Capital.ba

Evrozona: Više napora na budžetskom planu

23.11.2013. / 13:01

evrozonaBRISEL, Pojedine zemlje evrozone moraće da učine više napora na budžetskon planu, potvrdio je predsjednik evrogrupe Jerun Dejselblum poslije sastanka zatvorenog za javnost u Briselu gdje se raspravljalo o nacionalnim budžetima.

“Postoje rizici za sve zemlje. Pojedine države će sigurno morati da naprave više napora”, ocijenio je Dejselblum.

Ministri finasija evrozone sastali su se kako bi diskutovali o mišljenju koje je Evropska komisija prvi put do sada iznijela o budžetima zemalja evrozone, prenio je AFP.

Niko nije suštinski doveo u pitanje ocjenu Komisije, iako je rasprava bila otvorena i konkretna, navodi se u saoopštenje objavljenom poslije završetka sastanka.

“Svako je igrao svoju igru”, izjavio je francuski ministar finasija Pjer Moskovisi.

Ministri finasija su istakli da bi pet zemalja evrozone Italija, Španija, Malta, Luksemburg i Finska bile izložene riziku ukoliko ne bi poštovale pakt o stabilnosti, budžetski okvir koji nameće ograničenja u pogledu javnog deficita i duga.

Iako su Finska i Luksemburg zadržale najvišu ocjenu kreditnog rejtinga AAA, postoji opasnost da one ne ispune srednjoročne budžetske planove.

Madrid i Rim pripremaju nove strukturne i budžetske mjere. Španske mjere prije svega treba da se odnose na tržište rada.

Iako je nacrt budžeta Francuske odobren, Evropska komisija je drugu ekonomiju evrozone upozorila da mora da učini dodatne napore na budžetskom planu.

“Nadam se da će Francuska ubrzati strukturalne reforme u 2014. koje imaju za cilj dugoročni privredni rast i otvaranje novih radnih mjesta”, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Oli Ren.

“Ono što je dosad odlučeno u Parizu nije sasvim dovoljno. Očigledno je da Francuska mora više da se potrudi”, izjavio je šef evrogrupe je za njemački list Handelsblat.

Brisel je Francuskoj odobrio produženje roka za dvije godine, do 2015, za svođenje budžetskog deficita ispod granice od tri odsto bruto domaćeg proizvoda u zamjenu za sprovođenje izvjesnih reformi posebno penzionog sistema i tržišta rada. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!