Deca sve češće šalju sms poruke dok spavaju

Neka deca mokre u krevetu, druga pričaju ili šetaju u snu, a ima i onih koji šalju SMS poruke.

Neka deca mokre u krevetu, druga pričaju ili šetaju u snu, a ima i onih koji šalju SMS poruke.

Ova nova pojava među naziva se "slipteksting" (sleeptexting), a svrstava se u poremećaje spavanja.

"Do ove pojave najčešće dolazi ako ste se s nekim dopisivali neposredno pre odlaska na spavanje i probudi vas zvučni signal koji vas obaveštava da vam je stigla nova poruka.

Tokom prva dva sata spavanja granica između stanja budnosti i sna je tanka, zato svako može postati žrtva poremećaja sna", objasnio je profesor na Univerzitetu Njujork, dr Mišel Gelb.

On je dodao da su najugroženiji tinejdžeri "jer je mobilni telefon centar njihovog sveta".

"Može im se pomoći ukoliko reše da promene stil života, slično kao sa ostalim ovisnicima od droge ili alkohola. Preporučuje im se da telefon isključe pre odlaska na spavanje, ali i da ga tokom dana koriste što ređe."

  • xy

    25.11.2013 11:53
    neverovatna budalaština.
    Zanimljivo kako do sada nije otkriveno kako neko u snu gleda filmove, čita stripove, trenira, krišom piše ljubavna pisma.. Ali, zamisilite, piše poruke. Može li biti lepše reklame za kompanije koje izbacuju nove modele svakog popodneva?
  • 23.11.2013 20:16
    debili,, ja bi im zabranio da imaju mobilni sta ce im to su deca nek uzivaju detinjstvo bez mobilnog!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".