Uhapšen makedonski novinar Zoran Božinovski

Đ. V.

08. 11. 2013. u 14:03

Po poternici Interpola, u Novom Sadu uhapšen makedonski novinar Zoran Božinovski. Optužen za odavanje državnih tajni. Zadržan u ekstradicionom pritvoru

Pripadnici Kriminalističke policije PU Novi Sad su u četvrtak uveče, u naselju Liman, uhapsili makedonskog novinara Zorana Božinovskog (47). To je urađeno po međunarodnoj poternici Interpola Skoplje, a Božinovski se sumnjiči za krivična dela špijunaže, zločinačkog udruživanja i iznude.

- U trenutku kada su mu naši pripadnici prišli i pokazali nalog za hapšenje, on je, ulicom Kola srpskih sestara, šetao podruku sa jednom svojom vršnjakinjom iz Novog Sada sa kojom se svojevremeno upoznao preko „Fejsbuka“, da bi to onda preraslo i u ljubavnu vezu - opisuje sam čin hapšenja Božinovskog izvor „Novosti“ iz policije.

Prilikom hapšenja, dodaje naš sagovornik, Božinovski nije pokušavao da pruži otpor. Odmah je prevezen u prostorije PU Novi Sad, a tokom noći izveden je i na saslušanje pred istražnog sudiju novosadskog Višeg suda. Posle saslušanja, određen mu je ekstradicioni pritvor.

Poternica za Božinovskim koji je, inače, iz Kumanova, izdata je krajem septembra u „Aferi špijun“ koja je, iz temelja, protesla makedonsku političku scenu. Tada je, naime, MUP Makedonije protiv njega i još dvadesetak lica, među kojima su bili i visoko pozicionirani pripadnici makedonskih bezbednosnih službi, odnosno struktura vlasti, podneo krivične prijave. Sumnjičeni su za saradnju sa inostranim bezbednosnim strukturama kojima su, navodno, dostavljali dokumenta različitih stepena poverljivosti, uključujući i državne tajne.

Zajedno sa svojom ljubavnicom, on je u Novom Sadu koristio dva iznajmljena stana, oba u naselju Liman. Neposredno posle hapšenja, pripadnici policije su u oba izvršili detaljan pretres.

- Iz stanova je izuzeta kompjuterska oprema koja je tu zatečena, kao i novinarska dokumentacija koju je on u njima čuvao - kaže izvor našeg lista.

GOVORIO I O PROESKOM

BOŽINOVSKI je dao veoma iscrpan iskaz pred dežurnim istražnim sudijom Višeg suda u Novom Sadu. O onom zašta ga sumnjiče govorio je do najsitnijih detalja, praveći izlete i u druge sfere i govoreći, uz ostalo, čak i o svojevremenoj dilemi da li je poznati makedonski pevač Toše Proeski poginuo ili je ubijen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

pera

08.11.2013. 16:15

Mi smo jedina zemlja na svetu koja automatski, bez bilo kakve provere ili procene...postupa po poternicama zemalja kao sto je Makedonija. Coveka terete da je grcki spijun. Gde Srbija pronalazi interes da odmah, uhapsi istog I isporuci Makedoniji. Da li ce zbog toga trpeti nasi odnosi sa Grckom? Da li ce makedonska policija uhapsiti nekog kosovskog, ako ne spijuna, ono narko dilera da bi ga isporucila Srbiji? Da li ce nakon ovoga pustiti Vladiku Jovana, ili omoguciti slobodni izvoz brasna?

Petre

09.11.2013. 11:14

@pera - `Vladika` vlada samo novcem iz budzeta propacenog srpskog naroda iz kojeg bi trebalo da se renoviraju skole po Srbiji, koje sada renovira Novak Djokovic cije bi vreme moglo biti potroseno na igranju tenisa . . .

cccc

08.11.2013. 18:50

Uraditi naknadno obdukciju Toseta Proeskog. Zna se mesto sahrane.Identifikovati posmrtne ostatke i uzrok smrti!!!!!! Kraj price .

gale

09.11.2013. 13:29

@cccc - decko,operi usi i oci,ukljuci mozak. nigde nije receno da je on ubijen u tunguziji pa ubacen u smrskan auto. aj malo mucni glavom pa reci nesto sl put kad budes hteo da ispadnes pametan. pitanje je pravo da li je bila nesreca ili namerno ubistvo...

Dymitr Ogonowski

08.11.2013. 20:54

To u drugoj drzavi mozda biti uhabsenim za odavanje drzavne tajne druge? A ako neko u zemljama NATO bi saradivao sa srpskom obavestajnom sluzbom takode Srbija bi ga izrucila?

Dymitr Ogonowski

08.11.2013. 21:24

"Makedonja" ne postuje integritet Srbije. Ne razumem zbog cega vlast Srbije izrucuje ovog coveka. Spjun nije kriminalac a nanosi stetu samo drzavi kojoj informacije izdaje i njenim saveznicima.

Slepac

09.11.2013. 15:01

Svako u Makedoniji ko pise ili komentira protiv vlade ili Grujevskog,bice priveden i uhapsen.Sve televizije su provladine.Vas izvor je garant Ivona Talevska,vladin novinar.Zato u Srbiji imate slabe informacije sto se desava u Makedoniji.Ovoj novinar je jedan od najvecih kriticara Vlede Makedonije.Zato vase vlasti dobro neka razmisle dali da ga isporuce..

olja

24.11.2013. 12:16

mora da nekome smeta sto on previse zna pa su ga uklonili!! ocigledno je da nekome ne odgovara da se sazna istina! strasno!!!