• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić: Gledam samo naše interese

Izvor mondo.rs

Ivica Dačić izjavio da je "veliki red" na šalterima Rusije i Kine, da je suđenje s Hrvatskom izvesno i da budžet nisu Potemkinova sela.

Premijer Ivica Dačić gostovao je na RTS-u gde je govorio boravku na samitu u Bukureštu i saradnji sa Kinom i Rusijom. Kako je objasnio, Kina želi da bude prisutna u ovom delu sveta. "Oni investiraju 10 milijardi dolara u razne projekte, a planira se da do 2015. godine te investicije porastu na 100 milijardi", kaže premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija je u prednosti u odnosu na druge zemlje jer se u saradnji sa Kinom već realizuju projekti poput "Kostolca", mosta Zemun-Borča i puta Obrenovac-Ljig.

Premijer je rekao da su se Kina i Mađarska obratile Vladi Srbije da se izjasni da li želi da učestvuje u projektu izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

"To je ideja koja je prihvaćena, trojica premijera su se rukovala. Želimo da se ta pruga modernizuje, pre svega mislimo na modernizaciju i rekonstrukciju postojećeg koloseka i izgradnju jednog novog čija bi brzina bila 160 kilometara na sat", naveo je Dačić.

Premijer je rekao da Kinezi predlažu da se razmotri i brzina od 300 kilometara na sat, jer smatraju da bi to bilo veoma izazovno za investitore iz drugih zemalja.

Komentarišući izjavu da je Zapad Srbiju približio Rusiji, što je izazvalo brojne rekacije na Zapadu, Dačić je rekao da je on predsednik Vlade Srbije, a ne predsednik Vlade Rusije, Evropske komisije niti radnik američke administracije, kao ni kineski guverner.

"Ja gledam naše interese. Naši su interesi da postanemo članica EU i da imamo što bolje odnose sa Vašingtonom, Moskvom i Pekingom", istakao je Dačić.

Premijer je rekao da je juče u Bukureštu na marginama konferencije razgovarao sa hrvatskim premijerom Milanovićem o tužbama za genocid.

"Evidentno je i jasno da će Srbija i Hrvatska ići na tužbe pred Međunarodnim sudom i mislim da je to možda i najbolje rešenje da bi se to pitanje zauvek skinulo sa dnevnog reda i da ne bi bilo politizacije tog problema", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Hrvatska nije sposobna za ozbiljne, istorijske korake, za razliku od Srbije, koja je pokazala hrabrost i spremnost bez obzira na probleme s kojima se suočava.

"Mi se ne plašimo suđenja, ali ako je to najbolje rešenje, siguran sam da Srbija ima veoma dobar tim, da ćemo spremno dočekati suđenje i siguran sam da ishod neće biti na našu štetu", rekao je Dačić.

Premijer kaže da Vlada Srbije ne može da prihvati stavove Fiskalnog saveta da državni budžet za 2014. treba da bude restriktivniji.

"Ovaj budžet nisu Potemkinova sela. Ovo je prvi budžet koji je realno sagledao probleme, prihode i rashode. Nama nije cilj da poštujemo stavove Fiskalnog saveta, a da nam umre pacijent", rekao je Dačić.

Upitan o stavovima Fiskalnog saveta da će Srbiji naredne godine trebati dodatne uštede, Dačić je rekao da je Vlada Srbije počela reforme i da želi da ukine nepotrebne troškove, ali je dodao da "život u Srbiji ne može da stane".

Dačić je istakao da je Srbija u proteklih pet-šest godina izgubila 400.000 radnih mesta i da je nezaposlenost porasla na 24 odsto.

Premijer je rekao da nije samo lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić u proteklom periodu vodio srpske finansije, navodeći da je Demokratska stranka od 2008. do 2012. godine bila odgovorna za finansije u Srbiji.

Upitan da li očekuje da će Kosovo biti isticano kao uslov u svih 35 poglavlja u pregovorima sa EU, Dačić je rekao da tako nešto ne očekuje.

"To je nemoguće zato što onda ne bi ni trebalo da postoji pregovarački okvir već bi svuda pisalo samo - Kosovo. Valjda EU ima i neke druge vrednosti", rekao je Dačić.

Govoreći o napretku u evrointegracijama, Dačić je rekao da je Kosovo nesumnjivo osnovni politički kriterijum za napredak u dijalogu sa EU.

Uoči održavanja drugog kruga lokalnih izbora na KiM, predsednik Vlade je poručio da je najvažnije da ti izbori proteknu u miru, jer bi štetu od svakog drugačijeg scenarija trpeli i Srbi na Kosovu i sama Srbija, koja bi snosila posledice zbog neodgovornog ponašanja.

"Bilo bi dobro da pobede oni čiji su stavovi na liniji stavova Vlade Srbije, kako ne bismo imali smetnje na vezama i u planiranju zajedničke politike", rekao je Dačić.

Nakon izbora će, kako je rekao, prvo uslediti implementacija dogovora u oblasti policije i pravosuđa, posle toga sledi sastavljanje statuta Zajednice srpskih opština, a onda će biti utvrđeni i svi detalji o njenom funkcionisanju.

On je još jednom sunarodnicima na Kosovu poručio da Srbija ništa nije izgubila Briselskim sporazumom sa Prištinom, a da su Srbi koji tamo žive dobili mogućnost da formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Uspeće samo onaj ko vodi realnu politiku, a ne onaj ko započinje bitke koje ne može da dobije, i ja to najbolje znam jer sam takve situacije video mnogo puta u životu", rekao je Dačić, ističući da takvom avanturizmu može da bude sklon pojedinac, ali da se takvoj opasnosti ne sme izlagati čitav narod.

Upitan da li će Srpska napredna stranka i njegova Socijalistička partija Srbije preuzeti vlast u Kragujevcu, Dačić je gostujući na RTS-u rekao da će to biti učinjeno, ako bude moguće.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

aleksandar

Gledas samo svoj licni interes i interese brisela.Srbske interese sigurno ne gledas

Baraba

@aleksandar To si ti. A MOJ?!

special image