Najsiromašnijim Beograđanima neće biti ukinuta socijalna davanja, bez obzira na trenutnu situaciju i na uvođenje prinudne uprave u Gradu. O tome smo postigli dogovor sa svim državnim i gradskim institucijama, tako da će sve odvijati po planovima koje smo predvideli za ovu i narednu godinu – kaže za naš list sekretar socijalne zaštite Nenad Matić.


– Neisplaćenu novčanu pomoć u iznosu od 4.000 dinara dobiće 61. 280 penzionera – navodi Matić. On dodaje da će pored pomoći penzionerima, biti nastavljeno pružanje podrške porodicama sa decom, a time i davanje jednokratne pomoći nezaposlenim porodiljama.

– Grad nastavlja da obezbeđuje subvencije komunalnih usluga za najugroženije građane koje iznose od 10 do 50 odsto, zavisno od stepena socijalne ugroženosti porodice – kaže sekretar socijalne zaštite.

Sekretarijat pruža stalnu pomoć žrtvama porodičnog nasilja koje se nalaze u sigurnim kućama, ali i porodicama koje žive u socijalnim stanovima, kao i deci bez roditeljskog staranja.

Prema Matićevim rečima, među novčanim pomoćima se podrazumevaju i pravo na stalnu i jednokratnu novčanu pomoć, troškovi prevoza za decu korisnika stalne novčane pomoći. Pored toga, organizovano je besplatno letovanje za decu ometenu u razvoju u ustanovama socijalne zaštite. Deca čiji su roditelji korisnici stalne socijalne pomoći ostvaruju pravo za nabavku školskog pribora. Novac dobijaju i roditelji trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizananaca, predškolskog uzrasta, redovnih učenika i studenata. Ovim su predviđene i usluge koje pružaju gerontodomaćice starim, iznemoglim i hronično obolelim osobama, kao i opremanje korisnika prilikom smeštaja u ustanovu socijalne zaštite, a pravo na stipendiju imaju i deca koja žive u materijalno ugroženim porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari