Sindikati traže smenu ministra Saše Radulovića

Tanjug

27. 11. 2013. u 13:18

SS i UGS Nezavisnost ocenjuju da Saša Radulović svakodnevno podnosi raport interesnim grupama, ne stvara ambijent za rad, razvoj i zapošljavanje

BEOGRAD - Sindikati realnog sektora Saveza samostalnog sindikata Srbije i UGS Nezavisnost zatražili su danas od predsednika Vlade Srbije da smeni ministra privrede Sašu Radulovića.

Sindikati smatraju da Radulović "svakodnevno podnosi raport interesnim grupama, ne stvara ambijent za rad, razvoj i zapošljavanje, kao ni uslove za funkcionisanje privrede".

"Ministar predlaže zakone koji su protiv interesa srpske privrede, radnika i preduzeća u restrukturiranju, predlaže izmene Zakona o radu koje smanjuju prava radnika, igra se sa ličnim kartama i procenama vrednosti imovine preduzeća", ocenili su predstavnici tih sindikata na danšnjoj konferenciji za novinare.

Sindikati su najavili da će 5. decembra u Domu sindikata u Beogradu održati sastanak sa predstavnicima poslovodstva i sindikata preduzeća u restrukturiranju, nakon čega će organizovati protestnu šetnju do Vlade Srbije i predati potpise za smenu Radulovića.

Lideri SS i UGS Nezavisnost, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, poslali su danas pismo ministru Raduloviću i obavestili ga da reprezentativni sindikati neće prisustvovati sastanku koji je ministar zakazao za 28. novembar.

"Način na koji komunicirate sa dve reprezentativne centrale i pokušaj da pozivanjem brojnih sindikalnih organizacija, postojećih i nepostojećih, omalovažite i obesmislite značaj i ulogu reprezentativnih socijalnih partnera, nedopustiv je i uvredljiv", napisali su lideri sindikata Raduloviću.

Orbović i Čanak pozvali su Radulovića da dođe na sastanak 5. decembra i upozna se sa predstavnicima sindikata i rukovodstva preduzeća u restrukturiranju.

Potpredsednik Veća SS Dragan Zarubica rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će potpise za smenu Radulovića sindikati skupljati u međuvremenu u svim preduzećima u restrukturiranju.

On je naveo da će, pored Radulovića, na sastanka 5. decembra pozvati i predsednika vlade Ivicu Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića.

Predstavnik Sindikata građevine Nezavisnost Saša Simić rekao je da sa Radulovićem više nema razgovora i da će sindikati pribeći svim raspoloživim vidovima sindikalne borbe.

"Sunovrat je počeo. Radnici više ne mogu bez hleba, zdravstvenih knjižica i perspektive. Ovo su godine kada su naišli 'skakavci' koji pojedu sve ako ih ne oterate vatrom i vodom. Mi smo ta vatra i voda. Otići će milom ili silom", zaključio je predstavnik Samostalnog sindikata Metalaca Zoran Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

jovandeka

27.11.2013. 13:42

Pustite se više miniranja ministra Radulovića.Naravno da će smetati mnogima,koji su do sada ćarili.Ko da da pare gubitnicima,Država više ne može,pa pustite ministra da pravi rešenja o izlasku iz nerada.Kakvi sindikati,kakvi bakrači,To više ne postoji,to je ostatak socijalizma,Ovakav divlji vid kapitalizma,kao što je do sada pravljen u Srbiji,ne poznaje ni prava radnika,a kamo li sindikate.Udri Raduloviću pravo u glavu i uništi lezileboviće,koje plaća država.

nesika

28.11.2013. 13:08

@jovandeka - Niti vredi cemu ministar,niti vrede cemu sindikati!Nazalost,to je jedna velika istina.

komentar

27.11.2013. 14:02

Dinkic+"sindikati". Nema perspektive ni za koga dok se prvo ne zavede red i ne zaustave kradje. To nekima smeta...

Mina

27.11.2013. 14:08

Vreme je da i sindikati počnu da se bave onim što je njihova osnovna svrha postojanja-da štite radnike, a ne vlast i poslodavce. No i dalje sumnjam da će zaista i biti kako najavljiju!

Milan

27.11.2013. 14:17

Baš tako! Reci "NE" novom "radnici ne smeju da imaju apsolutno nikakva prava" Zakonu o radu!

Kole

27.11.2013. 14:25

Sindikalci bi hteli da budu na budzetu bez obzira sto fabrike ne rade. To je neodrzivo.

Radnik

27.11.2013. 14:40

Sunovrat je poceo 90 tih, a vi iz sindikata ste sve to podrzavali i cuvali svoje pozicije i privilegije godinama. I sada zelite da zadrzite pozicije nije vas briga za radnike.

Miodrag

27.11.2013. 14:49

SSSS je trebalo odavno rasturiti kao parazitsko komunisticku organizaciju, koja je najvecu stetu napravila radnicima u Srbiji, a posredno i svim gradjanima Srbije. Ova druzina, na ledjima radnika i u ime radnika, naviknuta i negovana u totalitarnom rezimu, da deli mrvice ranickoj klasi u ime partije, mogla je da funkcioniser tako dok se zivrelo na kreditima i tudjim parama iz inostranstva. Sada je to sve teze, pa se mora raditi da bi se zaradilo i manje pljackati, da bi se napredovalo.

Nele

27.11.2013. 14:56

Ja kao preduzetnik nemam ništa protiv Radulovića, on je na funkciji mnogo kraće nego Orbović I sateliti iz sindikalnih organizacija. Srbija je sistematski uništavana deceniju oni sada dižu bunt, sad kad im ukidaju državna preduzeća iz kojih su crpili milione na dodatke za sindikate.

Deki

27.11.2013. 15:27

Dakle, ovaj definitivno preti da postane naj ogavniji lik u čuvenoj predstavi Vlada. Tipičan surovi egzekutor, sa nevinim izgledom

ivan grozni

27.11.2013. 15:36

Komunisticki sindikati Srbije su zlo ravno pljackaskoj privatizaciji DOSa!!!

cvrle

27.11.2013. 15:48

ministre radulovicu, doslo je vreme zimskih odmora , moraju canak i orbovic malo do svajcarske, alpi,austrije, italije, malo za ng, otvori kasu kao i prosla vlast i daj im. umiri ih. oni su samozvane vodje sindikata, ko je jos cuo da ih sindikat bira, sami se izaberu a mesto je dozivotno, ko u starom rimu. neka se proveri njihova imovina pre dolaska u sindikat i sada, pa da vidimo ko je posten a ko je sindikalac pod pitanjem,.

Hanibal Lektor

27.11.2013. 16:49

Vidim da aktivisti Srpske Napredno- Liberalno- Radikalne stranke vrlo aktivno ostavljaju komentare,ja ću ovde da postavim samo jedno pitanje.Šta da radimo sa 60 000 ljudi koji će ostati bez posla,oni i njihove porodice postaju teški socijalni slučajevi,kakav je program za njih.Mene interesuje da li su radnici u firmama krivi što su opljačkane njihove fabrike,da li je iko procesuiran zbog tih pljački Biblijskih razmera.

čiča

27.11.2013. 18:11

Ni ovaj kao ni predhodni ministri ,nije predložio da u zakon udje član po kojem bi svaki poslodavac kad uruči otkaz radniku istog momenta morao da izmiri sve svoje obaveze prema radniku, jasnije , da ga u potpunosti isplati i da plati sve dažbine predvidjene zakonom. Kad već prepisujete zakone od vama omiljenog zapada onda prepišite sve a ne samo ono što odgovara poslodavcima

somborac

27.11.2013. 20:24

ja licno radim u fabrici koja je u restruturiranju i netrazim da mi se placa sto neradim nego da i dozvole da radim .a taj isi minista nece da primi nijednog ivestitora tj zainteresovanog kupca a ima ih nego salje ljude na ulicu mislim da to nikome neodgovara .Jer so je vise nezaposlenih bolje za privatnike.

Preventivna provera imovine za gospodu iz sindikata

27.11.2013. 21:29

Saopstenje sindikata kao da je Dinkic pisao... A mozda i jeste? Svejedno, podrska za Radulovica. Covek koji se usudio da dirne u Agenciju za privatizaciju i SIEPA-u zasluzuje orden. Sindikat: "Ne stvara se ambijent za rad, razvoj i zapošljavanje". Ma `ajte molim vas. U zadnjih 12 godina pod G17/URS-om smo imali idealan ambijent za rad i razvoj, o zaposljavanju da i ne govorimo. Sad ste se setili!

baba Simana

28.11.2013. 15:34

Orbovic i Canak sluge vlasti, gde su bili kad su stotine hiljada radnika ostali bez posla za koga su tada radili a za koga danas.