Sreda, 27.11.2013.

22:30

Nemci traže poštovanje pravila

Berlin želi proces proširenja EU uz striktno poštovanje pravila o pridruživanju što podrazumeva da Srbija i Kosovo moraju da ispune svoje obaveze, kažu u SDP-u.

Izvor: Danas

Default images

"Zajedno sa našim partnerima i saveznicima želimo da aktivno približavamo Zapadni Balkan Uniji i NATO", kaže za Danas Knut Flekenštajn, funkcioner nemačke Socijaldemokratske partije i poslanik Evropskog parlamenta, komentarišući koalicioni dogovor te stranke sa demohrišćanskim blokom kancelarke Angele Merkel o formiranju nove vlade Nemačke.

Ovaj poslanik SPD i EP ukazuje da će za vladu "velike koalicije“ u kontekstu proširenja EU biti važno "poštovanje strogih kriterijuma, kao i napredak koji se jasno može proveriti“.

"U procesu proširenja značajne će biti sposobnosti država kandidata za pridruživanje, ali i sposobnosti EU za prijem novih članica“, navodi Flekenštajn. Sagovornik lista Danas poručuje da izjavu Kristofa Reclafa, funkcionera Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, da Berlin smatra da pregovori o članstvu Srbije u EU ne treba da počnu ove godine već najranije u januaru 2014. ne treba doživljavati kao konačan stav.

"Reclaf nije poznato ime u Nemačkoj, a treba sačekati i odluku nove vlade. Uostalom, i da prva međuvladina konferencija između EU i Srbije bude održana u januaru 2014. umesto u decembru 2013, to neće izazvati nikakav tehnički problem“, objašnjava Knut Flekenštajn.

Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Srbiji, ocenjuje za Danas da će i buduća vlada Nemačke insistirati na striktnom poštovanju pravila o pridruživanju EU, ali da treba sačekati i videti da li će šef diplomatije biti iz redova socijaldemokrata, budući da se u tom slučaju može očekivati da će on "pokrenuti neke svoje inicijative“. Bone, čiji je KAS blizak CDU kancelarke Merkel, takođe smatra da gledište Reclafa ne predstavlja konačnu odluku Nemačke, ali da njegova izjava "odražava dominantan stav u Berlinu da Beograd i Priština moraju još mnogo da rade kako bi sproveli Briselski sporazum i dobili pozitivne ocene, što uključuje i određivanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU na decembarskom samitu Evropskog saveta“.

"Ključno je da se srpski pregovarački tim dobro pripremi za početak pregovora sa EU i da svako od ministarstava u Beogradu pokrene opsežan i pozitivan proces skrininga“, navodi Henri Bone.

"Dugotrajan proces"

Libor Rouček, potpredsednik Socijaldemokratske frakcije Evropskog parlamenta zadužen za spoljnu politiku, ocenjuje za Danas da je dobro da pregovori Srbije sa EU što pre počnu, ali da s obzirom na dužinu procesa nema mnogo važnosti da li će prva međuvladina konferencija biti održana u decembru 2013. ili januaru 2014. godine. "Suština je mnogo važnija od tajminga i Srbija mora da se potpuno pripremi da ispuni sve obaveze“, ukazuje Rouček.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: