Draginu krivična zbog radioaktivnog đubriva

N. Bijelić

29. 10. 2013. u 15:02

Nova krivična prijava tereti bivšeg ministra poljoprivrede. Za nepunih mesec dana, 2009. godine, koliko je važio Draginov pravilnik, uvezeno 2,9 miliona kilograma kontaminiranog gnojiva

PROTIV Saše Dragina, nekadašnjeg ministra poljoprivrede, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i njeno nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje.

Kako saznajemo, reč je o delu istrage koja je povedena protiv Dragina u novembru prošle godine zbog malverzacija prilikom prodaje regresiranog đubriva, a koji je Tužilaštvo za organizovani kriminal sada ustupilo Prvom osnovnom tužilaštvu.

Prema nezvaničnim informacijama, Draginu se na teret stavlja da je kao ministar poljoprivrede u avgustu 2009. godine doneo pravilnik o metodama ispitivanja đubriva, iako to, kako se tvrdi, nije bilo u nadležnosti njegovog ministarstva. Navodno, spornim pravilnikom povećana je gornja granica radioaktivne kontaminacije, tačnije dozvoljene koncentracije radionukleida u neorganskom đubrivu. Po donošenju tih mera, tvrdi se da je u našu zemlju omogućen uvoz 2,9 miliona kilograma kontaminiranog đubriva. Mesec dana kasnije, ove mere su stavljene van snage.

Kako saznajemo, Dragin je u vezi ovih sumnji pre mesec dana saslušan u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala. Tada je odbacio sve optužbe, tvrdeći da je sve rađeno po zakonu.

KUĆNI PRITVOR SAŠA Dragin je uhapšen krajem novembra prošle godine. Posle deset meseci provedenih u pritvoru, početkom septembra iz Centralnog zatvora prevezen je u svoj dom u Novom Sadu, pošto mu je određen kućni pritvor. Istom odlukom, dužan je da nosi elektronsku narukvicu kojom se prati njegovo kretanje.

Protiv Dragina i još 20 osoba Tužilaštvo za organizovani kriminal je u maju podiglo otpužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Na teret im se stavljaju malverzacije prilikom prodaje mineralnog regresiranog đubriva od jula 2009. do avgusta 2011. godine, suprotno uredbama koje je donela Vlada Srbije. Tvrdi se da je time pančevačka „Azotara“ oštećena za oko 3,5 milijardi dinara.

Početkom septembra, po ovoj optužnici, pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu otpočelo je pripremno ročište, čiji je nastavak zakazan za 5. novembar.

Po okončanju pripremnog ročišta sud će zakazati početak glavnog pretresa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Jasa

29.10.2013. 15:29

Da li je DS ikada vodio racuna o svom narodu ili su im na prvom mestu uvek bili njihovi sebicni interesi? Normalan covek ne moze da razume, na sta su sve pojedinci spremni. Posle ispada da se vodi politicki progon, a ono kako stvari stoje, nijedan clan DS ne moze da se pohvali da je posteno radio. Niko od njih ne razmislja da se istina kad tad sazna.

Miroslav

29.10.2013. 15:33

Ako se utvrdi da je kriv, dozivotna robija zbog ugorzavanja zivota stanovnistva...a o korupciji i da ne govorim...

Dragan

29.10.2013. 15:41

Od funkcionera Demokratske stranke me više ništa ne može iznenaditi. Na jednoj strani su isfabrikovali i uz pomoć Đilasovih medija naduvali aferu sa onim aflatoksinom u mleku, kao bili su mnogo zabrinuti za zdravlje građana, a sad ispada da su nas godinama trovali radioaktivnim đubrivom. Očigledno nije bilo dovoljno što je NATO po Srbiji bacao bombe sa osiromašenim uranijumom, trebalo je još malo povećati nivo radioaktivnosti. Koliku li je g. Dragin proviziju dobio za to?

Zoran

29.10.2013. 15:52

Verovatno je i ovo ''politički progon'', a demokrate? Za ovo, ukoliko se utvrdi krivica, trebalo bi mu presuditi po kratkom postupku!

vexie

29.10.2013. 16:31

@ - Hoho rodjače... pa da ti ja sudim za ovo ne bi ti video zatvor! Prosaao bi kao u kini... kazna kao za masovne ubice!

flauta

29.10.2013. 18:26

Zbog ovakvih stvari narod najviše ispašta, ovo ne sme proći nekažnjeno.

Predrag Skoric

29.10.2013. 18:41

Kao neko ko je politicki neutralan, mogu samo da kazem da sve treba dobro istraziti pa ako ima elemenata neka za to i odgovara. Cinjenica da je kroz mnoge fotelje proslo dosta funkcionera koji su nestrucni, nesposobni i skloni malverzacijama pa svako neka snosi odgovornost za svoj rad.

seljak-covek

29.10.2013. 20:00

Gospodo politicari,mi smo ti koji su u toj prici najvise osteceni,jer ovakvi kakvi jesmo siromasni i nemocni da nesto mnogo proizvedemo bez pomoci drzave , morali smo da to ''subvencionisano'' djubrivo placamo po punoj ceni , pa koliko se ko snasao..

Robin Hud

30.10.2013. 00:20

Podrska borbi protiv korupcije i kriminala. Borba protiv korupcije i kriminala je bitan preduslov za izgradnju pravne države, sto, naravno, vodi ka stabilnosti zemlje, ekonomskom oporavku pa i brzem priblizavanju EU.

sebe

30.10.2013. 08:44

dragin je ovde najmanje kriv, krivi su naredbnodavci iz ds, tadic, cvetkovic, petrovic, djilas. njima je prvenstveno bio interes njih i njihovo bogacenje a ne srbija i narod.

bespotrebno pravdanje

30.10.2013. 10:51

kada ce u pritvor i na istragu cvetkovi, vlahovic, elezovic, pajtic, i jos neki vlastpodrsci dzeparosi.?

sofani aj kud daj

30.10.2013. 12:47

Ja ne znam trolovi kako vi ovo gledate, da li kao konspiraciju protiv vas ili ne, ali meni je ovo tako leglo za sprdanje sa vama da je to neverovatno!Ako samo malo bolje pogledate uocicete da sve mahinacije koje se otkrivaju zapravo dolaze iz vaseg tabora!Ma zasto samo cutimo!!?

Danijel Miščević

30.10.2013. 13:28

Znači, on nas je i trovao?! Tu hranu su jela i deca! Ne verujem kakav je zlotvor od čoveka!