Kultura

Sreda, 13.11.2013.

21:52

Proslavljeno 60 godina ULUPUDS-a

U zgradi Jugoslovenske kinoteke 13. novembra je Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije proslavilo 60 godina uspešnog rada svečanom akademijom na kojoj su dodeljene nagrade za životno delo, Velika nagrada za primenjenu umetnost i dizajn i druga priznanja.

Izvor: Tanjug

Default images

Predsednik ULUPUDS-a Vladimir Lovrić je na početku svečanosti citirao Ivu Andrića rekavši da je "umetnost slična životu: izgleda kao igra, a u stvari je đavolski ozbiljna stvar, i utoliko ozbiljnija ukoliko više liči na igru".

On je ocenio da je ULUPUDS tokom 60 godina pokazao vrednosti svog stvaralaštva putem izložbi umetnika iz devet sekcija.

Lovrić je rekao da, iako je danas teško vreme za umetnost i ona je izmeštena iz svih faza ljudskog života, da će ona jednom pokazati pun sjaj i svoju vrednost.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, upoznajući prisutne sa novom zgradom te institucije, rekao je da je "15 godina vođena teška i mučna borba da ovo postane stalna nova adresa Kinoteke" i da će tu borbu opisati u knjizi koju piše pod nazivom "Kako su mi otimali Kinoteku".

"Izborili smo se za ovu zgradu i spasili smo ovaj spomenik i da smo samo to uradili od nas bi bilo dosta", primetio je Zelenović, rekavši da je 1864. godine ta zgrada sagrađena u Uzun Mirkovoj ulici, da ju je sagradio knez Aleksandar i da je bila hotel, prva beogradska opština, da je u njoj osnovan Crveni krst, a da "hvala Bogu nije postala robna kuća markirane robe kako je bilo predviđeno".

Nagrade za životno delo pripale su Milenku Kosanoviću (slikarska i grafička sekcija), Ljiljani Manzalović (slikarska i grafička sekcija), Angelini Atlagić (scenografija i kostimografija), Marini Vuksanović Medenici (tekstil i savremeno odevanje), Ivanki Jeftović (tekstil i savremeno odevanje), Zorici Bajin Ðukanović (fotografija), Rajku Karišiću (fotografija).

Nagrade za životno delo dobili su i Velimir Vukićević (keramika i staklo), Antonija Dragutinović (keramika i staklo), Branko Bojović (arhitektura), Milan Miodragović (arhitektura), Ivan Ratković (arhitektura).

Velika nagrada ULUPUDS-a za primenjenu umetnost i dizajn pripala je Pavlu Vasevu za projekat "Rekonstrukcija kinoteke".

Brojnim članovima su uručene i godišnje nagrade sekcija, godišnja priznanja za izvanredno angažovanje u radu na zadacima ULUPUDS-a, predstavljeni su i novi članovi ULUPUDS-a, zahvalinice, a kasnije tokom večeri dodeljene su zahvalnice i partnerima ULUPUDS-a.

Posetioci su tokom večeri mogli da uživaju u modnom i kostimografskom performansu i muzici Maje Volk i njenog benda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: