Bakterija Clostridium difficile, od koje su pre šest meseci na Odeljenju ortopedije u užičkoj bolnici preminule dve osobe, a za šestoro umrlih se sumnjalo da su bili inficirani, ponovo se pojavila u toj ustanovi i to na istom odeljenju.

Prema tvrdnjama članova porodice, pedesetčetvorogodišnja pacijentkinja iz Užica, koja nije imala hronične bolesti, trenutno je u kritičnom stanju, i sumnja se da je inficirana tom bakterijom, nakon što je operisala kuk na ortopediji.

– Moja rođaka je slomila kuk i operisana je na Odeljenju ortopedije, ali su se pojavili simptomi infekcije klostridijom – dijareja, povraćanje i bolovi u stomaku, a prisustvo te bakterije potvrđeno je analizama. Usledila je operacija debelog creva, ali to nije pomoglo. Sada je u kritičnom stanju, a prognoze za oporavak nisu dobre, svedočila je rođaka te pacijentkinje, koja smatra da su u užičkoj bolnici olako shvatili epidemiju te bakterije pre šest meseci.

U saopštenju koje je medijima dostavila Komisija za bolničke infekcije, čiji su članovi predstavnici Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje Užice, navedeno je da je u toj bolnici „nedavno zabeležen slučaj infekcije sa teškom kliničkom slikom, gde se bolnički proliv uzrokovan bakterijom Clostridium difficile komplikovao sa toksičnim megakolonom i da je bilo neophodno sprovesti operativni zahvat kolektomije“.

„Takav slučaj još nije zabeležen u našoj bolnici, jer se klinička slika teške komplikacije razvila za svega šest sati, bez obzira na primenjenu terapiju“, navedeno je u saopštenju, uz podsećanje da su bolničke infekcije tom bakterijom vodeći problem u svim zdravstvenim ustanovama u svetu, te da se užička bolnica uklapa u svetsku, evropsku i zdravstvenu situaciju u Srbiji, kako po broju infekcija, tako i po svim preduzetim merama lečenja i prevencije.

– S obzirom na to da je pre šest meseci u Opštoj bolnici Užice registrovana epidemija ove infekcije, stalno se preduzimaju odgovarajuće mere uz kontinuirani pojačan nadzor od strane medicinskog osoblja, Komisije za bolničke infekcije i rukovodstva ustanove. Postoji stalna saradnja sa Zavodom za javno zdravlje Užice i Republičkom sanitarnom inspekcijom“, poručuju iz te ustanove.

U toj ustanovi nisu želeli da pojasne koliko je pacijenata inficirano ili se sumnja da su inficirani, kako se dogodilo da se ista infekcija nakon šest meseci ponovo pojavi na istom odeljenju i to kod pacijentkinje koja nije u dubokoj starosti i koja nije imala hroničnih bolesti, te da li je tačno da je njeno stanje kritično.

– Medijima smo dostavili saopštenje, a o daljim saopštenjima i izjavama konsultovaćemo se sa rukovodstvima Zdravstvenog centra i Zavoda za javno zdravlje Užice, rekla je za Danas Jelena Raković Radivojević, direktorka bolnice.

Sudsko veštačenje

Pre pola godine, nakon epidemije, komisije koje su formirali užička bolnica i Ministarstvo zdravlja, konstatovale su da za smrt pacijenata nije bilo odgovornosti bolničkog osoblja i da je utvrđeno „da je bilo manjih propusta, koji nisu mogli uticati na tok i ishod lečenja“. Ipak, užička policija je tada na uzahtev Osnovnog tužilaštva prikupila podatke i, kako Danas saznaje, istražni sudija je zatražio sudsko veštačenje, za šta su angažovani stručnjaci sa beogradskog Medicinskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari