Senat SAD je uspešno juče glasao u vezi sa Zakonom o zabrani diskriminacije pri zapošljavanju američke LGBT populacije. Kako piše Asošiejted pres (AP), glasanje je znak šireg prihvatanja homoseksualnosti nakon što je pre skoro dve decenije donet zakon kojim se na federalnom nivou zabranjuje priznavanje istopolnih brakova.


Rezultatom 61:30 Senat je prihvatio da razmatra zakon i time je u suštini obezbeđen dovoljan broj glasova za usvajanje tog propisa kojim se zabranjuje diskriminacija prema gej populaciji. Usvajanjem, verovatno krajem sedmice, biće završena 17-godišnja nastojanja da se obezbedi podrška Senata za sličan antidiskriminacioni propis koji 1996. nije usvojen zbog samo jednog glasa razlike u korist njegovih protivnika.

Prilikom jučerašnjeg izjašnjavanja, sedam republikanskih senatora se pridružilo demokratama u davanju podrške ovom zakonu. Izgledi za usvajanje Zakona u Predstavničkom domu Kongresa su manji, ali republikanska senatorka Suzan Kolins, kaže da bi dvopartijska podrška ovom propisu trebalo da primora Predstavnički dom na izjašnjavanje. Ako stupi na snagu, novi zakon se neće odnositi na verske institucije i vojsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari