Najnovije vesti
Vesti Svet
Italijanski parlament oduzeo mandat Berluskoniju

Italijanski parlament oduzeo mandat Berluskoniju

Italijanski parlament oduzeo je danas poslanički mandat bivšem premijeru Silviju Berluskoniju zbog osude za utaju poreza.

295731_silvio-berluskoni-ap
295731_silvio-berluskoni-ap

Time se onemogućuje da Berluskoni u narednih šest godina bude ponovo izabran u parlament, ali to ne znači i kraj njegove političke karijere, prenela je agencija AP.

Raspravu o oduzimanju poslaničkog mesta Berluskoniju pratile su oštre polemike i napetost u Senatu, a crnim trakama oko rukava podršku su mu pružili poslanici njegove stranke.

Uoči glasanja, nekoliko hiljada Berluskonijevih pristalica održalo je protest ispred njegove rezidencije u Rimu, a ne neko vreme uspele su da okače i veliki transparent sa parolom "Državni udar", pre nego što ga je policija uklonila.

Berluskoni je do pred samo glasanje ostao prkosan, pa je u obraćanju pristalicama ispred svoje rezidencije u Rimu proglasio današnji dan "danom žalosti za demokratijom".

On je tom prilikom takođe optužio državno tužilaštvo da protiv njega već 20 godina vodi "politički progon".

Bivši premijer, koji je osuđen na kaznu od četiri godine zatvora, a koja se može smanjiti na godinu dana kućnog pritvora ili društveno korisnog rada, tvrdi da je nedužan i da je žrtva levičarski orijentisanih sudija.

Berluskonijeva partija Forca Italia sinoć je zvanično povukla podršku vladajućoj koaliciji, nekoliko sati pred glasanje o budžetskom predlogu za 2014. i dan uoči glasanja o sudbini Berluskonija u Senatu.