Dostupni linkovi

Krajišnik: Nismo podržavali bombardovanje Sarajeva



Svedok odbrane Momčilo Krajišnik izjavio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da političko vođstvo bosanskih Srba nije podržavalo bombardovanje Sarajeva.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Alan Tiger (Tieger) dokazivao je da je "političko vođstvo bosanskih Srba pozivalo na odmazdu protiv bošnjačkih snaga i stanovništva u Sarajevu".

"Nikada niko nije podržavao bombardovanje Sarajeva. Naprotiv, bila je odluka Predsedništva RS, u junu 1992, da se prekine bombardovanje", odgovorio je Krajišnik.

Optužnica Karadžića (68), koji je bio predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, tereti, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Tribunal je Krajišnika (68), koji je bio predsednik Skupštine RS, pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog prisilnog premeštanja, deportacije i, delimično, progona Bošnjaka i Hrvata tokom rata u BiH.

Posle izdržane dve trećine kazne, odnosno 13 godina, Krajišnik je, odlukom predsednika Tribunala, 31. avgusta pušten na slobodu iz zatvora u Velikoj Britaniji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG