Jedini uspeh izbora formiranje Zajednice opština

Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) biće jedini uspešan završetak lokalnih izbora na Kosovu, rekao ministar bez portfelja Aleksandar Vulin. Najviši interes Prištine je da se ZSO ne formira, istakao Vulin.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je u Zubinom Potoku da će uspešan završetak lokalnih izbora u pokrajini predstavljati jedino formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Vulin je ocenio da je Prištini najviši interes da se ZSO ne formira, a da je potrebno najmanje šest opština u kojima će pobediti Građanska inicijativa "Srpska" da bi formirali Zajednicu srpskih opština.

"Ne bude li bilo toga, ZSO će biti nevladina organizacija koja neće služiti ničemu i Srbija neće moći da je prepozna na način na koji želi da je prepozna", rekao je Vulin i dodao da su Zajednica srpskih opština ljudi, a "kakve ljude izaberemo, takva će nam biti i Zajednica".

Vulin je podsetio da su na izlazak na lokalne izbore u nedelju Srbe pozvali patrijarh srpski Irinej, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Vlada Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, sve parlamentarne stranke u Srbiji osim jedne, a, prema istraživanju javnog mnjenja, više od 80 odsto građana Srbije podržava izlazak Srba na izbore na KIM.

Šta je još potrebno, zapitao se ministar, dodajući da je ovo iskrena i poštena ponuda građanima da 3. novembra izađu na izbore i da je to, u stvari, molba, poziv za pomoć koji dolazi od centralne Srbije svojim građanima na Kosovu i Meohiji.

"Aleksandar Vučić je najuticajniji i najpopularniji poliičar u Srbiji, došao je i pozvao Srbe da izađu na izbore, pozvao ih je hrabro i postseno… Cela Priština je bila protiv da on (Vučić) dođe i mnogi u međunarodnoj zajednici su bili protiv toga da on dođe, to je još jedan dokaz koliko im je stalo da ovi izbori uspeju kada su u pitanju Srbi", rekao je Vulin.

Vulin je naglasio da je formiranje Zajednice srpskih opština "ono što mora da se desi" i da je to jedini uspešan završetak ovih izbora za Srbe.

"Ne biramo u Zubinom Pooku između Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija. U Zubinom Potoku biramo između toga da li ćemo da formiramo Zajednicu srpskih opština ili nećemo. Ko to ne razume, taj ne želi Zajednicu srpskih opština", naglasio je Vulin.

"Pritisak na Srbe koji podržavaju izbore"

Vulin je pozvao sve građane na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore. "Ili ćemo preuzeti sudbinu u svoje ruke gde god žive Srbi ili će o toj sudbini odlučivati neki drugi ljudi i neće nas baš ništa pitati", upozorio je Vulin, naglasivši da su pritiscima izloženi samo oni Srbi koji podržavaju izlazak na izbore.

"Sada su u zatvoru tri kandidata 'Srpske', nije niko od onih koji se zalažu za bojkot ili oni sa neke druge liste. Napadi na aktiviste i kandidate 'Srpske', meni se zabranjuje ulazak u pokrajinu, preti se hapšenjem, organizuju sve ono što mogu da urade, a to ne rade onima koji organizuju bojkot i traže da Srbi ne izađu na izbore", rekao je Vulin.

Vulin je ocenio da je ono što Srbe može sprečiti da se ne pojave na izborima strah od nasilja, zbog čega je apelovao na međunarodnu zajednicu, koja je organizator ovih izbora, da učine sve da svi apsolutno budu bezbedni u nedelju.

Ako Srbi ne izađu na izbore, "izabraće nam gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici koga nećemo, a onda ćemo za mesec dana otići u tu kancelariju koju ne priznajemo da uzmemo izvod iz matične knjige za naše dete, jer drugačije ne možemo da izvadimo pasoš", upozorio je Vulin.

Vulin je naveo da se još rešavaju problem sa biračkim spiskovima, da postoje duplo upisani birači, da postoje uslovne kutije, "pa se glasa i tamo gde ne možemo da kontrolišemo stvari, nemamo predstavnike na svim biračkim mestima".

"Da li će Priština pokušati da i ove i svake druge izbore učini sebi dobrim. Da, hoće, da li će raditi na tome da u Kosovskoj Mitrovici budu izabranio oni koji su bliži Prištini nego nama, da - hoće. Da li smemo da im to dopustimo, ne ne smemo", rekao je Vulin.

Vulin je poručio da je jedini odgovor i lek za problem izlaznost Srba na izbore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво