Zakon o radu: Lomiće koplja i oko otpremnina

B. STJELJA

24. 10. 2013. u 21:17

Ministarstva rada i privrede predlažu izmene Zakona o radu, ali mnogi detalji tek treba da se usaglase. U radnoj verziji nije naveden rok rada na određeno, kao i procedura za otkaz

Sindikati, poslodavci i predstavnici ministarstava rada i privrede upravo razmatraju predložene izmene Zakona o radu, a brojne praznine u ovom dokumentu bi se mogle popuniti na zajedničkom sastanku 4. i 5. novembra. U radnu verziju, u koju su i „Novosti“ imale uvid, nisu unete odredbe oko kojih su se, prethodnih meseci, koplja najviše ukrštala.

Tako u ovom „grubom“ nacrtu nije zvanično predloženo ni koliko će trajati rad na određeno vreme, ni da li će otpremnine biti isplaćivane u iznosu kao što je danas, koji su rokovi i procedure za otkaz, koliko će se moći zadržavati radnici u Agencijama za iznajmljivanje radnika...

- Radna verzija je dostavljena svim parterima i u njoj je mnogo alternativa koje zapravo služe kao polazna osnova za razgovor - objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada.

- Zato, primera radi, nismo decidirano ni dali rok koliko bi mogao ubuduće trajati rad na određeno vreme jer je neophodno uvesti i izuzetke za pojedine kategorije radnika kao što su oni stariji od 52 godine ili oni koji su pre zaključenja ugovora bili šest meseci na birou.

ODŠTETA U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor, isplati novčanu naknadu u visini osnovne zarade uvećane za minuli rad. Ova naknada ima karakter „odštete“ - piše u radnoj vezriji ovog zakona.

Martinović kaže da je u ovu verziju uvršten i niz obaveza koje su direktive EU i Međunarodne organizacije rada.

- Tu spadaju agencije za zapošljavanje, bolja zaštita trudnica i žena nakon porođaja, preciznije odredbe noćnog rada, zaštita invalida i drugih osetljivih grupa...

U ovom ministarstvu tvrde da će insistirati na tome da se u konačnu verziju uvrste odredbe koje se odnose na fleksibilnije oblike rada, isplatu otpremnina, evidenciju iz oblasti rada koja bi bila u cilju bolje zaštite zaposlenih...

Ipak, u delu koji se odnosi na otkaze, spisak razloga za otpuštanje je preciziran i proširen pa tako piše da bi otkaz mogli dobiti radnicima koji ne dolaze na posao sedam uzastopnih dana, kao i oni koji pri zaključenju ugovora daju lažne podatke, svi koji na posao dolaze pod uticajem alkohola i droga. A poslodavac ima pravo da traži analizu krvi kojom se uverava u svoje sumnje... Istovremeno se predlaže i da za povredu radne discipline osim suspenzije i otkaza, koje su u ovdašnjem zakonu jedina mera, uvedu i tolerantije mere kao što su opomena i novčana kazna u iznosu od 20 odsto od plate...

PRIJAVA RADNIKA POSLE GODINE Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević se zalaže da se rad na određeno ne produži sa jedne na tri godine jer „poslodavci treba da budu odgovorni i da posle godinu dana prijave radnika ili da mu daju otkaz“.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić takođe smatra da će se o ovoj verziji tek raspravljati i dodaje da postoji niz formalnih pitanja koje bi trebalo pojednostaviti ili ukinuti, a koja se odnose na procese samog primanja na posao, proces u slučaju nastanka tehnološkog viška, ili kada firma ima manje prihode, pa mora da smanji broj zaposlenih...

Dodatno je potrebno i urediti pravila u agencijama za zapošljavanje i posredovanje radnika, i tačno definisati ko sve može da obavlja taj posao. Po njegovom mišljenju, nisu precizno određeni ni pojedini rokovi i procedure koje treba ispoštovati, kao ni pitanja koja se odnose na prekovremeni, noćni rad, odlazak na godišnji odmor.

Sindikati zasad ne pristaju ni na predlog da otpremnine isplaćuje poslodavac samo za godine staža provedene kod njega:

- Ako bi radnik ostvarivao to pravo samo kod poslednjeg poslodavca, on bi bio materijalno oštećen, naš je cilj da otpremnina bude isplaćena za vreme njegovog radnog veka, za pun radni staž koji je imao - smatra Njegoš Potežica, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zvocara

24.10.2013. 21:38

Ajd' bre sindikalac, hoces da kazes da su svi koji su ostali bez posla dobili otpremnine koje im slede. Dosta foliranja od Vas koji kao stitite prava radnika. Vidim veliki broj onih koji su sticeni od Vas, zbog raznih nepravdi i stresova, popunjava zalosnu statistiku i mesta u" vecnim lovistima".Muka mi je od Vasih prica.

Jovan Mitrović

24.10.2013. 23:42

Moze i ovako. Ko nikada nije uzeo otpremninu on ima pravo na otpremninu za ceo radni staž. Ko je otrpemninu već jednom uzeo, ima pravo samo za onaj period u kome je radio kod poslednjeg poslodavca. To je veoma feksibilno rešenje koje čuva i radnika i poslodavca.

inge

25.10.2013. 07:14

Nemam komentar, nego koristim priliku da skrenem pažnju: Da li zakon predviđa blanko potpisane sporazume za raskid radnog odnosa kao uslov za zaključenje stalnog radnog odnosa. Privatnici to rade, a mi smo prinuđeni da potpisujemo. Bolje bi bilo da se "vidi" i definiše u zakonu, nego da se pravimo slčepi kod očiju!

Mlax

25.10.2013. 09:55

Ma da, u Srbiji radnici uživaju toliko prava da to prosto guši poslodavce. Ne mogu ih otpuštati, ponekad moraju davati plate, užas. To stvarno guši privredu. Svoj toj bagri neradničkoj treba oduzeti sva prava.

Dejan

25.10.2013. 11:06

Ljudi moji sta vam je? Ja zivim u Nemackoj i ovaj Zakon je prepisan nemacki koji ovde vazi vec 18 Godina.Poslodavac ima Pravo 4x po 6 meseci da produzi Ugovor o Radu na odredjeno vreme i jednostavno BEZ Otkaza (istekao Ugovor) da otpusti coveka i uzme drugoga Jadnika..Posto ne zelim da budem u masini ne radim vec 15 Godina i sasvim se dobro snalazim--(imam vise nego neko koji radi)..Doduse moram reci da je socijalni sistem vise nego dobar....Drzite se ljudi---do nove Revolucije.

Mlax

25.10.2013. 13:52

@Dejan - Ne možete porediti Njemačku i Srbiju. U Njemačkoj se lako dolazi do posla, pa i kada je zakon takav da je lakše otpustiti radnika to nije toliki problem kao kod nas. Kod nas kad radnik izgubi posao može da računa da će duže vrijeme provesti na birou do pronalaska novog posla.

Dejan

25.10.2013. 14:21

@Dejan - Mozete doci do Posla u SVAKO DOBA za 7-9 € po ´Satu samo od toga ne mozete ziveti bez pomoci drzave.

Mosa

28.10.2013. 18:15

Što se tiče otpremnina najbolje rešenje je da svaki poslodovac prilokom otpuštanja radnika, isplati radniku otpremninu za vreme provedeno kod njega., a što se tiče stečenog prava iz ranijeg perioda za radnike koji nisu dobivali otpremnine da država formira fond i da iz tih sredstava finansira razliku otpremnine. Takođe otpremnina bi trebalo da bude ista za sve a ne da se država razbacuje kad su u pitanu javna i državna preduzeća i isplaćuje basnoslovne iznose.