Почетак Актуелно Почасни конзул Србије у Пољској приликом посете РТБ-у изјавио:

Почасни конзул Србије у Пољској приликом посете РТБ-у изјавио:

6 друго читање
0
0
925

 КГХМ заинтересован за партнерство са Басеном

 

Политиком Владе Србије би био опредељен партнерски однос између КГХМ-а и РТБ-а Бор, и то је тема коју ћемо започети већ у понедељак, 25. новембра, са министром Миланом Бачевићем или министарком Зораном Михајловић, рекао Ранко Томовић
Почасни конзул Србије у ПољскојРТБ
. – Четврти произвођач бакра у свету, пољски концерн КГХМ, заинтересован је за успостављање сарадње са Рударско-топионичарским басеном Бор. Овај моћни светски произвођач је, према речима почасног конзула Републике Србије у Пољској Ранка Томовића, у последње две године већ купио четири рудника у Канади, Чилеу и Аљасци, али им је, како је истакао, и „Бор“ јако интересантан.
Почасни конзул Србије у ПољскојПолитика Владе Србије би, наравно, определила који би партнерски однос могао бити успостављен између КГХМ-а и РТБ-а Бор, и то је тема коју ћемо започети већ у понедељак, 25. новембра, са министром Миланом Бачевићем или министарком Зораном Михајловић. Тада, у ствари, у посету Србији долази 18 еминентних пољских произвођача рударске опреме који ће са представницима српских компанија које се баве рударством разменити мишљења и наставити разговоре који су започети у септембру прошле године на великом сајму рударства у Пољској. Ову тзв. инвестициону мисију предводиће војвода из Шљонског и конзулат Србије из Катовица – изјавио је почасни конзул Србије у Пољској Ранко Томовић, који је са делегацијом привредника из ове земље данас посетио Рударско-топионичарски басен Бор.
Реч је о, како је објаснио господин Томовић, наставку привредних веза успостављених са генералним директором РТБ-а Благојем Спасковским на Сајму рударства, када је ова посета и договорена.
Почасни конзул Србије у ПољскојОва посета је врло значајна јер су пољске компаније показале велико интересовање за сарадњу са РТБ-ом. Дошли су са намером да виде погоне Басена и технологију рада у Јами, на кривељском копу и у флотацији, а разледали су и градилишта нове топионице и фабрике сумпорне киселине. У привредној делегацији која нам је у гостима су фирме које баве производњом опреме за подземну експлоатацију и услугама у рударству попут израде јамских просторија и њихове климатизације, а сарадња ће се ових дана остварити и са једном компанијом која се бави производњом експлозива – рекао је директор Рудника бакра Бор Видоје Адамовић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Србија Зиђин Копер рекултивише старо одлагалиште раскривке и гради шуму пријатељства

Бор сади бор Компанија је у подухват рекултивације „Високих планира“ ушла иако тај посао н…