Читај ми!

Dug put do građevinske dozvole

Pored toga što se zbog krize sve manje gradi, mnoge potencijalne investitore obeshrabruju dugo čekanje na dozvole i komplikovane procedure. Da bi došao do dozvole, investitor mora da prođe kroz 18 procedura i čeka 269 dana.

U Izveštaju Svetske banke o ukupnim uslovima poslovanja za 2014. godinu, Srbija je pala za sedam mesta, na 93. poziciju među 189 zemalja.

Zbog sporih procedura i velikih troškova za dobijanje građevinske dozvole, ponovo smo na dnu lestvice. Ubrzavanje izdavanja građevinskih dozvola i borba protiv sive ekonomije ključne su teme kampanje "Pitajte kada", koju RTS i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj sprovode u narednoj godini.

Pored toga što se zbog krize sve manje gradi, mnoge potencijalne investitore obeshrabruju dugo čekanje na dozvole i komplikovane procedure. Da bi došao do dozvole, investitor mora da prođe kroz 18 procedura i čeka 269 dana.

Irina Bilocerkivska iz Svetske banke rekla je da je njigov savet da Srbija uči od zemalja regiona.

"Dobar primer je Makedonija, koja je skratila vreme za dobijanje dozvola i ovlastila opštine da registruju zgrade u ime vlasnika", kaže Bilocerkivska.

Nadležni tvrde da na sve zahteve odgovoraju u zakonskom roku, kao i da je svih poslednjih 600 zahteva bilo nepotpuno.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda Milan Vuković kaže da sve dozvole koje su izdate, odnosno zahtevi koji su podneti bili su nepotpuni bez naknade za uređenje građevinskog zemljišta i vrlo često bez protivpožarne saglasnosti, tako da se čeka da investitori to dostave ili otklone druge nedostatke.

Potpredsednik Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić rekla je da ono što može da se uradi je uspostavljanje jednošalterskih sistema.

"To bi puno pomoglo u tom procesu i njegovoj efikasnosti uvođenja elektronskog prijavljivanja za građevinske dozvole i elektronskog nadgledanja procesa izdavanja građevinskih dozvola da bismo znali gde smo u tom procesu", kaže Ana Branabć.

Trebalo bi da Zakon o planiranju i izgradnji ubrza dobijanje građevinske dozvole.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić rekao je da će se građevinska dozvola dobijati na jednom šalteru, najduže za 30 dana.

Prema njegovim rečima, u startu će biti besplatna, građani neće imati nikakve obaveze plaćanja i što je bitno obaveze se ispunjavaju prema gradu i opštini samo ono što je ugrađeno. Međutim, grad dobija porez na imovinu kao mogućnost da investira dalje u infrastrukturu", naveo je Ilić.

Zakon, koji uskoro treba da se nađe u Parlamentu, predviđa i sankcije protiv onih koji ne izdaju dozvolu, kao i pravo ministra da je izda ako administracija zataji.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво