Četvrtak, 21.11.2013.

12:34

Savršena mesta za beg od zime

Ne volite zimu i hladne mesece koji će potrajati narednih stotinjak dana. Pogledajte koje tropske oaze je Lonely Planet izabrao kao najbolja mala ostrva i plaže koje vredi posetiti u idućoj godini.

Izvor: Izvor: tportal.hr, Autor: A.M.

Default images

Čak i ako se ne spremate na put, nego im se samo divite izdaleka, pogledajte koja su ostrva izabrana kao najbolja za 2014, posvećenu malim ostrvskim državama u razvoju. Osim što su male i uglavnom izuzetno udaljene, posebnost im je ranjiva okolina čijem očuvanju treba posvetiti mnogo pažnje.

Palau
Mikronezijska država Palau iz vazduha više nego na ostrvo liči na gigantske zelene pečurke u Tihom okeanu sa više od 200 ostrvaca, okruženih peskom u azurno plavom moru. Prostor je idealan za istraživanje kajakom, a po tvrdnjama proslavljenog ronioca Žaka Kustoa, ima jedno od najlepših morskih dna na svetu.

Tonga
Ova pacifička ostrvska država nije tek uobičajen morski raj. Iako je smeštena na 169 ostrva sa peščanim plažama, savršenim za kupanje i ronjenje, Tonga je jedino preostalo kraljevstvo u kojem globalizacija nije u potpunosti potisnula polinezijsku tradiciju. Na mestu koje je kapetan Džejms Kuk nazvao Prijateljskim ostrvima meštani još čuvaju tradicionalne zanate i odeću.

Sao Tome i Principe
Da središte sveta ne mora nužno da bude i u središtu pažnje, pokazuje ova mala država čija se dva ostrva nalaze u Gvinejskom zalivu, nedaleko od afričke obale. Ostrva su udaljena 140 km jedan od drugoga i nalaze se oko 250 kilometara od severozapadne obale Gabona. Kako je turisti previše ne posećuju, kilometri peščane obale rezervisani su uglavnom za ribare. Retki turistički sadržaji uređeni su u starim kolonijalnim kućama, što ambijentu daje i romantičnu notu.

Trinidad i Tobago
Prašume, ulična hrana, multikulturalnost i raskošni karneval glavne su prepoznatljivosti Trinidada, jednog od najuzbudljivijih karipskih ostrva. Međutim, predivne plaže i okolina nisu jedino što podseća na raj, jer se ovde jednostavno živi kao u raju, a sličan je i susedni Tobago. Na zapadnoj obali je mnogo palmi i malo turista, ali istočna je strana nešto raznolikija. Cveće u stilu Južne Amerike, raznolik životinjski svet i skrovite plaže stvaraju savršeno mesto za odmor.

Kukova ostrva
Kapetan Kuk sigurno bi bio ponosan. Arhipelag od 15 ostrva koji nosi njegovo ime je predivan i skriva neke od najlepših pacifičkih rajskih mesta sklopljenih od peska, mora i palmi. Jedan od njih je i laguna Aitutaki, kojoj je zaista teško odoleti. I da stvar bude još bolja, do ove grupe ostrva se lako dolazi avionom preko glavnog ostrva Rarotonga. Da biste zaista osetili rajsko okruženje, posvetite se kajaku ili istraživanju džungle, a možete da potražite i privatni atol.

Papua Nova Gvineja
Ova država u Okeaniji jedno je od najspecifičnijih i najraznolikijih mesta na svetu. Ima više od 190 vrsta sisara, 650 vrsta ptica, 160 vrsta žaba i čak 820 različitih jezika. Za razliku od ranije spomenutih regiona, na Papui je posetiocima zanimljivija unutrašnjost, ali ni obalu ne treba zanemariti, jer je, osim plaža, i morsko dno vrlo privlačno. Jedan od većih problema je promet, putevi su vrlo loši pa je najjednostavnije potražiti lokalne avionske veze.

Zelenortska ostrva
Isprva kolonizovano od Portugalaca, ovo ostrvlje geografski je najbliže zapadnoj Africi, ali je atmosferom najsličnije Brazilu. Zato je Zelenortska ostrva ili Kape Verde vrlo teško pravilno odrediti. Na 10 ostrva okolina je predivna, od lavom prošaranog Foga do bogate doline Santo Antao. Ali najbolje plaže su na peščanom ostrvu Boa Vista, gde unutrašnjost zbog dina podseća na Saharu, a obala je savršena za jedrenje na dasci.

Grenada
Dođete li u ovu državu na jugoistoku Karipskog mora, bićete više nego zadovoljni. Pesak je odličan, barovi izuzetno živahni, a restorani dobro snabdeveni plodovima mora i neodoljivim sladoledom. Međutim, bilo bi šteta provesti celo vreme samo uz hranu i piće jer ostrvo skriva jedinstvena planinska područja i prekrasne uvale savršene za plivanje i ronjenje. Lokalnim trajektom možete se uputiti i na Karijaku, sa divljim peščanim obalama i muzičkim ritmovima koji čuvaju tragove afričke kulture.

Sejšeli
Arhipelag od 115 ostrva razbacanih Indijskim okeanom ima više nego dobru 'genetiku'. More mu je čisto i puno života, pesak mekan, a okolina divlje zavodljiv. Oko 1.600 kilometara od obale Afrike, a severoistočno od Madagaskara, tri su glavna ostrva: Praslin, Mahe i La Dig. Istraživači smatraju da je još bolji Kurijus, s najvećom svetskom populacijom džinovskih kornjača i obiljem rakova, kokosa, ali i ajkula.

Sent Vinsent i Granadini
Najbolji način za upoznavanje ovog karipskog ostrva bio bi brodom pa ako ne možete sebi da priuštite jedrilicu ili jahtu, pridružite se lokalnim stanovnicima koji trajektima prenose sve, od prtljaga i pošte do živih kokošaka. Iz Sent Vinsenta se uputite u Bekaju pa do finog peska Kanuana i produžite do Majrea. Možete da istražite i pustinju Tobago Kejs, gde je karipski gusar Džek Sperou završio u progonstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: