Erdogan priziva Osmansko carstvo

D. MILINKOVIĆ - P. VASILJEVIĆ

24. 10. 2013. u 16:59

Turski premijer podigao tenzije uoči glasanja na Kosovu i Metohiji, Beograd će razmotriti odgovor Ankari. Dačić: Nediplomatska poruka koja ne vraća poverenje Srba i Albanaca

DOK se funkcionerima Srbije zabranjuje ulazak na Kosovo i Metohiju, turski premijer Redžep Tajip Erdogan je u društvu Hašima Tačija, usred Prizrena, poručio da je - Kosovo Turska. Državni vrh Srbije još razmatra kakav bi mogao da bude diplomatski odgovor Ankari na ovu provokaciju, koja dodatno zagađuje atmosferu pred lokalne izbore na KiM.

Na euforičnu i zapaljivu retoriku turskog premijera reagovao je za „Novosti“ premijer Srbije Ivica Dačić:

- Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve reči, izrečene u Prizrenu, sigurno ne doprinose političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji, niti vraćaju poverenje između Srba i Albanaca.

U stručnim i diplomatskim krugovima u Srbiji ocenjuju da bi naša država morala da zatraži zvanično objašnjenje od Ankare i preispita svoje odnose sa Turskom, koji su proteklih godina unapređeni.

Za profesora Miroljuba Jevtića, urednika časopisa „Politikologija religije“ i člana borda Komiteta 43 u okviru IPSA, Erdogan nije rekao „ništa novo“:

SPORNI STAVOVI * Izetbegović mi je ostavio Bosnu u amanet. (12. jul 2012) * Balkan je srce Turske i njena vrata ka Zapadu. (14. septembar 2011)
* Zahvaljujući Bogu, mi smo povezali ono što smo u prošlosti imali - 81 državnu pokrajinu(13. avgust 2012)

- Njegov istup je samo realizacija ideje, koja figurira od osnivanja Osmanskog carstva, da za islam nacije ne postoje, da su svi muslimani braća i da svi treba da žive u jednoj državi.

Jevtić objašnjava da muslimani računaju na „vraćanje“ Kosova, za koje smatraju da im je oteto posle poraza u balkanskim ratovima. To je, smatra naš sagovornik, politika koja će jačati.

- Država treba da reaguje ukoliko smatra da je Kosovo njena teritorija i da kaže da je to za nas, uz sve uvažavanje islamske političke doktrine, neprihvatljivo.

Predrag Simić, profesor sa FPN, smatra da država mora da iskoristi neki od mehanizama iz diplomatske lepeze - od javnih protesta naših zvaničnika do uručivanja demarša turskom ambasadoru u Beogradu:

- Ne bi me iznenadilo da slične poruke odjeknu i u Skoplju i Tirani. Sve to su teritorije Balkana na koje, po turskoj doktrini, Ankara računa.

Naš bivši ambasador u Turskoj, Dušan Spasojević, ocenjuje za „Novosti“:

- Erdoganova nedavna izjava o pokojnom Aliji Izetbegoviću i sada „prisvajanje“ KiM u Prizrenu, predstavljaju potvrdu raskida sa politikom Turske koju je ustanovio i vodio Kemal-paša Ataturk.

Turski premijer je bio tema i u republičkom parlamentu, a Demokratska stranka Srbije zatražila je odgovor - kakva će biti reakcija države na događaj iz Prizrena.


PROVERA ZAHTEVA

OD lokalnih školskih uprava na KiM zatražiću informaciju o navodima DSS da su zaposleni bili obavezni da prisustvuju skupovima najviših državnih zvaničnika. Za to ne postoji saglasnost mog resora - izjavio je ministar prosvete Tomislav Jovanović. Pre toga je Miloš Aligrudić, poslanik DSS, novinarima dostavio kopije obaveštenja na kojima se vidi da predsednici opštinskih privremenih organa sa KiM zahtevaju od zaposlenih u školama i zdravstvenim ustanova da prisustvuju mitinzima liste „Srpska“.

MSP: IZJAVE NISU PRIJATELJSKE

MINISTARSTVO spoljnih poslova Srbije saopštilo je u četvrtak da „ovakve izjave nikako ne mogu da budu prihvaćene kao prijateljske“:

- One odstupaju od uveravanja koja imamo u kontaktima sa najvišim turskim zvaničnicima. Dušanov grad je verovatno najneprimerenije mesto za takve izjave. Svako u svetu zna da je Kosovo srpska reč i srpska teritorija, čak i oni koji su priznali tu kvazidržavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (157)

krmak

24.10.2013. 17:26

Jes Srbi su se "slavno" povukli sa Kosova, a turci se imperijalno vracaju. Zalud stradase i car Lazar i Dusan i mnogi drugi. Erdogan laje zato sto nas ne smatra dostojnim postovanja, sto kao drzava, politicari i narod i nismo.

Ludi Milojko

24.10.2013. 20:47

@zoks - Pa pre nekoliko dana kada su bili u zvanicnoj poseti Srbiji. Toma je licno izjavio da je to prijateljska zemlja.

Vitomir

24.10.2013. 18:18

Sramno i opasno! Ali već su se našli neki umovi koji komentarišu da je ova izjava možda izvučena iz konteksta. I tako uvek kod nas. Tumača puno, niko ne odgovara za svoje javno mućenje vode a problem ostaje i gura se pod tepih. Valjda zarad boljeg sutra ili iz nekih drugih ličnih interesa!? A sam sastav ljudi na bini pametnom jasno govori sve.

krusaninmirko

24.10.2013. 18:25

Od kada Turke nazivamo prijateljima?Zar vam nije jasno da je Erdogan "Velicanstveni" isto sto i "Sulejman velicanstveni"?Ovakvom politikom ce nam i Hasim Taci postati "velicanstveni".Svi,samo Srbin Srbinu ne.

Dusan Andrijasevic

24.10.2013. 18:30

E,baš je sročeno! Nema šta, mudro i lucidno...a i strogo! Na onakve antisrpske, neprijateljske, kabadahijske, provokativne, janjičarske izjave reći : "U Republici Srbiji ovakve izjave nikako ne mogu da budu prihvaćene, kao prijateljske. Odstupaju od uveravanja koja imamo u kontaktima sa najvišim turskim zvaničnicima," jeste odraz diplomatske šturosti do impotencije. Jadno i kilavo, mucavo i krmeljivo, a naše ministarstvo. Pomozi Bože!

Hasan- TUZLA

24.10.2013. 18:32

Erdogan je izgubio kompas, ovakve izjave samo mogu napraviti novu Siriju i krvoproliće na Balkanu. Mislim da se previše baš ne brine ni za muslimane u cjelini ako uzmemo u obzir da se turski vojnici bore u sastavu međunarodne bande NATO pakta protiv Talibana koji su muslimani.

berislav

24.10.2013. 18:50

Vlada Srbije trebalo bi već jednom shvatiti da novac nije sve, pa prema Turci nisu sve. Oni nisu prijatelji Srbije i to treba jedanput zasvagdje zapamtiti. Njihov utjecaj u Srbiji isprepliće se više politički, negoli ekonomski i zato treba dobro i vrlo pažljivo pratiti turske namjere koje nisu poštene, a bave se podrivanjem Srbije. Otuda i Zukorlićeve izjave da će ubijati Srbe ako bude trebalo. Turska nije prijatelj Srbije, ona je neprijatelj (vidi Siriju).

176671

24.10.2013. 19:07

Jel ovaj Erdogan bese prijatelj naseg predsednika Nikolica? Koga ovaj nas posecivase u njegovoj Istambulskoj palati, moleci ga da nam pomogne. Sramota, sto se sad g. Predcednik ne izjasni o izjavi svog prijatelja?

Ludi Milojko

24.10.2013. 20:32

@176671 - 176671 Ovo je samo dokaz nase desperatne situacije u kojoj se nalazimo pa se ponasamo kao pijanica kojem je dozvoljeno da bude sam u podrumu sa buradima punih sljivovicom. Cas su nam prijatelji cas neprijatelji zavisi od doze koju upotrebimo.

dragan

24.10.2013. 19:26

Skupština Srbije odmah da donese deklaraciju o genocidu nad Jermenima i priznati Kurdima pravo na državu

Quizzy

24.10.2013. 19:54

@dragan - E , pa da nisu izdajice i mekušci na vlasti,priynali bi kurdsku državu.

Dymitr Ogonowski

24.10.2013. 19:58

@Dymitr Ogonowski - Ja ovu rec sam znao. Je ista na poljskom. Ali u mom kompu neke slova se ne pojavljaju ako jako ne pritiskam. Ja radim puno gresaka u srpskom ali ova je samo zbog testature.

Dymitr Ogonowski

24.10.2013. 20:06

@Dymitr Ogonowski - Ja znam ovu rec. Na poljskom je isto. Ja radim puno gresaka u srpskom ali ovu sam uradio samo zbog testature.

miladin

24.10.2013. 19:40

amerika se povlaci i sada neko treba da nastavi, turcima nedaju u EU i nude im ove krajeve za uzvrat ,Rusi nemaju mnogo interesa a ni povezanosti teritorijalne da bi se angazovali ,Nemci su zadovoljni sa Hrvatskom ,nama bi pomoglo da smo resurse prodali, iznajmili, Nemcima , Rusima ili Kinezima oni bi stitili svoje interese a ovako nije dobro.Turci se kace sa Izraelom a to moze da bude i dobro za nas,mada sumnjam da ce im neko osim ,USA I Engleza dati podrsku za sirenje,ka balkanu.

Пошто Србија?

24.10.2013. 19:41

Дозволили смо да Турци буду једни од највећих инвеститора у Србији и региону и овакве њихове изјаве не треба да нас чуде.МСП сигурно нису зачуђени,али су морали уложити протест...ради реда.

Sekula

24.10.2013. 19:48

Gdje je sada pravedni i posteni Vucic da osudi ovu izjavu Erdogana. A kada treba da se osude Srbi sa KiM, onda je najglasniji (primjer pogibije vojnika iz Litvanije). Bitno je da se ima plan za Beograd, a KiM, Juzna Srbija, Vojvodina (da ne spominjem Sandzak) su "pod kontrolom". Zalosno !

ss

24.10.2013. 19:49

A šta mislite da pokažemo nekom, npr Turcima, da smo prava i ozbiljna država, i da odgovorimo recipročno? Ovako nas zaista niko ozbiljno ne doživljava! Hoćemo hitnu i snažnu reakciju države Srbije!!!

dd

24.10.2013. 20:25

@ss - Tacno tako...prekinuti diplomatske odnose sa Turskom....ako je ikada bilo razloga i da budu uspostavljeni

DXB

24.10.2013. 20:53

@ss - Ajd' ne lozi se. Najsnaznija reakcija bi bila stvaranje uslova u zemlji za nove investicije stranog kapitala. Medjutim, zbog takvih paljevina mi ne mozemo da se mrdnemo sa mrtve tacke.

+ВИЗАНТ+

24.10.2013. 19:51

Е луди моји Срби, кад ћете више схватити да су нам турци душмани исто као и сви народи са којима се граничимо. Једног дане ћемо морати да бирамо, МИ или они. Ако их не уништимо све, неће нас бити! Толико...

Marko

24.10.2013. 21:04

@+ВИЗАНТ+ - Od naroda u okruzenju jedino sa Rumunijom nikada nismo ratovali.. O crnogorcima ne znam sta da mislim s obzirom da me je otac i djed ucio da smo mi jedan isti narod.. Od svih ostalih ne verujem da nam i jedan narod misli dobro, a ove sto nas pokusavaju ubediti o tradicionalnim prijateljskim narodima iz Beca, Berlina, Londona.. o njima je glupo i trositi reci..Francuzi i Italijani nam nisu dusmani, ali nisu ni neki prijatelji

Dymitr Ogonowski

24.10.2013. 20:14

@MatijaBG LDP/DS - A ako Ti bi imao vlast u Srbiji, Ti bi rekao ovo svojim americkim i nemackim drugovima iz pakta NATO?

MatijaBG LDP/DS

24.10.2013. 20:28

@MatijaBG LDP/DS - Ja kad bih imao vlast u Srbiji,najpre bih usao u NATO pakt i EU,a onda bi se drugacije lajalo iz Tirane i Ankare!Evropa je uvek bila i bice hriscanska ,a bice slobodna kad tad!Jedinstvena,ujedinjena Evropa koja ce imati jednog Isusa Hrista!Ulsakom u Uniju Dymitr,Poljska i Srbija bice blize,treba da se radujes tome:)

MatijaBG LDP/DS

24.10.2013. 21:20

@MatijaBG LDP/DS - Srbija je najveca zemlja bivse SFRJ ,bila i ostala,a ti si malo Ture koje je tuzno i masta da bude drugacije...a pored ovolike Srbije,Srbi imaju jos i R.Srpsku:)

Dymitr Ogonowski

24.10.2013. 21:27

@MatijaBG LDP/DS - Sada ako bi Srbija htela u NATO potrebna bi je bila i ratifikacja u turskoj skupstini. A mislis da SAD bi odustao od aljansa sa Turskom zbog Srbije? Turska je potrebna SAD protiv Rusije, Irana i zbog americkih interesa u Iraku. A ako mislis da SAD se rukovoditi pravdom a ne interesom, to uopste ne znas SAD. Citaj americku misl, napr. Norta! A mi bicemo zajedno ali pod Nemackom i pod SAD. To i u logoru Auschwitz u takvom smislu Srbi i Poljaci su bili blizu.

Dymitr Ogonowski

24.10.2013. 22:10

@MatijaBG LDP/DS - R. Srpska postoji zbog toga da bosanske Srbe tesko se borili, davali svoju krv za srpsku zemlju. A Vi demokrati tako im bili ste zahvalni da ste izdavali srpskih patriota u Hag.

Zokakoka

25.10.2013. 09:53

@MatijaBG LDP/DS - Od ta posla nema nista. Isto nebi niko lajao da je neki ruski divizion u srbiji i raketna baza a mi u eu i nato mozemo 100 put i nece nam pomoci. Zaratice turska i grcka kao prvo a oboje su clanice NATO-a a prvi koji ce podrziti tursku su nemci. Nema nista od hricanske evrope.

Sekula

24.10.2013. 20:05

U normalnim drzavama bi bilo rijeci i o prekidanju diplomatskih odnosa, a u Srbiji neki mali cinovnik iz MIP-a bira rijeci o izjavi Erdogana (izjava Erdogana ne moze biti prijateljska). Vijest od nekoliko redova i tacka. Idemo dalje. Sutra ce Josipovic u Jasenovcu da mase hrvatskom tuzbom protiv Srbije o genocidu, a Markelova ce doci u Kragujevac gdje su streljani djaci 1941 godine i traziti od Srbije da se izvini za prvi i drugi svjetski rat.

Zokakoka

25.10.2013. 09:48

@Sekula - To je sustina problema. Prihvatanje krivice za sve a za uzvrat da zaboravimo sve sto je nama desavalo. Drzava koja bez protiv reci i akcije tako olako prima pecat genocidnog naroda i slaze se sa tim da se jednostrana krivica, vrlo brzo nestaje.

saša

24.10.2013. 20:10

aerodrom "adem jašari"?????zemljo otvori se .......:((((( nije nama problem erdogan,josipović,tači i ostali fašisti.....nama su problem bili razni rankovići,krajačiči,stambolići,miloševići,draškovići,đinđići,tadići,koštunice,nikolići,dačići.šešelji,jovanovići,vučići,đilasi,čanci i ostali likovi koji su nas vodili i još uvek vode svetlim putem "koji nema alternativu". a neko ih je sve ove decenije zaokruživao na izborima,ja ne!

Sloba

24.10.2013. 20:16

Bolje bi ti bilo Egodane da procitas prorocanstvo Svetog Kozme Etolskog o sudbini Turske.On do sada ni jednom nije promasio.Kaze tamo da vam se uopste ne pise dobro.

Mihailo Krunić

24.10.2013. 20:32

Kratko. Pet stotina godina je malo vladavine nad Srbima, pa nije ni čudo da imaju želju da još 500 godina vladaju Srbima. Kakvi smo, možda i to bude realnos.

Turska bez prijatelja???

24.10.2013. 20:52

Manite coveka da prica,pusten je on odavno niz Vodu od njegovih stvaratelja americkih.On sad samo trazi podrsku i partnere u regionu,koji ce da ga podrzavaju i stite,kad bude vreme.A prolece se blizi,i tako i njegova sudbina zavisi od zestokog prolecnog uragana,koji ce protutnja Turskom.Zamislite Ataturk ih smanjio na svetskoj karti,a ovaj ce ih izbrise!!!Sami sebe unistavaju,to im se polako vraca za one kolce i poturcavanje,zivi bili pa veoma skoro videli!!!

Vlado

25.10.2013. 08:30

@Turska bez prijatelja??? - I ja mislim da je Redogan pretara. Naravno, ne slucajno. Ali govoriti o propasti Turske je neverovatno. Erdogan je sproveo velike privredne reforme i smanjio stopu nezaposlenosti na 6%.BDP po glavi stanovnika Turske je za 8 godina sa 9.000$ porastao na 16.000$. Turska je sada 10. ekonomija sveta. Plate su skočile sa 200$ 2000. godine na 700$ danas. I naredne tri godine se očekuje porast privrede od 2% za godinu. Projekcija je da će 2020. godine BDP Turske biti oko 30.000$.

из главе

24.10.2013. 20:55

Хвала Ердогане на искрености , а не ко ови овде... зато НАШИ

Jugosloven-zauvek

24.10.2013. 20:58

To kod Tita niko nije smeo da izjavi,ali sad smo mali,nemocni,slabi...imali smo mi svoju jaku i veliku drzavu,danas bi bili mozda preko 25 miliona stanovnika,mala sila,ne bi oni mogli sa 25 miliona da manipulisu sa nama kao sad sa 5-6 miliona.Boli me svaki put kad se setim sta smo bili a sta smo sad...Kome je sve ovo trebalo?Danas bi nas svi respektirali da smo ostala Jugoslavija,ovako..sprdaju se sa nama gde stignu,nije ih strah.

sinisa

24.10.2013. 21:27

@Jugosloven-zauvek - razmisljas isto kao erdogan.takve multinacionalne drzave poput turske,austrougarske cehoslovacke,jugoslavije vise ne postoje.to je bila jedna era i zavrsila se krajem dvadesetog veka.jugoslavija je cak najduse opstala. takvi kao ti i erdogan ste nazalost ljudi sa smetlista istorije.

Dymitr Ogonowski

24.10.2013. 21:50

@Jugosloven-zauvek - Jugoslovenji (Siptarsci kolonisti srpskog KiM, to je drugo pitanje) u jeziku su se manje razlikovali nego Italjani sa severa i sa juga. Italia je postala a moglo tako biti i sa Jugoslavijom? Ovde teze zbog religije. Ali sve jedno, zao da za vreme izmedu rata niko nije probao tadasnij srpsko-hrvatsko-slovenacki jezik nazvati jugoslovenskim i ne pricao o etnickih Jugoslovenah.

Srbin zauvek

24.10.2013. 22:21

@Jugosloven-zauvek - Samo nek te boli. I mene bole 70-80 hiljada neduznih zrtava koje su komunisti pobili 1944-1948, pa stotine hiljada Srba koje je tito proterao sa Kosova, tj. nije im dozvolio da se vrate, pa hiljade civila i policajaca koje su Siptari ranjavali i ubijali po Kosovu u vreme 50-togodisnjeg jugo-komunistickog rezima. Setimo se samo Djordja Martinovica mucenika kome su siptari nabili flasu u anus pa je polomili, silovanih devojcica, majki, sestara... Ma koja Jugoslavija prokleta bila vavek.

Pali

24.10.2013. 22:40

@Jugosloven-zauvek - Sinisa nemas pojma,objasni mi molim te...Ameriku,Veliku Britaniju,Rusiju,Kinu,Tursku,Spaniju pa cak i Francustu,mogli bi dodati i Italiju...Da ne pominjem Kvebek u Kanadi...Koliko tu ima drzava i naroda moj pobro...

batica

25.10.2013. 00:43

@Jugosloven-zauvek - sine,dje god je multietnicno i multireligiski nema srece i mira... malo pogledaj po svijetu,pa belgija oce da se cijepa jer su jedni njemci a drugi francuzi... flamanci i valonci... a ne tamo neki balkan prokleti,. njihovo je sada i bice njihovo dovijek,oni ne prodaju brda i doline za dobro auto i stan u beograd... umjesto bjezanije oni se sire a mi evo 70 godina prodajemo sve i bjezimo u selo zvano Beograd.. nama nije valjalo a on sve vesele sto ga imaju...

Dymitr Ogonowski

25.10.2013. 14:02

@Jugosloven-zauvek - A u ovih zemljama takode ima separatizam. Ali Srbija nazalost slabija od njih.

Dymitr Ogonowski

25.10.2013. 14:32

@Jugosloven-zauvek - Ali Svajcarska je izuzetak. Ne znam ona multietnicka (zbog toga da mogucije da Svajcarci su jedan narod), vec multijezicna. U svakom slucaju oni dugo zive zajedno i njima je dobro. Nikakav nemackojezicki Svajcar se ne oseca Nemcom, vec Svajcarom.

ima izlaza

24.10.2013. 21:26

Jedini spas je ulazak u Putinovu Evroazijsku uniju, sve ostalo je samo pitanje ko ce dopasti nemcima, ko madjarima, a ko turcima

Rade Jovicevic

24.10.2013. 21:30

Ajde Srbi navalte u turkiju na odmor i trgovinu. Dokada ce Srbi u nasoj gluposti raditi u korist nase stete.? Idite i Englesku i vidite koliko ARGENTISKIH proizvoda mozete kupiti u njihovim prodavnicama, i koliko Engleza ide u Argentinu na odmor. Sve sto nam se desi sami smo krivi. Pevali smo Ostajte ovde,bratimili i ujedinjavali,oprastali milom i silom,zaboravljali zlocine i pogrome,pa dokle vise? Ima li iko u Vladi Srbije da mu je stalo do nje?ili svi imaju neku rezervnu drzavu u koju ce da od

Mile

25.10.2013. 03:43

@Rade Jovicevic - Rade,dobro ti je pitanje.Mislim da mi obicni nemamo rezervnu drzavu,ali Dacic,Toma,Vucic I njihovi poltroni imaju.Da nemaju ne bi oni radili ovo od Srbije I Kosova sto rade.Vidis da su nama nesvrstani bili najbolji prijatelji.Za vrem Tita ponosili smo se s njima dok nam nisu zabili noz u ledja I malte ne svi priznali Kosovo kao drzavu.Sada sinovi Tita Dacic I Vucic propagiraju opet iste takve da su nam najbolji I evo sta nam se desava.Dok se Srbin ne okrene sebi I ne razjuri to nema nam spasa.

Vuk

25.10.2013. 09:54

@Rade Jovicevic - Tacno, tako je. I Erdogan to tako gleda. Srbija do Beograda, Crna gora, Makedonija, i BiH su isto na toj otomanskoj karti.

efendija

24.10.2013. 21:32

Pa Turci su ih stvorili oni su im tate!Ovo je opasna stvar ovaj Turci je vrlo opsan ovakve izjave daje u 21 vek.

mile969

24.10.2013. 21:48

Mi smo mislili da smo sa Turcima rešili sve probleme posle Kumanovske bitke, ali se avet iz prošlosti opet vraća. Gde je sad prepošteni Toma da ukori naše Turske "prijatelje", a mogao bi i Tadić isto to da učini. A toliko slušamo kako je podignut ugled zemlje i kako smo mi neki faktor, a ustvari smo nikakav kad čitamo takve izjave.

Zokakoka

24.10.2013. 22:16

Pa sta ste blenuli u vucica i sns prodavaca magle!? Niko nas nije lupao po usima da biramo ovo sto imamo al nemojte slucajno one klero fasiste! Ne ne mora pro evropski! Hocete da budete madjari rumuni turci? Birajte al ovako kako smo krenuli srba nece biti uskoro nikako

Made in Turkey

24.10.2013. 22:57

Erdogan radi kako treba to je moj covek. I treba da bude Kosovo Turska i Srbija, bilo vam je lepo 500 godina u nasoj zemlji. Zasto volite nase serije i dolazite kod nas na odmor? Zato sto ste vi braco i sestre isto Turci! Ziveo Srbistan RAZMISLI!!!!

Hmmm

25.10.2013. 04:41

@Made in Turkey - Priznajem odlican komentar, osecam sarkazam u njemu, ali svakako otvara oci...

Made in Serbia

25.10.2013. 07:14

@Made in Turkey - Lecis komplekse poturico.Jedini narod koji slavi okupatora.Jedini narod koji jos tumara i trazi svoj indetitet jer ga je sramota svoje proslosti koja je tmurna,jadna i prepuna samoponizavanja.To ste vi takozvani bosnjaci, medju kojima moram da napomenem ima dosta cestitih ljudi koji su svesni sta se sve izdesavalo na nasim prostorim ali jadni ne mogu da dodju do izrazaja od novokomponvanih bosnjackih fanatika kojima je sve mrsko sto je srpsko Sto se tice Turske za nju ce se vec pobrinuti Kurdi

Naissus

25.10.2013. 07:28

@Made in Turkey - Bogami nam nije bilo lepo u nasoj od Turaka okupiranoj zemlji.Vasa nikad nije bila i nece biti. Vi Turci bar znate da sa nama nije lako makar nas i 500 godina drzali pod okupacijom i podvrgavali najvecim strahotama ljudskog roda kao sto ste i radili. Na kraju cete opet morati da se povucete.

Milos

25.10.2013. 09:14

@Made in Turkey - Sad bi ti odgovorio onako socno, srpski. Ali mi, na tvoju srecu a moju zalost, nece objaviti takav komentar.

kadu

25.10.2013. 09:43

@Made in Turkey - Erdogan je klasicni provokator i terorista i radi u skladu sa tim. Ja ne gledam turske serije i nikada nisam bio u Turskoj i izbegavam kupovati robu iz Turske. Za mene je Kosovo i Metohija vise od svega i to ce biti uvek tako. Nema predaje!

Тијана Анђелић

25.10.2013. 09:56

@Made in Turkey - Ми никада нисмо били у "вашој земљи", него сте ви били брутални окупатори. По вашој окупаторској логици ми смо били и у Немачкој. Србија је била, јесте и биће брана продору ислама и Турака.

Rade Jovicevic

25.10.2013. 22:05

@Made in Turkey - Nadam sa da si rodila bar cetiri vijnika. Ako nisi pozuri.

Mex.

25.10.2013. 03:15

@Snouden - Da znas da i jeste . Prodji , pa ces videti koliko sela govori SRPSKI ( ne bas tacno ali govore ) i pricaju odaklen su i ko su . PROVERI !!!

ercov

25.10.2013. 00:27

Sad ce Vucic i Dacic u Brisel po instrukcije,sta se moze odgovoriti Turskoj a sta ne. Sto je najsramnije i najponizavajuce za srpski narod, lezi u politici i njenim politicarima,svi do jednog su se do juce busali u svoje nacionalne grudi,jedni druge napadali ko je veci Srbin a ko nije,pred narodom sajkace sa kokardama nosili i kleli se u svetu zemlju srpsku Kosovo i sve tako do kraja izbora,posle kojih se preoblace u novo demokratsko i evropsko ruho dvorskih luda koja zabavlja razmazeni zapad.

Aca J

25.10.2013. 01:04

Nista bolje se ne moze ocekivati kada politicari Srbije nisu dorasli svom zadatku pa se sa Srbijom igra kako ko hoce.Zato mislim da ovaj gest Turskog premijera potvrdjuje da je Kosovo raspisalo izbore a ne Srbija. Zato Srbi treba dobro da razmisle kada izlaze na izbore Tacijeve skupstine. Sa izlaskom na izbore legalizuju drzavu Kosovo.

Air

25.10.2013. 01:07

Dasmo ljudi I ozbiljna drzava, proterali bi turskog ambasadora. Ovako trla baba lan da joj prodje dan. Bice po njihovom jer mi nemamo moci da im se odupremo. Mi smo banana drzava u kandzama lopova, bitangi I mafijasa koji su osiromasili narod.

Erdogan III

25.10.2013. 01:13

Gleda i on Prvu Tursku, slusa Turbo Folk, prenos iz Skupstine pa ko veli "vratilo se ono nase nekad sto bejase" misleci na raju, age i poturice.. Jos samo da smisli zulum ko onaj sa kurdima i jermenima i eto njega pod barjakom "slavnih" mu predaka

Olivera Maric

25.10.2013. 01:14

@R.Jovicevic Niste osim Naroda, pomenuli i politicare.A koji ono Srbi behu na vlasti u Srbiji, sto su pozvali secam se, turskog zvanicnika da posreduje -miri, zavadjene muslimanske vodje u srcu Srbije. Pa zar je to bilo normalno.Onda sam pomislila:Ovi se zazeleli Turaka.Doci ce oni i da ih ne prizivate.Pa jos su na sva zvona u novinama podvlacili izjavu nekog Turskog zvanicnika koji je rekao:"Turska ima svoje interese na Balkanu".Zar to nisu nasi znali a vode drzavu Srbiju.Ovo je Turski pocetak.

A.Semjonov

25.10.2013. 01:37

Balkanska krila Erdoganove Turske je moguce potkresati sa par diplomatskih fora.Mislim da ce uskoro zazaliti zbog svega sto je rekao.

A.Semjonov

25.10.2013. 01:43

Ne mogu da shvatim da jedan Srbin uplati turisticki aranzman za Tursku a preleti Grcku!?

Mex.

25.10.2013. 03:10

Drzavni vrh jos razmatra kako ce se izvinuti turcinu . Pre dva tri dana puna "Arena " ih je bila , pilo se , jelo se , hvalilo se , busalo u prsa ...... Mi smo napravili Srbiju , mi vodimo Srbiju , al gde !? Bilo bi dovoljno da je prvi podpredsednik rekao samo jednu kao dacic , da je to ne diplomatski ljudi bi mu poverovali . Ovako ostaje i dalje pticica ..... a turci opet na sred Kosova .

Jagodinac

25.10.2013. 03:30

Prvi koji bi trebali da protestvuju protiv ove izjave Turchina iz Ankare su Albanci sa Kosova. Albanski najvechi junak Skenderbeg je do kraja zivota pruzhao otpor Otomanskoj imperiji borechi se machem i nanosechi Turcima vojne poraze.

expert

25.10.2013. 04:13

uvijek na ovako vruce teme nadjete nekakve profesore da daju svoje izjave oni su samo profesori ali i ne zvanicni politicari prva adresa je ipak gospodin nikolic koji je bio u zvanicnoj poseti turskoj i edrogenu pa neka on da izjavu za javnost jer mu to prilici da javno kaze o cemu i sta je pricao a ne da neki profesori samo nagadjaju te moglo bi biti ovo ili ono

Dusan Petrovic

25.10.2013. 05:21

U Srba postoji istinita izreka:lipsi kljuse dok trava naraste.Sad je ta izreka nesto savremenija i glasi:lipsi kljuse dok nas drzavni vrh razmisli.

Ratko B.Luka

25.10.2013. 05:37

Dobro je covjek rekao!Vi iz srbije ste zbog nas u bosni i hrvatskoj ginuli i ratovali kako bi nama u naslijedje ostavili RS a sada se sami borite za svoje kosovo hahahahahahahaha

boško

25.10.2013. 06:42

Kasno si se rodio Erdogane"veličanstveni",Suljino vreme je davno prošlo,a zbog mohačkog polja u EU,malo morgen

Aleksandar Kambodza

25.10.2013. 07:42

Dear Mr. Erdogan you should not forget that the biggest city in your evil empire is part of illegally occupied territory. Let me help you - it is really called Constantinopol. Sooner or later we will come to take it back.

dragan

25.10.2013. 07:46

Lako je Turcima sa nama Srbima.Najbolji su nam u zatvor a najgori nas vode. A šta kada se preokrene pa najbolji izadju iz zatvora i povedu Srbiju a najgori koji vode Srbiju odu u zatvor.Koliko nas sada ne poštuješ toliko ćeš nas tada poštovati.

Драган-Република Српска

25.10.2013. 07:51

То некога чуди ??? Милина да још има будалаша који нису схватили да у Исламу ријеч толеранција не постоји, грађанско још мање. Бирали сте, имате ...

Magistar Colovic

25.10.2013. 08:10

Pa braco Srbi,citali ste I ucili o Lazaru,Milosu,Jugovicima itd,sta vam je ciniti!?Birajte po cemu ce deca da vas pamte,ili ce turci,siptari i drugi da se sire ponovo???

tamaris05

25.10.2013. 08:29

Cemu cudjenje?Istorijski se raspodela teritorija menja ali glavni istorijski porobljivaci, govorim o relativno bliskoj istoriji, Nemacka i Turska, nikada nece promeniti svoje glavne stavove i ciljeve.Evo, Nemacka opet hara, naravno vodeci ekonomski rat,"Vuk dlaku menja a cud nikada" sto se moze reci i za Tursku -ne u ekonomskom ali u jednom drugom smislu da.Oni su se samo pritajili par decenija ili stotina godina i cekaju.A Amerika - ona je posebna prica, novoformirano rak tkivo.

butros

25.10.2013. 09:03

More da je ziv Gavrilo Princip smestio bi ti pet komada usred Ankare!!Zivela Srbija!!

Valter

25.10.2013. 09:09

Posledica poltronske i anemicne politike zadnje dve vlade nase zemlje je da ce i zadnji mis izaci na sunce i pljuvati po Srbiji. Resenje je Juzni tok, nabavka S-300 i novih aviona i raskid sa estradno- pajackim ponasanjem nasih zvanicnika u spoljnoj politici.

Da ne zaboravimo ko su turci

25.10.2013. 09:22

Srbija treba da objasni turcima da jednog dana ako dođe do proglašenja republike Kurdistan, a doći će sigurno, da ;e Srbija biti prva država koja je priznati i uspostaviti diplomatske odnose.

dragaN

25.10.2013. 10:16

@Da ne zaboravimo ko su turci - Varas se sinko, nece Srbija nikada priznati Kurdistan. Zalosno sto posle toliko godina, ti nisi shvatio da Srbija nikad nece biti sposobna da uradi tako nesto.

Tokmak

25.10.2013. 09:27

Kemal ataturk se prevrće u grobu od ovog fanatika.Taj kod njega ne bi osvanuo.Kakva Rumelija?Sikter sokaga.

GoranB

25.10.2013. 09:28

Ovo prizivanje otomanskog carstava u 21 veku je zastrasujuce.Ocekujem reakcije iz sveta i najsroziju osudu...

Dejan_S

25.10.2013. 09:59

U čemu je razlika sada, Šešelj kaže da želi veliku Srbiju i ode u Hag, ovaj dođe na okupirani dio države i otvoreno govori da je to Turska.Bojim se da je sva ''saradnja'' sa Amerikom i Zapadom uzaludna i na štetu Srbije

Gračanica

25.10.2013. 10:02

"Gračanice, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla na nebesa vazneti, ko Bogorodice Mileševe i Sopoćana, da tuđa ruka kraj tebe travu ne plevi, da ti vrane ne hodaju po paperti."

Mali bata

25.10.2013. 10:03

Za mene je ispod casti komentarisati crnogorceva nizerazredna razmisljanja.

Verifikator

25.10.2013. 11:10

@Mali bata - Batice, gledaj da se oslobodis te tvoje opsednutostri nekakvim crnogorcem, uozbilji se i kad si vec na ispravnom putu pisi razumno. Ne ljuti se, ali ovo postaje vec isuviswe dosadno.

dragan

25.10.2013. 17:18

@Mali bata - Mli Bato u Septembar si pošao u školu nijesi više mali za ovakve gluposti

Otadžbina

25.10.2013. 10:05

"I danas kad dođe do poslednjeg boja, neozaren starog oreola sjajem, ja ću dati život, otadžbino moja, znajući šta dajem i zašto ga dajem."

Upozoravao je Drecun

25.10.2013. 10:27

Pa sa Turska ima kolonizacijske ciljeve prema celom balkanu i masta da spoji sve zemlje otd turske, kosova, bosne pa i dela grcke. Od kad je drecun pricao o tome na TV-u, anapravio je i dokumentarac na istu temu.

dragan

25.10.2013. 17:19

@Upozoravao je Drecun - Drecun bješe li to onaj što poziva na Albanske izbore

Nemamo vise iluzija

25.10.2013. 10:35

E lepo sad znamo sta nam se sprema. Bar nismo vise u iluziji kad je ,,prijateljstvo,,Turske u pitanju.

Razotkrio plan Turske

25.10.2013. 10:43

Nemojmo da se zavaravamo, on ( premijer turske ) nije pricao ni o cemu sto je njegovo licno misljenje, vec je progovorio o onome o cemu u Turskoj pricaju u politici otvoreno medjusobno. Pricao je o stvarnim planovima Turske.

SRSS: Silom na Silu !!!

25.10.2013. 10:47

Srbija da protera turkske diplomate iz Beograda i opozove srpske diplomate iz Ankare ! Srbija da udje u Rusku Federaciju 1. januara 2014 ! Samo Rusija Spasava Srbiju (SRSS) !!!

demagog

25.10.2013. 10:53

Nasa vlada ce mudro, poltronski i kukavicki da cuti. A stanovnistvo ce da gleda turske serije, a posebno Sulejmana.

Mileva

25.10.2013. 11:07

Neka on prica sta god hoce, Arapi i Vucic nas nece niklada njima prepustiti.

Srb(ijan)skim eu-ROPSKIM fanaticima i GUIDOvdanskim

25.10.2013. 11:15

"Jedan narod može da preživi svoje budale, čak i one ambiciozne budale. Ali, izdaju iznutra narod ne može da preživi. Neprijatelj pred kapijom grada je manje opasan – jer je neprijatelj dobro poznat i jer on svoje zastave nosi otvoreno, bez sakrivanja. Dok se izdajnik kreće slobodno među onima unutar zidina grada; njegov prepredeni šapat odzvanja i širi se svim ulicama, i čuje se čak i u samim odajama vlade...

Gavrilov princip

25.10.2013. 11:17

Reci Turskoj da joj mesto u Azijskoj uniji a ne u Evropskoj,jer im turban jos uvek stoji na glavi

Dymitr Ogonowski

25.10.2013. 13:53

@Gavrilov princip - A Gavrilo Princip se borio s tadasnjom "EU" i posle rata stvarno se oslobodili i srpske teritorije i Poljska. Austrougarska je zauzela i juznu Poljsku i srpske teritorije.

Srb(ijan)skim eu-ROPSKIM fanaticima i GUIDOvdanskim

25.10.2013. 11:20

Jer nam se izdajnik ne čini kao izdajnik - on govori glasom koji je blizak i prepoznatljiv žrtvama; njegovo lice i argumenti slični su njihovom; on oživljava onu pokvarenost koja leži duboko u srcima svih ljudi. Izdajnik razara dušu naroda; on deluje u potaji podrivajući temelje grada; on inficira i širi zarazu u političkom telu naroda, tako da narod na kraju više ne može da odolijeva i pruža otpor. Manje treba da se plašimo ubica. Izdajnik je kao kuga." (Marko Tulije Ciceron)

kalimero

25.10.2013. 11:26

Ako je ovo tacna izjava, onda nas Predsednik i Vlada moraju da upute zvanican protest i ako treba da stopiraju odnose se Turskom. Znam da se nasi ljudi lece u Turskim bolnicama, znam da oni zele saradnju ili kupovinu nase zemlje, ali sto je mnogo, mnogo je. Dosta smo mi ziveli pod njima ili sa njima, i jos uvek pamtimo, ne zaboravljamo njihovu dobrotu. Nadjite knjigu istorije na Turskom, u njihovim skolama, tamo lepo pise za njihove mlade generacije, da su na kolac mucili i nabijali srbi.

Srb(ijan)skim eu-ROPSKIM fanaticima i GUIDOvdanskim

25.10.2013. 11:31

Međutim, nezavisno od pomenutih depeša, dovoljno je primetiti da je srpska politika, čak i u pogledu objektivno najznačajnijeg problema s kojim se suočavamo – a to jeste problem Kosova i Metohije – u potpunosti u saglasnosti sa vizijom američkog Stejt departmenta i britanskog Forin ofisa. Danas srpska vlast ukida institucije Srbije na delu svoje državne teritorije, naravno, uz punu podršku Berlina, Londona i Vašingtona, čiji je to i bio zahtev. Sama ta činjenica pokazuje svu...

Deki

25.10.2013. 11:32

Zar nismo ovu temu već apsolvirali? Turska ne može u EU, ali kao kompenzaciju dobijaju Balkan, u tom smislu se širi uticaj Turske i na Srbiju, setite se posete Erdogana Pazaru sa onom brukom Tadićem, otvaraju se turski lokali po Beogradu, otvaraju se turski restorani po Srbiji, najgledanije serije su upravo turske..nećemo ni primetiti kada nam se zavijori crvena zastava ispred nosa i zasmrdi loj! Uz naše podanike na vlasti, ovo je vrlo izgledan redosled događaja, nažalost.

Srb(ijan)skim eu-ROPSKIM fanaticima i GUIDOvdanskim

25.10.2013. 11:33

... dubinu srpskog političkog, moralnog i državnog SLOMA. Naši političari nikako da shvate da, kad vas zapadnjaci tapšu po ramenima i hvale, to apsolutno ništa ne znači osim da za sada na zadovoljavajući način izvršavate postavljene zadatke. Čim ih budete izvršili, prodajući SLOBODU za status KOLONIJE, baciće vas kao pocepanu krpu. Problem je što će Srbija ostati kolonija, a istorija ne poznaje nijednu državu koja se kao kolonija uspešno razvijala.

Srb(ijan)skim eu-ROPSKIM fanaticima i GUIDOvdanskim

25.10.2013. 11:35

Pogrešna je ideja da se srpski nacionalni interesi mogu braniti u partnerstvu s Nemačkom,Velikom Britanijom ili SAD.Kao što danas srpska vlast ukida državne institucije na KiM po nalogu svojih zapadnih „partnera“,tako će sutra učestvovati u ukidanju RS kroz unitarizaciju BiH,prekosutra će dati autonomiju Raškoj oblasti,a dan nakon toga će uvesti udžbenike iz istorije gde će naša deca učiti kako su za sve ratove na Balkanu krivi Srbi koji su čak počinili i genocid u Srebrenici.

E, da vidim sta cemo sad

25.10.2013. 11:35

Drago mi je samo da se ovako nesto deslilo na vreme. Ako nam je to od pomoci, posto da se razumemo imamo celu Evropu protiv sebe koja je cela nama iza ledja godinama unazad zajedno sa Amerikom pripremala Turskoj teren. E, da vidim sta cemo sad, jer Evropa nam nece pomoci, oni se i slazu sa tom Turskom idejom.

Srb(ijan)skim eu-ROPSKIM fanaticima i GUIDOvdanskim

25.10.2013. 11:38

Jednom kad se u to kolo uđe, kao što je to sadašnja vlast učinila, izlaska nema. Zapad tokom poslednjih dvadesetak godina konstantno daje podršku našim protivnicima; sankcije, agresija 1999., velika novčana ulaganja u nevladin sektor koji je promovisao ciljeve zapadne politike na Balkanu – sve je to dalo rezultate. Ali u suštini smo odgovorni mi sami i niko drugi. Znate, velika sila može imati interese koji su direktno suprotstavljeni vašim, i tu ne možete ništa da promenite.

Srb(ijan)skim eu-ROPSKIM fanaticima i GUIDOvdanskim

25.10.2013. 11:39

Ostaje vam samo da se borite najbolje što umete. Problem je kad to ne činite, i to je onda samo vaš problem. Drugim rečima, nije problem kad zapadne sile ovde potkupljuju elite, problem je što u ovoj zemlji ima toliko mnogo  ljudi koji se daju kupiti. Neko za sitan položaj, neko za simboličnu nagradu, bio to "europljanin" godine ili poziv u Vašington na molitveni doručak, a neko za mogućnost da i dalje koristi resurse kako bi osigurao lično bogaćenje.

Srb(ijan)skim eu-ROPSKIM fanaticima i GUIDOvdanskim

25.10.2013. 11:41

Ponekad pomislim na pilota potpukovnika Milenka Pavlovića, koji je poginuo za vreme NATO agresije i o kome je RTS snimio dokumentarni film, i pitam se da li je moguće da je on, kao i svi drugi koji su se tada borili, ispao budala, a da smo mi, koji danas predajemo KiM zarad nekakve bolje budućnosti, najpametniji. I uvek dođem do istog zaključka -

Ne volim dramaturgiju, ali tako je

25.10.2013. 11:48

Ovo nije samo skandalozno, i gore je od toga. To je otvorena pretnja! Da ne kazem huskanje ratnog scenarija.

spinovanje na dan

25.10.2013. 11:54

Sto se tice Turske i Kosova pa Turci imaju isti stav oko Kosova kao i oko Bugarske,Srbije,Bosne i Albanije iako tu nisu muslimani vecinsko stanovnistvo oni na Balkan gledaju kao na deo njihove proslosti i kulture i zato se tako izrazavaju lepo je rekao onaj na jutros najvise naseg sveta letuje u Turskoj,Grckoj i Crnoj Gori.Turci imaju specijalne odnose sa Srbijom i sporazume oko trgovine i ne treba da se salju neki demarsi i pravi politicki cirkus nego lepo pitati Gula da li o Srbiji misli isto

porezni obveznik

25.10.2013. 15:16

Ne razumem zasto se toliko ljutimo!Mi imamo lek i za turski uticaj na Balkanu kao sta smo oduvek imali ono sta oni samo misle da imaju-postojanost. Turska ne shvata da je ona samo mali pesak u rukama americke politike kojoj verno sluzi.Kad amerikanci propadaju ni njima se ne pise nista bolje.Istini za volju, oni bi radu u Evropu preko Balkana,ali ne moze.Okruzeni su Jermenijom, Sirijom i Grckom a niko im od njih nisu prijatelji a najmanje Kurdi. Naplata ce im doci na kucnu adresu bez brige.

čiča

25.10.2013. 15:46

Zaboravio turčin kako su za par dana izgubili na hiljade kilometara carstva, a šiftare neka vodi u tursku ionako im je Anadolija prazna

Taca

25.10.2013. 21:35

Od ove izjave sam se iskreno naježila! Kad se setim priča o mukama pod turcima vekovima, nije mi dobro.