SEMINAR NA KOPAONIKU: Da li je EU lek za ekonomski razvoj Srbije?

Na panelu u okviru seminara govorili su Predrag Simić i Kori Udovički o problemima pristupu Srbije EU, na kraju su se govornici složili da sve zavisi od građana i da je EU lek za ekonomiju

  • 2

Proces pristupanja Evropskoj uniji se ne isplati Srbiji ukoliko ne znamo kakvu zemlju želimo, naša država nema viziju, ne isplati se da uđemo u EU nespremni kao što je bio slučaj sa Bugarskom, rekla je Kori Udovički, direktorka Centra za napredne ekonomske studije na panelu „Da li je EU lek za ekonomski i politički razvoj“ na Kopaoniku.

Na panelu u okviru seminara studenata Fakultetu političkih nauka, Kori Udovički je istakla da sve više sazreva svest da proces pristupanja Uniji „zavisi od nas“ i da Evropa ne može da nam da odgovore i rešenja na sva pitanja i probleme.

- Međunarodnu pomoć ne možemo tretirati kao jedini izlaz iz krize. Daleko od toga da pomoć nije dobrodošla, ali ne vredi nam ukoliko ne znamo ko smo i šta nam je potrebno. Nijedna se zemlja nije razvila sa stranim kapitalom, a da prethodno nije znala sta želi da postigne- istakla je Udovički i dodala da je prednost Srbije to što je otvorena na sve strane sveta.

Prema njenim rečima, Evropa nikada nije nijednoj članici nudila odgovore o tome kako rešiti nezaposlenost ili probleme u zdravstvu i obrazovanju. Evropa se, naglašava, po ekonomskom pitanju oslanja na međunarodne ekonomske institucije kao što su Svetska banka i MMF i nudi rešenja koja na njenoj teritoriji nisu potpuno sprovedena. Udovički je navela i da je Evropa primetila da Srbija nema godišnje operativne planove i da je preveliko učešće države u privredi.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić istakao je da je „EU pokretna meta“ i da je logično da oni koji dolaze kasnije plaćaju veću cenu.

- Iz iskustva država istočnog proširenja vidi se da što je zemlja dalje od EU, želja za ulaskom je veća, kao i podrška stanovništva. Veliki problem je i što je EU pokretna meta. Ono što je važilo za Tursku, nije važilo kasnije za Hrvatsku, a sutra neće vaziti za Srbiju. To otežava proces pristupanja - istakao je Simić i dodao da je Evropa pre deset ili dvadeset godina bila simbol uspeha i članstvo u njoj predstavljalo je ulazak u klub najboljih, a da je danas ona jako spor model i sve manje je ekonomski uzor.

Na kraju panela govornici su zaključili da su uslovi neophodni, da su oni fer, ali da sve zavisi od nas, te da, u tom smislu, EU jeste lek za ekonomiju Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kojot

    3. novembar 2013 | 03:47

    Veliko ucesce drzava u privredi nije u interesu amerike i njene nato armije jer od drzavnih firmi se ne moze narod pljackat, zato se sve privatizuje i svi postaju putem zavisnih kredita robovi i sluge, a sve pare zderu americki bogatasi to jeste mozda 1000 ljudi koji danas kontrolisu ceo svet neimajuci "sem budala po svetu", nista realno. Sve americka mucka i prevara celog sveta i covjecanstva, rumuni i bugari prose po evropi i i dalje su stranci bez prava iako im drzave placaju milionima clanstvo. Sta vi mislite sta vas ceka koje nemacka ne moze smislit kao da ste joj kamen na srcu. Na primer iako ste kosovo poklonili propaganda protiv "nas" srba ide dalje, i danas na euronews, dzaba ste vi cigani prodali sve srbske zemlje i vas ce oni istrebit politickim potezima, bolje da vratite maticu srbima i da ne serete i kao neko jedva ceka vas da hrani nakon sto ste sjebali sve ostale jugo-slavene

  • Kojot

    3. novembar 2013 | 03:36

    Medjunarodne istitucije = izvlacenje para od strane americkih bogatasa, sam ulaz u EU se placa milonima i da bi ta drzava financirala danasnje gladiguzice u briselu i svojih par hiljada sto salju tamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA