Kada je sredinom septembra novoimenovani ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac zahtevao od upravnih odbora ustanova kulture kojima su na čelu direktori u v. d. statusu da do 1. novembra raspišu javni konkurs za imenovanje direktora u punom kapacitetu, uz to ističući važnost profesionalizacije izbora i transparentnog pristupa, kao i da konkurs za imenovanje direktora treba da bude od početka do kraja otvoren za javnost, niko nije ni slutio da će stvari biti toliko komplikovane. Možda su optimisti takva predviđanja otpisivali na predrasude ili pakosti zlobnika, ali situacija je ipak ispala zabrinjavajuća.

Transparentnost, na kojoj insistira ministarstvo kulture, sa ciljem da otvori prostor za demokratičnost i kriterijume izbora, ipak je bacila svetlo na nepostojanje institucionalizovanih mehanizama u procesima smenjivanja mandata, ali i nepoznavanje zakona o kulturi i o radu. Nepotizam i druge vrste negativne selekcije kandidata takođe bivaju transparentniji.

Predstavljanje svog viđenja četvorogodišnjeg rada Istorijskog muzeja Srbije, koje je prekjuče javno trebalo da iznese kandidat za direktora Muzeja Miroslav Živković, moralo je da bude odgođeno zbog toga što su stručni radnici Muzeja skrenuli članovima Upravnog odbora Muzeja pažnju na to da je kandidat kao dokaz za ispunjenje jednog od uslova konkursa podneo sertifikat studija za strane jezike koji nije ovlašćen da izdaje sertifikate. Upućeni stručni radnici Muzeja su UO skrenuli pažnju i na to da kandidat nema znanja koje je navedeno u „sertifikatu“ i koja se traži u uslovima konkursa. Sastanak UO je u celini bio posvećen odlučivanju o tome da li kandidat ima odgovarajuće znanje engleskog ili ne. Na kraju je glasanjem odlučeno da se problematični sertifikat usvoji kao dokaz da kandidat Živković ispunjava uslove konkursa. Od pet članova UO tri su bila „za“, a dva „protiv“.

Da podsetimo, na konkurs za upravnika Istorijskog muzeja Srbije pristigle su dve prijave. Jedan kandidat bio je Borislav Šurdić, nekadašnji upravnik Muzeja nauke i tehnike, dok je drugi aktuelni vršilac dužnosti upravnika Istorijskog muzeja, Miroslav Živković. Ono što je u početku delovalo kao poteškoća u sprovođenju konkursa zbog nepostojanja iskustva u ovakvim protokolima (novi zakon, novi statut i novi način izbora upravnika), sada otkriva dublji sukob članova Upravnog odbora i neregularnosti tokom izbora.

Andrej Vujnović, predstavnik kolektiva u Upravnom odboru, nam je rekao da primećene napetosti između članova UO IMS-a imaju uzrok u tome što se deo njegovih članova pri odlučivanju ne pridržava kriterijuma konkursa po kojima se nepotpuna, neblagovremena i nerazumljiva dokumentacija neće uzimati u obzir, odnosno što te kriterijume primenjuje selektivno: za jednoga kandidata oni su važili, a za drugoga ne.

– Došli smo u situaciji u kojoj su članovi UO nadglasavanjem odlučili o tome da li neko zna ili ne zna engleski, a ne proverom znanja kod ovlašćenih institucija, ako uopšte bilo kakva provera i dolazi u obzir ukoliko je kandidat podneo kao dokaz znanja nešto što to nije, misleći da će biti prihvaćeno kao dokaz – rekao je Vujnović.

Između dve zvanične sednice, predsednik UO Ljubodrag Dimić zakazao je i neformalni sastanak Upravnog i Nadzornog odbora, kao i sastanak sa stručnim delom zaposlenog kadra (na ovakvim, nezvaničnim, sastancima nije moguće izglasavanje i zaključivanje, već samo konsultacije), budući da na prethodnim sednicama članovi odbora nisu uspeli da se usaglase, da li i na koji način utvrditi da li preostali kandidat zapravo zadovoljava uslove.

– Koleginica koja je tražila reč na ovom neformalnom sastanku je 25 godina naučni savetnik u muzeju. Pred stručnim delom zaposlenih i pred Upravnim i Nadzornim odborom predočila nam je deo jednogodišnjeg iskustva njene i saradnje kolegijuma sa kandidatom Živkovićem. Pominjanje diplome za znanje engleskog jezika izazvalo je prolamanje smeha, a njen govor završen je gromoglasnim aplauzom. Smatram taj aplauz aklamacijom stavova koje je koleginica iznela – kazao je na sednici predsednik UO Ljubodrag Dimić.

Na ovaj iskaz, kandidat Živković (istovremeno v.d. upravnika) odgovorio je da nisu baš svi prisutni aplaudirali, ali da je većina prisutnih bilo pod pritiskom koji su organizovali pojedini članovi UO.

– Od početka trpim hajku privilegovanih pojedinaca u ovom muzeju. Niko ne pominje moje rezultate koji su enormni već bivam izvrgnut ruglu, a govori se o mom engleskom kao da treba britanski muzej da vodim. Ja sam na ovo mesto došao svojim radom, nemam rođake i prijatelje u muzeju, a sve ovo je posledica pritisaka koje od početka podstiče Andrej Vujnović – kazao je Živković.

Sa druge strane, saznajemo da Živković preti stručnom delu zaposlenog kadra koji iskazuju sumnju u njegove kvalifikacije. Postavlja se pitanje u regularnost izbora i zbog toga što je kandidat Borislav Šurdić eliminisan iz izbora za direktora budući da nije na vreme podneo dokaz o tome da nije osuđivan, a Miroslavu Živkoviću je omogućeno da naknadno dostavi sertfikat B2, iako ni to nije dokaz o aktivnom znanju engleskog jezika.

Menadžer može biti opasan

Miroslav Živković, v.d. i jedini kandidat za direktora Istorijskog muzeja Srbije, prezentovao je juče predlog plana rada i razvoja te institucije za četiri godine, a njegov dobar deo bio je izveštaj o dosadašnjim rezultatima. Živković je, kako je primetio predsednik UO Ljubodrag Dimić, upotrebio teške reči kada je kazao da se za Muzej nije znalo do pre godinu dana od kada je on čelni čovek te institucije. Takođe, predsednik UO primetio je da se kod Živkovića nesumnjivo vidi entuzijazam da dobro vodi Muzej i da za to koristi svoje dobre menadžerske sposobnosti, ali i da menadžer može biti veoma opasan za instituciju ukoliko suštinski ne razume struku. To je potkrepio i primerom iz Živkovićeve prezentacije gde on predlaže da se ispred Muzeja postave skulpture Milunke Savić i Milutina Gavrilovića. Dimić je rekao da Istorijski muzej Srbije nije posvećen Prvom svetskom ratu i da su simboli jedino što bi ispred njega moglo da stoji.

U anketi koja je potom sprovedena među zaposlenima, 26 njih se izjasnilo da program kandidata nije zadovoljavajući, jedan je bio uzdržan. UO je sa tri glasa za i dva protiv Ministarstvu poslao predlog da Živković bude direktor Muzeja.

A. Ć. i A. V. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari