Život i ljudi

0

Zašto se bumerang uvek vraća vlasniku? (VIDEO)

Autor: VM

Izvor: Geek..hr/Novi magazin

Zašto se bumerang uvek vraća vlasniku? (VIDEO)

Znamo da su ih koristili Aboridžini, ali je malo poznato je najstariji bumerang pronađen u Poljskoj, a starost mu se procenjuje na 20.000 godina.

Naučnici smatraju da su prvi ljudi do izuma bumeranga stigli slučajno. Oni su koristili razne alate za lov na životinje i zakonom velikih brojeva neko je nekad oblikovao ono što danas zovemo bumerang.

Na taj način je taj čovek stvorio opsesiju doktorantu Darenu Tanu, oksfordskom studentu koji se u poslednje vreme bavi proučavanjem bumeranga. Tan je nedavno snimio i video u kojem objašnjava logiku povratnog leta ove neobične sprave.

Ključ je, kaže Tan, u precizno oblikovanim krilima. Ona su dizajnirana tako da se bumerang podiže dok leti, a čitav trik leži u činjenici da se jedno krilo rotira malo brže od drugog. 

Zbog ove razlike jedna strana bumeranga podiže se brže od druge i na taj način se stvaraju sile koje postepeno okreću bumerang u vazduhu. Ishod je dobro poznat. On se vraća nazad na mesto sa kojeg je bačen, a, ako je verovati naučnicima, najbolje rezultate postići ćete ako bumerang okrenete vertikalno i osigurate mu dobru rotaciju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR