Na početku 2000-ih, odnosi Beograda i Zagreba još su bili takvi da se još razmišljalo da li ići ili ne ići na hrvatske prijeme u Beogradu. Pa je veliko iznenađenje bilo da na prijemu Ambasade Hrvatske povodom otvaranja predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) nije igla imala gde da padne. „Šta je ovo? Bratstvo i jedinstvo? Ma kakvo bratsko i jedinstvo, vidiš da su došle sve same žene, da vide Nadana Vidoševića!“

Dakle, prekjuče uhapšeni Vidošević poznat je po tome da ga vole žene, ali i pare. A Vidošević voli lepe kuće i još lepše slike. Komentari o njemu i u Hrvatskoj godinama se kreću između dve ključne opaske: „i kad buba pizdarije ne možeš mi zamirit“ (zbog izgleda) i „intervju sa njim ću pročitati kad ga bude pravilo državno tužilaštvo“ (zbog imovine). I evo: Vidošević je osumnjičen za pripadnost kriminalnoj grupi koja je iz HGK od 2006. godine preko fiktivnih marketinških usluga izvukla 32,9 miliona kuna (oko četiri miliona evra).

Hrvatski mediji potcenjuju značaj pripadnosti Vidoševićevih roditelja socijalističkoj ekonomskoj nomenklaturi. I tvrde da to što mu je otac Ante bio finansijski direktor Dalmacijacementa, a majka Marija direktor filijale Jugobanke u Splitu, nije dovoljno za temelj njegovom kasnijem bogatstvu. Sa ovom se konstatacijom mnogi bolji poznavaoci problematike ne bi mogli složiti.

Mada je 90-ih postao član HDZ, Vidoševićev uspon u političkom i ekonomskom životu Hrvatske nije prestajao ni za vreme vlasti desnih ni levih političkih snaga. I to se može zahvaliti istoriji njegove porodice: otac mu se kao srednjoškolac pridružio domobranima, vojsci NDH i živ dočekao opštu amnestiju. Majka mu je iz poznate komunističke porodice Tudor, čiji je brat poginuo braneći Tita u Drvaru. Vidošević, koji je na čelu HGK od 1995, veoma se zalagao da mu domovina ekonomski ne zanemari rusko i druga istočna tržišta, a otvorio je pet predstavništava na jugoistoku Evrope. Kao i Ivo Sanader, gaji veliku ljubav prema umetninama. Vlasnik je najveće privatne kolekcije i njome se otvoreno ponosi. Hrvatska komora pak poseduje kolekciju od 790 dela, ali ne baš tako smisleno odabranih. A da li su za one evre kupovane i privatne slike, pokazaće istraga.

Mimo volje svoje tadašnje stranke, Vidošević je 2009. poželeo da postane i hrvatski predsednik, pa je iz HDZ izbačen. U međuvremenu je deo imovine preneo na majku, ali otad su njegove mnoge kuće, stanovi i turistički objekti predmet pažnje. Rođen je 1960. u Splitu. Završio je Ekonomski fakultet. Oženjen je Inom. Imaju dve kćerke i sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari