• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici FAP-a: Vučića ćemo dočekati na pruzi

Izvor MONDO/Agencije

Blokada pruge Beograd-Bar radnika FAP-a biće nastavljena, odlučeno je večeras na zboru radnika održanom u priboju na mestu gde je pruga blokirana.

"Štrajkački odbor doneo je odluku da će prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića sačekati na pruzi gde je juče započeo štrajk", izjavio je Tanjugu predsednik štrajkačkog odbora Milorad Dragaš.

On je dodao da je većina donela takvu odluku i da će se ponašati u skladu sa njom.
Vučić je danas poručio radnicima da će, ukoliko obustave štrajk i odblokiraju prugu u četvrtak doći u Priboj.

O tome su radnike obavestili Dragaš i predsednik pribojske opštine Lazar Rvović, koji je rekao štrajkačima da ga je iz Abu Dabija zvao Aleksandar Vučić i saopštio mu da će on doći u Priboj u četvrtak da odgovori na zahteve radnika FAP-a, ali samo pod uslovom da odmah prestane blokada pruge.

Rvović je radnicima rekao i da će podneti ostavku ako prvi potpredsednik vlade ne dođe u četvrtak u Priboj.

Udovički: Radnici su u pravu


Protesti radnika u Srbiji ovih dana razotkrivaju nepostojanje finansijske discipline države u kojoj se dozvoljava da ne isplaćivanje plata radnicima koji imaju ugovore ne podleže kazni, ocenila je direktorka Centra za visoke ekonomske studije, Kori Udovički. "U uređenim zemljama je nemoguće da vi nekoga držite na platnim spiskovima, a da ga ne plaćate. Ako postoje ugovori, oni moraju da se sprovode", rekla je Udovički u debati Balkanske istraživačke mreže (BIRN). Izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanjan Nenadić je ocenio da je problematično i to što ne postoje kriterijumi koji bi važili za sva preduzeća koja imaju problem, već i dalje postoje diskrecione odluke vlasti o tome koja će se preduzeća spasavati, a koja ne, navodeći kao primer kompaniju Simpo.

Dragaš je ranije izjavio da radnici neće odustati od zahteva da im se isplate plate i overe zdravstvene legitimacije.

On je napomenuo da je jutros privremeno oslobođen alternativni putni pravac, kako bi se opština snabdela hlebom i osnovnim životnim namirnicama, dok su glavni put ka prelazu Uvac i barska pruga i dalje u blokadi.

Dragaš je podsetio da radnici zahtevaju isplatu najmanje jedne od četiri i po zaostale zarade.

U blokadi pruge Beograd-Bar i magistralnog puta od Priboja do međunarodnog graničnog prelaza Uvac, između Srbije i BiH, štrajkačima FAP-a se jutros priključilo i oko 50 radnika Fabrike sedišta iz Priboja, ali i građani.

Oni kažu da su u još težoj situaciji od FAP-a, jer im je preduzeće u restruktuiranju, nisu primili sedam plata, poslednju zaradu su dobili u martu ove godine, nisu im overene zdravstvene knjižice, i godinama im se ne uplaćuju doprinosi za radni staž.

Oko 200 radnika Fabrike automobila Priboj (FAP) proveli su noć na barskoj pruzi koju su i juče blokirali.

Oni na taj način traže pomoć države u isplati zaostalih plata i overu zdravstvenih knjižica za oko 1.500 zaposlenih.

FAP korporacija je juče u generalnom štrajku koji podržavaju sva četiri sindikata u tom preduzeću, najvećem u tom delu Srbije, a podršku su dobili i od lokalne samouprave.

Ministarstvo privrede pozvalo je sindikate FAP-a da, umesto radikalizacije štrajka, insistiraju da poslovodstvo dostavi potpunu "ličnu kartu" preduzeća kako bi Ministarstvo moglo da pomogne FAP-u.

Kako se navodi, poslovodstvo FAP nije dostavilo Ministartvu ništa od traženih podataka iako je o tome postignut dogovor na sastanku pre osam dana.  Podseća se i da je na sastanku u Ministarstvu privrede utvrđeno da FAP ima zalihe u vrednosti od šest milijardi dinara, koje možda mogu da se prodaju.

Sigurno je, navodi ministarstvo, da ima ljudi kojima ne odgovara da se napravi popis zaliha, jer će se onda postaviti pitanje - šta je sa razlikom do šest milijardi dinara, a to je gotovo 60 miliona evra.

Generalni direktor FAP-a Zoran Zaković izjavio je danas da je finansijski izveštaj FAP-a, kao najznačajniji deo lične karte te kompanije, dobro uraden i istinit".

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prijepoljac

Uz vas smo samo napred.

da,da

dok vas ne vidi,razgleda í ne proda kao sve nas

tika

@da,da tako je

special image