tretirate..

  • RS

    28. novembar 2013 | 15:14

    Slazem se!! Zene za volanom su zlo ali zene ispod volanom su boginje :))

  • Pokojni Toza

    28. novembar 2013 | 15:22

    Ej 2013 godina!!! Jos samo povodac da im stave i sve reseno....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA