Ponavljanje glasanja na tri mesta izborna mesta, najkasnije do 1. decembra

Novosti online

06. 11. 2013. u 10:50

U Briselu se sastali Ivica Dačić i Aleksandr Vučić sa Hašimom Tačijem uz posredovanje Ketrin Ešton. Glavna tema - lokalni izbori na KiM

U Briselu je danas, posle nešto više od dva sata, završen zajednički sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Trilateralni sastanak počeo je nesto posle 14,00 časova, nakon što je Vučić stigao u Brisel i pridružio se učesnicima dijaloga.


POČEO SASTANAK DAČIĆA I EŠTONOVE

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ušao je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove oko 10.30 sato i počeo bilateralni razgovor sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, a očekuje se dolazak kosovskog premijera Hašima Tačija, koji predvodi prištinsku delegaciju.

TAČI: IZBORI USPEŠNI

Kosovski pemijer Hašim Tači izjavio je danas, uoči nove runde briselskog dijaloga, da će sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem razgovarati o proteklim lokalnim izborima, koje je ocenio uspešnim, a incidente - rešenim.

"Nastavićemo razgovore o normalizaciji nakon uspešno održanih izbora", rekao je Tači na ulazu u zgradu Evropske službe za spoljne poslove.


TROJNI SASTANAK POPODNE

Portparol visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je danas da je počela nova runda razgovora Beograda i Prištine i da je održan bilateralni susret Ketrin Ešton i premijera Srbije Ivice Dačića, a da su u toku razgovori Ešton i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Posle toga je predviđen trojni sastanak, koji bi trebalo da se završi tokom popodneva, rekla je Kocijančič novinarima u Briselu.

VUČIĆ STIGAO U BRISEL NA DIJALOG

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pridružio se beogradskom timu koji u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton vodi dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, rečeno je Tanjugu iz izvora bliskog srpskoj delegaciji.

DAČIĆ I VUČIĆ SA TAČIJEM KOD EŠTONOVE

U Briselu je danas popodne počeo zajednički sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Trilateralni sastanak počeo je nešto posle 14,00 časova.

ZAVRŠEN TRILATERALNI SASTANAK

Vučić, Dačić, Tači i Eštonova završili sastanak u Briselu

ESTON: BRZI NAPREDAK KAKO BI SE OSVARILO SVE STO ZELIMO

"Imali smo veoma dobar razgovor i zaključili smo da će biti ostvaren dobar napredak u sprovođenju ostatka izborog procesa. Naravno, detaljima toga baviće se nadležne vlasti u Prištini", rekla je Eštonova.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što je ostvaren napredak i dodala da je tema razgovora bio i Briselski sporazum i nastavak njegove implementacije.

"Zaključili smo da će biti ubrzan napredak kako bi se ostvarilo sve ono što želimo", istakla je Ešton.

Visoka predstavnica EU je, takođe, izrazila veliko zadovoljstvo "posvećenošću obojice premijera da obezbede da taj zadatak bude u potpunosti sproveden".


DAČIĆ: NAJVAŽNIJE DA SRBI IZAĐU NA PONOVLJENE IZBORE

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da su razgovori sa Tačijem i Ketrin Ešton bili uspešni i da je sada najvažnije da Srbi na Kosovu u što većem broju izađu na ponovljene lokalne izbore u Kosovskoj Mitrovici.

"Ako ostane odluka CIK-a da se izbori ponove samo na tri mesta, a Srbi iz severne Mtrovice ne izađu u dovoljnom broju, imaAlbanca za gradonačelnika. To bi izazvalo konflikte, mozda čak i oružane i u tom slučaju Srbija tu ne bi mogla mnogo da pomogne", rekao je Dačić novinarima u Briselu.

On je rekao da su sve tri strane pozitivno ocenile izlaznost Srba u prvom krugu izbora, uprkos incidentima na tri glasačka mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Premijer je naglasio da je sada izuzetno važno da na ponovljene izbore, kao i na drugi krug lokalnih izbora zakazan za 1. decembar, Srbi izađu u što većem broju.

TAČI: IZBORI ĆE BITI PONOVLJENI DO 1. DECEMBRA

Kosovski premijer je izjavio da će izbori biti ponovljeni na tri izborna mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice, i da bi bilo dobro da to bude pre 1. decembra.

Tači je novinarima kazao da je odluku o ponavljanju izbora donela CIK Kosova i da tu odluku podržava Vlada Kosova.

"Kosovo je organizovanjem ovih izbora prošlo test EU", rekao je Tači.

On je podsetio i da je briselski sporazum predvideo održavanje izbora 3. novembra, a da će drugi krug izbora na ostatku Kosova biti održan 1. decembra.

"Posle toga ćemo imati izabrane legitimne lidere", rekao je Tači.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (92)

kockar

06.11.2013. 12:57

@QQ - Ni u njega ni u Vucica a pogotovo Nikolica.Ne znam ko bi bio bolji od njih ali oni nisu zasluzili jer su nesposobni i prevrtljivi(predizborna obecanja,glasacki listici stiropor izdaja odnosno prodaja Kosova borba protiv korupcije gdje jos niko nije osudjen i prodaja prirodnih resursa ....) da vode ovu drzavu

srpski praunuk

06.11.2013. 11:40

Za njih je nasadjivanje i nazidavanje na politicki proizvod nasih predaka jedno te isto. Bitno je da su politicki nasadjeni

Danas Odlucno

06.11.2013. 12:09

Danas kao nikada ranije treba argumentovati EU u kakvoj situaciji i koliko nezasticeno zivi i egzistira srpski zivalj na KiM .. a ceo svet je imao priliku da u nedelju to i vidi

momcilo

06.11.2013. 12:59

18 runda ce biti dacic I estonova spasavaju zemlju od vanzemaljaca, 19 runda bice povratak dacica I estonove da sprece rat zvezda, 20 runda .....

Miha

06.11.2013. 14:34

@momcilo - @momcilo, izvini, ali zaboravio si Vucica, mislim da ne treba da bude nepravedno zapostavljen :)

darko

06.11.2013. 13:10

Nećete uspeti srbe na sjeveru natjerati na izbore nepostojeće države ,a oni jadnici na jugu jadni morali su nemaju taj osjećaj slobode još im Srbija obećava i laže sveukupno okupirani su! Živio srpski narod na kosovu i bedem srpstva mitrovica!

smesta

06.11.2013. 14:18

@darko - 100& slazem se! I neka "Beograd" prestane da letova na racun gradana, STOP izdaji!

Veliki Getsbi

06.11.2013. 13:12

Znala sam da ce Taci birati reci i pokusati da napravi dogovor sa Dacicem i Vucicem,jer mu Estonova drugacije ponasanje ne bi oprostila.Svestan je da mora da spusti loptu posle ovih incidenata na izborima.

VULE

06.11.2013. 13:37

Mislim da na tim razgovorima nasa strana mora da dokaze istinu vezanu za incidente za vreme glasanja na KiM I UMESANOST tACIJA U SVE TO.

konzul

06.11.2013. 14:12

A gde su Kostunica i Marko Jaksic? Jel moguce da ih se Taci stidi a ih nije poveo ili ih je ostavio negde da ga cekaju?

NEMESIS

06.11.2013. 14:17

Estonovoj nisu zanimljivi ni Dacic a ni Taci sa njima moze da obrise pod ali Vucic je za nju izazov, zato ga je i zvala da dodje.

blagoje

06.11.2013. 14:20

Nesto ne videh ove nase poturice sa Tacijem, Kostunicu i njegovu sacicu izdajica, da nisu izdali i Tacija?

Miha

06.11.2013. 14:33

Ludilo.... Idemo uzivo pracenje svakog koraka vrhovnog nam vodje. Pa sta ce onda premijer bez portfelja tamo kad nema jagnjetine?

android

06.11.2013. 14:33

Nadam se da cemo uspeti da dokazemo da su izbori na Kosovu bili opstruktuirani od strani Albanaca.Sad ili nikad.

MajdaM

06.11.2013. 14:47

Jedino ce se istina cuti i na istini ce se insistirati i nece se moci izbeci (nece je moci izbeci Taci) je u slucaju upravo ovom, kada Vucic prisustvuje sastanku. Njegove reci su uvek iskrene i ono sto je jos vaznije, imaju odjeka i u briselu, jer je dokazao da stoji iza dogovorenog i ne dozvoljava da se cinjenice izvrcu ili do pola tumace izvlaceci iz konteksta.

Zabrinuta

06.11.2013. 14:49

Razgovori će biti jako teški, pozicija nam je nezavidna. Jedino se uzdam u sastav našeg tima.

blok

06.11.2013. 14:58

Estonovoj jedino Vucic uliva nadu da ce se postojeci problemi na neki nacin resiti, na ostale ne moze da racuna.

Nije daleko od ocekivanog

06.11.2013. 15:03

Trenutno pravi temelj za pred pripremu situaciju koja otvara mogucnost za pred pripremne pregovore o eventualnim pregovorima.

SladjaRa

06.11.2013. 15:27

Oni moraju da shvate da su Albanci ili ti Turci i njihov problem! Hoce ljudi novo Otomansko carstvo, i to se radi preko Albanaca na kosovu. Kad bude i njima zagustilo, docice im iz dupeta u glavu. Al samo jadni mi, uvek se drugi biju preko nasih glava!!!

Pravednik

06.11.2013. 15:51

Sve je ovo politika tra la, la. Sve gledaju da dobiju nesto u vremenu,a u loncu kuva li kuva. Normalno je da lonac mora jednog dana iskipeti, a onda zna se. Moje je misljenje da uvek nastrada ona strana koja podcenjuje protivnika, a to upravo Taci radi misleci da ce ovo stanje dugo trajati. Moja su ocekivanja da ce se ratovi u Bosni i na KiM obnoviti u narednih 5-10 godina i da je to jednostavno nemoguce spreciti. Muslimani zele Bosnu bez srba, albanci KiM bez srba, a zna se sta to donosi. RAT!

Cast izuzecima!

06.11.2013. 15:56

Srbija spava... u prikaski dolazi princ i probudi princezu poljupcem. A u inostranstvu kazu da su Srbi patrioti, a oni ustvari sasvim apoliticni i sve osim patrioti.

MARGINA

06.11.2013. 20:44

@Pjer - E pa zeznula se ona tada,a videćeš i ti sada.Ko je balkan prekrajao na kraju je debelo zažalio.To što su sada neki u Evropi na vrhuncu moći to im je treći put da prekrajaju ovaj prostor,ali će im biti i poslednji.Nestaće u paklu svojih suludih ideja.

Boško

06.11.2013. 16:20

Srbija nikada neće priznati KiM, potreban je novi Ustavni model sa nešto širom autonomijom, a Srbi tamo treba da se ujedine i demokratski da se bore za svoja ognjišta do neke nove raspodele snaga u svetu.

Nina

06.11.2013. 16:37

Srbija je na dobrom putu ka EU, što je naš nacinalni interes. U Briselu moraju da shvate konačno ko je probleme pravio na Kosovu, da to nije Srbija.

Nina

06.11.2013. 16:40

Izbori na Kosovu su protekli zadovoljavajuće, nadam se da će Brisel biti zadovoljan ocenom Srbije u tim izborima. Verujem u dobar put Srbije ka EU, jer je i Vučić uključen u razgovore u Briselu.

epet

06.11.2013. 16:46

Briselski sporazum je statusno neutralan, a Vučić i Nikolić su više puta stavili do znanja da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ako je to cene ulaska u EU. Srbija mora da ide ka EU, ali Srbija uvek mora da govori da ne ide u EU po svaku cenu, tj, po cenu priznavanja nezavisnosti Kosova, i to Vučić i Nikolić i rade. O statusu Kosova još treba da se razgovara, jer kao što Srbija nema kontrolu nad Prištinom, tako i Priština nema kontrolu nad severom Kosova.

Cpbuh

06.11.2013. 19:39

@epet - Gorane na zalost si u pravu. Prihvatanje izbora u Kosovu jeste prihvatanje drzave Kosovo...ali ni to nece biti dovoljno za ulazak u EU. Pojavit ce se opet drugi zahtevi. A taj jadni narod na Kosovu ce zavrsiti kao i Srbi iz Hrvatske (u Vojvodini ili 3 metra ispod zemlje)

Cica

06.11.2013. 16:46

Valda su Srbi izvukli neku pouku sa nedeljnih izbora i da će se sada ogrganizovati za ponovljene izbore na ova tri biračka mesta i da će se masovno odazvati na birališta , kako bi odneli ubedljivu pobedu. U suprotnom onda će im i Mitrovici biti Albanac gradonačelnik.

Bloda

06.11.2013. 17:13

@Cica - Pa kad mu je presednik vlade albanac i presednica drzave albanka u cemu je problem i gradocelnik da bude albanac? Kad se zna da ovi izbori i onaku su organizovani od Cik a ( centralna izborna komisija) u ime republike Kosova

Amanda Lir

06.11.2013. 16:48

Dogadjaji koji su poremetili glasanje na tri izobrna mesta bili su rezirani i organizovani od interesnih grupa koji vladaju na severu Kosovske Mitrovce. Brisel je podrzao ponavljanje izbora i nadam se da iznenadjenja vise nece biti,mada znajuci da Taci tamo samo glumi nevinasce,ne verujem mu nimalo.Srecom,Estonova mu nije mnogo naklonjena.

AFRICKA SLJIVA

06.11.2013. 16:58

@Amanda Lir - E pa to jer ne treba mu dozvoliti da sprovede u delo svoje pokvarene namere.

kuljanin

06.11.2013. 17:13

@Amanda Lir - Briselski sporazum nije nešto sa čim bilo ko može biti prezadovoljan, pa sa njim nisu prezadovoljni ni srpski lideri, ali je jasno da se više od ovog sporazuma nije moglo. Bez obzira da li se ponovili izbori na severu Kosova, ili ne mislim da je jasno i Tačiju, a i EU, da Priština ne može vladati severom Kosova, i Priština ne može vladati severom Kosova ni po briselskom sporazumu. Zajednica Srpskih Opština, a posebno 4 opštine na severu će praktično biti izvan kontrole Prištine.

Amanda Lir

06.11.2013. 17:10

Prisustvo Vucica je jedan od garancija da ce Srbiju gledati i shvatati na pravi nacin i da nece donositi zakljucke koji se kose sa nasim interesima.

marin

06.11.2013. 17:34

Verujem da će Vučić uspeti i sva ova dešavanja na severu Kosova u danu izbora, da preokrenu u korist Srbije, jer je taj dan pokazao da Priština ne moža ni da sanja da kontroliše sever Kosova. Još jedna dobra stvar ovih izbora je što bojkota nije bilo u južno od Ibra, tako da će se tu formirati srpska vlast.

diskretni heroji

06.11.2013. 17:44

Ekipa koja vrsi pregovore u Briselu u ime Srbije cini veliku stvar za nas narod uopste , mnogi toga jos nisu svesni ali ima vremena..ne daj Boze samo da dodjemo u situaciju da osetimo i drugu stranu ostrice .. verujem u Ivicu i Aleksandra

Štit

06.11.2013. 18:19

@diskretni heroji - Kad vec vitam... Moguce li je nestrance proklamirati "persona non grata"?

из главе

06.11.2013. 17:51

tači ni izbore nije sposoban sam da napravi, kao ni državu, zato mu i pomažu

iz glave

06.11.2013. 19:00

@из главе - svi vi koji slepo podrzavate vlast, nadajuci se "mrvicama" sa pol stola, bolje bi vam bilo da se upoznate sa planovima IV Rajha o potpunoj dezintegraciji Srbije, eksterminaciji Srba putem GMO, opasnim prehram i hemijs proizvodima za masovnu upotebu, kemtrejlasima, zlocudnim lekovima i vakcinama, radi kolonizacije nj zivljem. Koliko god vi mislili da ce saka vlasti da vas spase sudbine vecine, znajte da cemo na kraju svi biti =. Zato NE*(EU+NATO)=DA SRPSTVU

Goran5

07.11.2013. 07:02

@из главе - Tako je. Ne može se biti za srpstvo i za sadašnji režim u Srbiji.

Zvonko

06.11.2013. 18:04

Urađeno je baš onako kako je i planirano, za to se ipak postarao Vučić svojim prisustvom i autoritetom a u korist Srbije. Srbi sa KiM su ipak tamo gde treba dobili mogućnost da poprave propušteno i uzmu sve što mogu.

pera

06.11.2013. 18:31

@Ikac - pa oni su odlucili i bez vucica juce,izbori se u km ponavljaju na tri mesta,tolikoo pverenju.

MARGINA

06.11.2013. 20:40

@Ikac - Možda i jesu juče odlučili,ali dok se Vučić sa tim ne složi odluka nije validna.To zapad zna zato su Vučića i zvali,samo da se zna.

Nista novo

06.11.2013. 18:45

Nista novov ocito! Estonova stalno ponavlja jedno te isto, zar su se zto okupljali da ne kaze nista novo.

Blago nama

06.11.2013. 18:59

Nazalost meni ne izgleda kao da su uspeli dogovi o normalizaciji odnosa sa Pristinom. Sve je gore i gore, nepravilnosti u odrzavanju izbora sto se tice odnosa Pristene prema srpskim biracima (mnogo ljudi nije bilo na spisku) je bio sramoran, a Estonova cuti o tome.

Dzabe sastanak

06.11.2013. 19:02

Meno ovo izgleda kao potpuno nepotreban i uzaludan sastanak. Nije bio iskren niti se iskreno pricalo o dodjadjajima na terenu. Dzabe su nasi troslili pare i vreme i iscimali se za dzabe. Taci se smeska njemu sve ovo ide u korist....

Srbin100%

07.11.2013. 00:21

@Dzabe sastanak - Naravno da njemu ide u korist kada mu DSS i ekstremisticke grupe zavrsavaju sav posao i kada ce Albanci sa 10% populacije na severu Kosova izgleda imati svu vlast u svojim rukama

Goran5

07.11.2013. 12:40

@Dzabe sastanak - Zašto Albanci do 2013. nisu imali nikakvu vlast na severu pokrajine?Zato što je Republika Srbija raspisivala izbore.Ko je ucenio Vučića i Dačića da ne raspišu izbore na severu?Amerika i EU.

slaviz

06.11.2013. 20:24

Nadam se da će se i na ovim izbornim mestima na kojima se ponavlja glasanje pobediti srpski predstavnici, jer su oni jedini merodavni za zastupanje svog naroda na područje svoje opštine.

MARGINA

06.11.2013. 20:37

Je li može bar neka stvar da se završi bez Vučića? Kako mi se čini ne može jer se isključivo samo njemu i veruje.On je garant da će vlast u Beogradu ispuniti svoj deo dogovora,a Eštonova u ime EU će biti garant da će i šiptari ispuniti svoj deo dogovora.

tuk tuk

06.11.2013. 20:55

Dacic je uz sebe imao Vucica koji je nesumnjico sposoban da stvari preokrene u nasu korist imajuci u vidu koliko ga evropski i svetski zvanicnici cene

dragan

06.11.2013. 22:54

Šta je Vučić nije izvršio zadatak pa panika.Humoristički komentari koji brane i hvale Vučića.Nikada nećemo priznati Kosovo do toga da je pravilno priznati Kosovo.Ovi kukavci što ga hvale bar da znaju šta pišu jer očigledno ne znaju da razmišljaju.

Srbin100%

07.11.2013. 00:19

Za neupucene na ta tri izborna mesta na kojima ce doci do ponavljanja izbora ima sve zajedno preko 20 hiljada upisanih biraca pretezno srpske nacionalnosti i zato je od velikog znacaja da se obezbede elementrani bezbednosni uslovi za odrzavanje tih izbora da ne bi dosli u apsurdnu situaciju da albanci imaju vecinu u skupstini severne Kosovske Mitrovice

Misha

07.11.2013. 00:52

Svugde gdeje bilo nepravilnosti treba da se ponove izbori. Takođe treba i da se poboljša bezbednost Srba koji izlaze na te izbore.

ukile

07.11.2013. 01:17

Sada bi Evropska unija i Evropska komisija u saradnji sa EULEX-om trebalo da obezbedjuju ponavljanje tih izbora, da se ne bi ponovili neredi od nedelje.

Zoki

07.11.2013. 01:50

Ljudi u kosovskoj mitrovici bi trebali u sto vecem broju da izadju i uzmu stvari u svoje ruke jer ce jedino na taj nacin moci da se izbore za svoja prava.

Bojan

07.11.2013. 07:21

Jedini sposoban covek da sredi situaciju na Kosmetu je Aleksandar,koji ce ubediti Estonovu da su izbori na Kosmetu vazni za obe strane.

ilija

07.11.2013. 07:25

Iz ovih razgovora mora da se izvuku najvece moguce koristi,polazu se velike nade u naseg prvog potpredsednika vlade Vucica.

darija

07.11.2013. 10:54

S obzirom na sve sto se desilo i na niz nepravilnosti na tim mestima je moralo doci do ponavljanja izbora..Nadam se da ce Srbi izaci da glasaju,da su shvatili da im buducnost zavisi od ovih izbora ali i da ce bezbednost na biralistima biti podignuta na visi nivo.

miholjsko leto

07.11.2013. 11:01

Nadam se da ce Srbi shvatiti ozbiljnost situacije i da od njihovih glasova zavisi ko ce biti gradonacelnik K.Mitrovice.Njihova buducnost je u pitanju,to je nesto sto ce na njih direktno da utice.

milojko

08.11.2013. 21:49

Nadam se da Srbi shvataju da od njih zavisi kakav ce biti ishod izbora, i da ce jedino ukoliko imaju svog predstavnika imati ko da cuva i brani njihov interes na Kosovu.