Makedonci i Srbi najmanje zarađuju

Najmanje plate u zemljama regiona primaju građani Makedonije (342 evra) i Srbije (392 evra), dok su najveće prosečne plate zabeležene u Hrvatskoj (723 evra)

  • 6

Iako se dugi niz godina skoro sve zemlje Zapadnog Balkana nalaze u teškoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji, činjenica je, ipak, da građani u nekim zemljama u regionu zarađuju skoro dvostruko više od građana iz drugih susednih zemalj.

Prema istraživanju novinara agencije Anadolija, koje prenosi podgorički list, najmanje plate u zemljama regiona primaju građani Makedonije i Srbije, dok su najveće prosečne plate zabeležene u Hrvatskoj, koja je od jula ove godine članica Evropske unije.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, prosečna neto plata u Hrvatskoj za avgust iznosila je oko 723 evra, što je ubedljivo najviše od svih zemalja u regionu.

Nakon građana Hrvatske, najviše plate u zemljama bivše Jugoslavije primaju građani Crne Gore gde je, prema Zavodu za statistiku Crne Gore (MONSTAT), prosečna neto zarada u CG u septembru iznosila 475 evra.

Posle Crne Gore, prema visini primanja, slede građani Bosne i Hercegovine, gde je, prema poslednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosečna mesečna neto plata po zaposlenom u pravnim subjektima u avgustu iznosila 423 evra.

Sledi Srbija gde je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u avgustu u Srbiji iznosila je 392 evra.

Najniže plate su u Makedoniji gde je prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku te zemlje, prosečna neto plata u septembru iznosila 342 evra.

(Telegraf.rs / Vijesti.me)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chwarak

    24. oktobar 2013 | 22:24

    Strasno dokle nas dogurase!. Hrvatski vrh mnogo vise ceni svoje gradjane nego ovi nasi! Nije im palo na pamet da pricaju svima kako je njihova prednost u veoma kvalitetnoj i jeftinoj radnoj snagi! Zato nam i jeste tako! Njima sedamsto i kusur, a nama trista!

  • romanticni zmaj

    24. oktobar 2013 | 23:24

    400 evra plata kod nas koja smejurija

  • Boki

    24. oktobar 2013 | 23:48

    Ni u Hrvatskoj se ne zivi bog zna sta bez obzira na vece plate. Nije sve u platama, treba ljudima omoguciti da se zaposljavaju, da se lece, obrazuju, da imaju slobodu i sigurnost. Nama fali sve, a fale nam i pare izmedju ostalog...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA