Lajkovac: Zbog azilanata blokirali Gradsku kuću

B. Puzović

25. 11. 2013. u 17:36

Kriza oko smeštaja tražilaca azila u lajkovačkoj opštini se širi. Protive se izdavanju privatnih objekata. Vlada: Privremeni smeštaj u Obrenovcu

ŽITELJI sela Vračević, njih pedesetak, u ponedeljak pre podne blokirali su prvi sprat Gradske kuće u Lajkovcu, gde su kabineti predsednika opštine i zamenika. Najavljuju da blokadu neće prekidati sve dok Vlada Srbije ne reši problem smeštaja tražilaca azila u susednoj Bogovađi.

Stanovnike Vračevića iritirao je javni poziv Komesarijata za izbeglice za iznajmljivanje privatnih kuća za privremeni smeštaj azilanata. U Vračeviću saznaju da se na konkurs javilo šest vlasnika praznih kuća, koji nisu žitelji sela.

- Proletos smo imali veliki problem sa azilantima smeštenim u dvospratnoj privatnoj kući gde nije bilo ni osnovnih uslova za boravak - kaže Jovan Ivanović, predsednik Mesne zajednice Vračević.

- Poučeni iskustvom rešeni smo da ne dozvolimo da se azilanti usele ni u jednu kuću u našem selu. Zgradu opštine držaćemo u blokadi dok Vlada Srbije ne donese takvu odluku.

Žitelji Vračevića nemaju ništa protiv azilanata, ali insistiraju da oni budu smešteni u javne objekte u kojima će imati sve uslove za boravak. U Centru za smeštaj azilanata u Bogovađi trenutno boravi 180 prognanika iz afričkih, bliskoistočnih i azijskih zemalja. Više od 300 njih, za koje u Centru nema mesta, tumara šumama Bogovađe, provaljuje u prazne vikendice, magaze da bi se sklonilo od hladnoće.

- Nećemo dozvoliti da imamo više azilanata nego meštana - kaže Ivanović.

- Pitamo se ko će da nadoknadi štetu kad se to dogodi.

Živorad Bojičić, predsednik Opštine Lajkovac, očekuje da Vlada Srbije brzo reši problem. Miran protest žitelja Vračevića, koji su blokirali prvi sprat opštine, smatra opravdanim.

- Opština je prva adresa na koju građani treba da se obrate radi rešenja svog problema, pa i ovog u vezi sa azilantima - kaže Bojičić.

- Razumemo proteste, a sa nadležnim u Vladi smo u stalnom kontaktu kako bi se pronašao odgovarajući prostor. Njihovo smeštanje u privatne kuće nije rešenje, već treba obezbediti javne objekte kojih ima u Srbiji.

PRIVREMENI SMEŠTAJ U OBRENOVCU

Vlada Srbije odredila je objekat u Obrenovcu, u Ulici poljački kraj bb - Ušće, za privremeni smeštaj i obezbeđivanje osnovnih životnih uslova za lica koja traže azil u Srbiji, do stavljanja u funkciju i potpune prenamene nekadašnjeg vojnog kompleksa - kasarne „Mala Vrbica“ u Mladenovcu u Centar za azil. Vlada je zadužila Komesarijat za izbeglice i migracije da to realizuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

bager

25.11.2013. 17:58

Neko treba ispiati zasto Srbija ne vraca azilante u zemlje odakle su presli granicu srbije,,ako mogu drugi zasto to ne radi i Srbija ,,ili je opet novac i dzep u pitanju

M.M

25.11.2013. 22:51

oni u Obrenovcu nemaju mesta, vrattiete ih tamo odakle su dosli u svoje zemlje porekla....

dadolino

26.11.2013. 01:01

Nemam nista protiv azilanata ali sramno je to sta su celnici opstine Obrenovac ponudili kao resenje vladi...obecavaju jedno drugo rade...