Kultura

Sreda, 20.11.2013.

20:23

"Mamaroš" premijerno 25. novembra

Dugometražni igrani film "Mamaroš" reditelja i scenariste Momčila Mrdakovića imaće beogradsku premijeru 25. novembra u "Sava centru", najavljeno je danas na konferenciji za novinare u "Takvudu".

Izvor: Tanjug

Default images

Glavne uloge u ovoj komediji i drami igraju Bogdan Diklić i Mira Banjac, a u glumačkoj ekipi su i Bane Vidaković, Anita Mančić, Sergej Trifunović, Goran Radaković, Dragan Bjelogrlić, Miloš Samolov.

Debitantski film sredovečnog arhitekte Mrdakovića imao je svetsku premijeru u junu u zvaničnoj konkurenciji Moskovskog internacionalnog festivala, gde je dobio odlične kritike i uopšte je bolje prihvaćen u inostranstvu nego na domaćim festivalima proteklog leta.

Glavni junak je "mamin sin" Pera Ilić (Diklić) koji u jeku bombardovanja Beograda 1999. godine dobija zelenu kartu za useljenje u Ameriku. Nevoljno se odlučuje, ali ipak kreće na put, s tim što nije dobio vizu za majku (Banjac).

Posle niza peripetija, mama ipak stiže u Njujork. Međutim, Pera ni u belom svetu ne može da se snađe dok posao u svoje ruke ne preuzme majka Mara, stara komunistkinja koja je čitav život kritikovala Ameriku.

Mrdaković je izjavio da je film inspirisan njegovim i životom njegove majke, ali da nije imitacija. Kako je dodao, Mira Banjac nikada nije ni srela njegovu majku.

Pošto je Pera po zanimanju kino-operater, zaljubljenik koji čak u Ameriku nosi kopiju "Pastira Kostje", ceo film deluje i kao romantični omaž sedmoj umetnosti.

Autor je izjavio da on jeste film-fanatik, da je odrastao u Kosovskoj ulici i rano otkrio Kinoteku, a zatim i Fest, te da je celog života voleo film, a godinama želeo da snimi svoju priču o normalnim ljudima u nenormalnim situacijama.

"Nije bilo lako ući u to bez škole, zato je od ideje do premijere prošlo puno vremena. Ja sam autsajder, ali sam konačno našao dobru ekipu", rekao je Mrdaković koji ipak ima znatno filmsko iskustvo kao saradnik na mnogim projektima, a bio je čak asistent režije u Kusturičinom "Podzemlju".

Diklić je izjavio da ga je "Mamarošu" privukao zanimljiv scenario.

"Malo je reći da je dobro napisan. Glumim ulogu koja je u suštini pasivna. Pera ima najmanje kolorita, on je optika svih ostalih likova i ne sme da se nameće kroz agresivnu igru, nego treba da se tumači tiho, iznutra, a ja to volim", rekao je on.

Kako je dodao, mada je scenario donekle autobiografski, on pred kamerom nije imitirao Momu nego glumio čoveka koji se snašao tako što je otišao iz zemlje.

"Svako se u tranziciji snašao na neki svoj način. Neki su otišli, ali ni njima nije bilo lako, kao ni nama koji smo ostali u ovoj zemlji. Njima nisu fijukale bombe iznad glave, nama jesu, ali ko je bio manji ili veći junak - nepotrebno je sada govoriti. Gubitnici smo i jedni i drugi", primetio je on.

Što se tiče saradnje sa rediteljem, izjavio je da je bilo kreativne polemike, ali da da toga ima i sa profesionalnim rediteljima i da je to dobro za sam proces stvaranja filma.

Trifunović, koji ima malu ulogu policajca, izjavio je da on voli i da statira na filmu, a da mu je ovaj posebno drag jer je imao jedinstvenu priliku da igra pored takve velike glumice kao što je Mira Banjac.

Producent Igor Turčinović istakao je da je nemački koproducent, slavni Fatih Akin rekao kako će nemačka publika gledati "Mamaroša" kao dokumentarac, što je kompliment za uverljivost i životnost glumačke ekipe.

Turčinović je dodao da je film odlično primljen u Rusiji i izrazio nadu da će se svideti i beogradskoj publici. Međutim, kako je napomenuo, to je vrsta filma za koju je potrebno malo vremena da "legne", a kod nas, nažalost, multipleski zatrpani američkim hitovima već posle desetak dana skidaju domaći film sa repertoara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli:

Info

Hronika

Počela četvrta parnica protiv roditelja dečaka ubice

U Višem sudu u Beogradu danas je počeo četvrti parnični postupak protiv roditelja dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole, a po tužbi maloletnika koji je tom prilikom ranjen.

14:57

21.5.2024.

1 min

Život

Alarmantno

Preti invazija opasnih insekata

Tokom letnjih meseci, dok uživate na otvorenom, obratite pažnju na azijske stršljenove, pogotovo jer je trenutno u jednom delu Evrope u toku velika invazija.

14:34

21.5.2024.

22 min

Aktuelno

"Većina ajkula je bezopasna" VIDEO

Nedavno je ulovljena ajkula u Budvi, a pre toga u Neumu, što je zabrinulo ljude koji će kroz mesec dana pohrliti u poznata letovališta, ali strčnjaci ipak kažu da nema razloga za strah.

13:39

21.5.2024.

1 h

Promo

Birra Moretti poziva da podržite umetnost

Birra Moretti, autentično italijansko pivo, poziva sve da posete izložbu "Stvaramo umetnost inspirisani Italijom" koja je svečano otvorena 20. maja u Galerija Shopping Centru i trajaće sve do nedelje, 26. maja.

13:21

21.5.2024.

1 h

Zdravlje

Kultura

eSports

English

Tehnopolis

Aktuelno

Slavna glumica: Nisam dala dozvolu

Glumica Skarlet Johanson optužila je OpenAI da je kopirao njen glas za jednog od glasovnih asistenata u ChatGPT-ju uprkos tome što je kompaniji uskratila dozvolu da to učini.

13:20

21.5.2024.

1 h

BBC