Deset opština iz Srbije potpisalo je u utorak Memorandum o saradnji sa nemačkim Institutom za zelenu ekonomiju, što je jedan od prvih koraka na projektu izgradnje „Mreže zelene ekonomije“ u Srbiji, kojim će se uspostavljati zajedničke regionalne komunalne usluge i buduća upotreba obnovljivih izvora energije.

Kako navode i toj opštini, sledeći korak je zajednička saradnja u pripremi i usvajanju master plana i strategije projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije. Konačni cilj je aktivno učešće u restruktuiranju energetskog sektora Srbije i podsticanje privatnog kapitala da se uključi u proizvodnju energije iz trenutno dostupnih izvora. Energetski sektor Srbije trenutno velikim delom zavisi od uvoza osnovnih energetskih izvora koji dostiže 40 odsto ukupnih potreba.

Memorandum je potpisan na međunarodnom skupu pod nazivom Circular economy, na kome su predstavljeni najuspešniji primeri primene modernih tehnologija u oblasti obnovljive energije, energetske efikasnosti i zaštite životne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari