Srbija

Utorak, 26.11.2013.

11:05

Dačić: Kina pomaže razvoj Srbije

Premijer Dačić smatra da će samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope imati efekte na razvoj Srbije i otvoriti mogućnosti za brojne regionalne projekte.

Izvor: Tanjug

Default images

"Izneo sam naš predlog da kineski premijer sledeće godine poseti Srbiju i otvori most Zemun-Borča, a kandidovali smo se i da treći samit bude održan u Beogradu", rekao je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

On je precizirao da se o tim inicijativama nije danas odlučivalo, već da će odluku o mestu održavanja samita, i formiranju Asocijacije za infrastrukturu o kojoj je govorio na sastanku sa premijerima, doneti sama Kina jer se više zemalja za to kandidovalo.

Napominjući da u Srbiji ima dosta ljudi koji pitaju zašto se sarađuje sa Kinom, Dačić je rekao da danas sve zemlje, koje su ranije imale i drugačiji odnos prema toj zemlji dok ga Srbija nije menjala, žele saradnju sa Kinom i što bliže odnose.

"Velika je gužva u redu za saradnju sa Kinom. Radujem se da smo ipak uspeli da neke projekte 'odvojimo' za nas", istakao je Dačić.

Kako je rekao, ovo je drugi ovakav samit, a činjenica da su na njemu učestvovali praktično svi pozvani premijeri, izuzev letonskog, potvrđuje visok nivo interesovanja za saradnju sa Kinom.

"Kod svih učesnika vladala je pozitivna atmosfera, želja da privuku kineske investicije i projekte. Srbija je jedina zemlja od ovih 16 u kojoj se to već događa na delu - u toku su projekti koji se tiču izgradnje novog bloka termoelektrane Kostolac, mosta Zemun-Borča, deonica auto-puta prema Crnoj Gori", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih rezultata samita je i saglasnost Kine, Mađarske i Srbije da se radi na modernizaciji i rekonstrukciji pruge od Beograda do Budimpešte.

"Veoma pozitivno ocenjujem ovaj događaj. Srbija nikad nije menjala svoj odnos prema Kini, imamo strateško partnertvo, i stekao sam utisak u razgovorima sa premijerima drugih zemalja da je glavno pitanje upućeno nama: 'Kako ste uspeli da do sada imate tako dobre i balansirane odnose i sa Kinom i sa Rusijom i sa EU'", rekao je Dačić.

To je suština dobrog vođenja politike - voditi računa pre svega o nacionalnim interesima, zaključio je premijer Srbije.

Premijer Dačić je ranije danas, na sastanku premijera Kine i premijera 16 zemalja Istočne i Centralne Evrope, izrazio snažnu podršku Srbije ovom mehanizmu saradnje, dodavši da je zajednički interes da se zajedno sa Kinom u budućnosti ostvari bolja saradnja i unaprede međudržavni odnosi.

Dačić je rekao da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU i strateški partner Kine, čvrsto podržava jačanje strateškog partnerstva između EU i Kine.

Premijer je ukazao da Srbija sa Kinom ima odlične i prijateljske odnose koji traju skoro šest decenija, a da je 2009. godine uspostavljeno strateško partnerstvo čime su međusobni odnosi podognuti na "kvalitativno viši nivo i stvorena jaka osnova za dalje jačanje saradnje".

On je podsetio na projekte čija je realizacija već u toku: izgradnja deonice autoputa između Srbije i Crne Gore, izgradnja mosta preko Dunava u Beogradu (Zemun-Borča), druga faza izgradnje termoelektrane Kosotolac.

Pre pet dana, podsetio je Dačić, u Beogradu je potpisan ugovor koji će omogućiti izgradnju nove termoelektrane snage 350 megavata i proširenje kopa Drmno na 12 miliona tona uglja godišnje.

Srbija je, kako je rekao, spremna da svoja dobra iskustva u saradnji i realizaciji zajedničkih projekata sa Kinom, podeli i sa durgim zemljama regiona.

"Utoliko pre što Srbija zauzima centralni položaj u ovom delu Evrope, predstavlja raskrsnicu transportnih, energetskih, trgovinskih i kulturnih koridora i uvek je bila tradicionalni most između Istoka i Zapada. Kao što je poznato u Srbiji se ukrštaju dva panevropska koridora - Koridor 10 i Koridor 7 - reka Dunav - što predstavlja ogroman potencijal za saradnju", rekao je Dačić.

Samit je počeo jutros pozdravnim govorima premijera Rumunije i Kine, Viktora Ponte i Li Kećijanga.

Nakon toga, počeo je biznis forum na kojem je govorila ministarka energetike Zorana Mihajlović i drugi ministri, dok su premijeri imali odvojeni sastanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: