On je zaslužan za Putinov uspeh

Ako neki stranac zaslužuje priznanje za politički uspon ruskog predsednika Vladimira Putina, onda je to Australijanac Alan Piz, stručnjak za govor tela, koji Putina naziva "pametnim i sposobnim učenikom".

Život

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 26.11.2013.

12:45

Default images

Alan Piz je jedan od najprodavanijih autora knjiga iz ove oblasti, poznat u svetu kao "G. Govor Tela" (Mr. Body Language), a Putina je prvi put susreo 1991. godine kad je bio pozvan u Kremlj da vodi seminar za političare u usponu.

Putin je tad imao tek 39 godina, s karijerom KGB-ovog špijuna iza sebe i u ulozi zamenika gradonačelnika Sankt Peterburga, zaduženog za promociju međunarodnih odnosa i stranih investicija u gradskom veću.

"U to vreme, naša pratnja bila su sedmorica muškaraca i svi su izgledali nepristojno i krajnje ozbiljno i nosili su pištolje. Bilo je to istovremeno zastrašujuće i uzbudljivo", rekao je Pis.

"Naučio sam ih kako da izgledaju više prijateljski nastrojeni na televiziji i kako da iz svog nastupa izbace agresivne gestikulacije. Gospodin Putin, inače, bio je vrlo pametan i sposoban učenik", istakao je Piz.

Poznatom po velikoj želji za privatnošću, Putinu su se istovremeno divili i omalovažavali ga zbog njegovog tupog izraza lica, oskudnih gestikulacija i odmerenog pogleda.

Piz se susreo s njim početkom novembra u ruskom gradu Voronežu i pohvalio je njegov govor tela i izraze lica, pritom ističući da se 60 do 80 odsto poruke prenosi upravo govorom tela tokom susreta licem u lice.

Prva stvar koju je Piz naučio Putina bila je kako da iz svog nastupa izbaci agresivne gestikulacije, koje su favorizovali političari sovjetske ere.

"Dlanovi se moraju držati otvoreno ili skupljeno u pozi koja se naziva 'podignuto zvono'. Obe stvari vam podižu samopouzdanje", pojasnio je Piz.

Putin ima još jedno "zlatno pravilo" koje koristi s velikim uspehom u razgovorima jedan-na-jedan s drugim svetskim vođama, a to je da nagne lagano glavu u stranu i klima glavom dok osoba s kojom je govori.

"Istraživanje je pokazalo da tri klimanja glavom zaredom prisiljavaju osobu koju slušate da nastavi da govori. Na taj način oni stiču utisak da vas interesuje razgovor s njima", kaže Piz.

"Sovjetsko lice"

Allan and Barbara Pease / Facebook
Putin ima još jednu specijalnost, ističe Piz, a ona je tipična za sve ruske muškarce i naziva se "sovjetsko lice".

"Taj izraz lica prikriva vaša osećanja, što je razumljivo, jer je u proteklim vremenima moglo biti opasno po vaše zdravlje da pokazujete emocije bilo gde", obrazložio je on.

Taj australijski autor i stručnjak za neverbalni govor, sin je prodavca životnog osiguranja, koji je oca posmatrao dok radi, a onda mu se i pridružio u direktnoj prodaje. U 21. godini postao je najmlađa osoba na svetu koja je u prvoj godini prodaje uspela da proda životna osiguranja u vrednosti većoj od milion dolara.

U šezdesetim godinama prošlog veka Piz je napisao priručnik o tome kako razumeti ljudsko ponašanje, a kasnije je taj isti materijal pretočio u rasprodavanu knjigu "Govor tela", iz1981. godine.

Nakon nje Piz je izdao još devet knjiga koje su postigle jednak uspeh, a njegovi klijenti su svetski poznate firme poput IBM-a, Mekdonaldsa, BBC-ja, Mazde i Suzukija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: