Recepti

Džejmi Oliver: U srpskoj kuhinji volim...

“Nadam se da ću imati priliku da lično probam vaša sjajna jela, uz neizbežno domaće pivo ili rakiju u jednom od beogradskih restorana o kojima sam toliko slušao.”

Sreda, 23.10.2013.

11:09

Autor: Izvor: Jelena Kavaja / Politika

Default images

Podeli:

Dzejmi Oliver: U srpskoj kuhinji volim... Svi koji su odgledali bar jednu epizodu kulinarskog serijala Dzejmija Olivera (38) znaju da kod njega sve prsti od brzine. Veliki pobornik zdrave ishrane, Britanac koji je pokusao da reformise ishranu skolaraca sa obe strane Atlantika, ovog puta je prevazisao samog sebe, odlucan da oduzme i poslednji izgovor onima koji tvrde da nemaju vremena da sami spremaju zdrave obroke. Knjiga recepata „Sve za 15 minuta“ ovih dana je izasla i na srpskom u izdanju „Alnarija“, a svetski slavan kuvar je tim povodom mejlom odgovorio na nekoliko pitanja za Politiku. Da li ova jela zaista mogu da se spreme za 15 minuta ili je naslov trik da biste lenje ljude uvukli u kuhinju? Osvrnuvsi se na „Sve za 30 minuta“ pomislio sam: ovo su bas velika jela, vise za petak ili subotu vece. Zeleo sam da ih svedem i ubrzam, da budu obroci koje mozete pripremiti bilo kog dana u nedelji. Recepti su univerzalni, a srpsko izdanje je po svemu identicno originalnoj verziji na engleskom, i tekst i slike. Jedina razlika je jezik. Da li mislite da je nedostatak vremena glavni razlog zasto zaposleni roditelji odustaju od kuvanja i radije biraju gotova jela i brzu hranu? Nazalost, realnost nas tu pogadja surovim brojevima. Tacno je da zaposleni roditelji imaju veoma malo vremena za kuvanje. To je upravo i ideja koja stoji iza ove knjige, da mozete napraviti cuda sa jednostavnim namirnicama i pomocu cudesnih kuhinjskih uredjaja koji su siroko dostupni i stede mnogo vremena. To znaci da nema prepreka da se stedljivi kuvar ili kuvarica bace na „Sve za 15 minuta“ – danas nije previse ocekivati da se ima multipraktik ili blender, a uspeh ovih recepata sigurno zavisi od ovih malih pomagala. Posto se zdrav obrok moze napraviti za samo 15 minuta, nema izgovora. Zalazete se za zdravu hranu. Sta ne biste nikada stavili u frizider ili ostavu? Nikada ne koristim vestacku hranu niti hranu nepoznatog porekla. Cak ni u moru proizvoda koji imaju mnogo soli i aditiva nije tesko naci one prirodne. Ako zelite da sacuvate zdravlje, morate da bude svesni izbora koji pravite i da se borite. www.facebook.com/jamieoliver Sta mislite o organskoj hrani? Da li u vreme krize vredi trositi novac na nju? Moj nacin zivota, kampanje i kuvari dovoljno su jasna poruka sta mislim o tome. Na televiziji je mnogo emisija o kuvanju i slavnih kuvara. Mislite li da ljudi kuvaju vise ili manje nego pre 20 ili 30 godina? Vrlo je verovatno da su ranije kuvali vise, jer onda nije bilo toliko gotovih jela i radno vreme je bilo drugacije. Medjutim, ako gajite strast prema kuvanju, nije vazno kada i gde zivite. Sve je stvar izbora i vi sami odlucujete kako cete ziveti. Verujem da bih ja i da sam tada ziveo kuvao kao sada. To je prosto moja pasija. Kuvanje je u Srbiji i dalje uglavnom zenski posao. Da li je tako i u Britaniji? Isto je, ali znate kako kazu - zene kuvaju vise, ali muskarci su bolji kuvari! Dame, oprostite mi! Nije lako nauciti decu da zavole brokoli i kupus kad vecina, bar u nasoj zemlji, vise voli pomfrit i pljeskavice. Kao otac cetvoro dece, imate li neki savet? Da li ikada kupujete deci „hepi mil“ ili narucujete picu? Cak i kada se cini da zdrava hrana nije bas popularna medju malisanima, sustinski je vazno da im se ucini privlacnijom. Poenta je da se od toga napravi zabava, da se sami ukljuce u pripremu. Uvek pozivam decu da mi se pridruze u kuhinji i onda sami pravimo cudesne i hranjive „srecne obroke“. Imate dosta knjiga recepata. Da li ih reciklirate? Gde nalazite inspiraciju? Kada sam poceo da pisem recepte, to je bio samo proces smisljanja sjajnih kombinacija i ideja. Takodje sam se trudio da ukljucim namirnice koje su po sezonama svima dostupne. Nije toliko vazno da recepti budu novi, vec da se vreme pripreme svede na najmanju mogucu meru. Prava mudrost je maksimum ukusa za superkratko vreme, pa sam ih preradjivao sve dok i najprosecniji kuvar u nasoj kancelariji nije mogao da spremi jelo za manje od 15 minuta. Ovo je ipak pravo kuvanje. Nista nije skriveno u rerni ili poklopljeno u serpi. Poenta je u tiganjima, rostilju i voku. Koja zemlja vam je najveca kulinarska inspiracija? Zeleo sam da izaberem od svakog najbolje, da jela budu brza, a ukusi prepoznatljivi i omiljeni sirom sveta. Od kejdzuna i indijskog rostilja do divnih tajlandsko-azijskih ukusa. U „Sve za 15 minuta“ imate nekoliko poteza, kao u plesu. Postoji i ograniceni broj sastojaka, jer biste mnogo vremena potrosili na otvaranje kutija. Umesto sest razlicitih zacina koristim garam masalu; umesto pecenih pasiranih papricica i ulja stavljam harisu. Da svima bude jednostavno i lako. Da li ste probali nesto od hrane iz ovog dela Evrope. Ako jeste, sta vam se najvise svidelo? Moj tim je posetio Srbiju i preneo mi ukuse vase zemlje. Svidja mi se to sto jos uvek postujete tradicionalnu kuhinju i pravilo o tri obroka dnevno. Najbolje je sto uspete da meso ubacite u vecinu jela na veoma raznolik nacin. Nadam se da cu imati priliku da licno probam ta sjajna jela, uz neizbezno domace pivo ili rakiju u jednom od divnih beogradskih restorana o kojima sam toliko slusao. www.vulkani.rs “Nadam se da cu imati priliku da licno probam vasa sjajna jela, uz neizbezno domace pivo ili rakiju u jednom od beogradskih restorana o kojima sam toliko slusao.” Izvor: Jelena Kavaja / Politika “Nadam se da cu imati priliku da licno probam vasa sjajna jela, uz neizbezno domace pivo ili rakiju u jednom od beogradskih restorana o kojima sam toliko slusao.”

Svi koji su odgledali bar jednu epizodu kulinarskog serijala Džejmija Olivera (38) znaju da kod njega sve pršti od brzine. Veliki pobornik zdrave ishrane, Britanac koji je pokušao da reformiše ishranu školaraca sa obe strane Atlantika, ovog puta je prevazišao samog sebe, odlučan da oduzme i poslednji izgovor onima koji tvrde da nemaju vremena da sami spremaju zdrave obroke.

Knjiga recepata „Sve za 15 minuta“ ovih dana je izašla i na srpskom u izdanju „Alnarija“, a svetski slavan kuvar je tim povodom mejlom odgovorio na nekoliko pitanja za Politiku.

Da li ova jela zaista mogu da se spreme za 15 minuta ili je naslov trik da biste lenje ljude uvukli u kuhinju?

Osvrnuvši se na „Sve za 30 minuta“ pomislio sam: ovo su baš velika jela, više za petak ili subotu veče. Želeo sam da ih svedem i ubrzam, da budu obroci koje možete pripremiti bilo kog dana u nedelji. Recepti su univerzalni, a srpsko izdanje je po svemu identično originalnoj verziji na engleskom, i tekst i slike. Jedina razlika je jezik.

Da li mislite da je nedostatak vremena glavni razlog zašto zaposleni roditelji odustaju od kuvanja i radije biraju gotova jela i brzu hranu?

Nažalost, realnost nas tu pogađa surovim brojevima. Tačno je da zaposleni roditelji imaju veoma malo vremena za kuvanje. To je upravo i ideja koja stoji iza ove knjige, da možete napraviti čuda sa jednostavnim namirnicama i pomoću čudesnih kuhinjskih uređaja koji su široko dostupni i štede mnogo vremena. To znači da nema prepreka da se štedljivi kuvar ili kuvarica bace na „Sve za 15 minuta“ – danas nije previše očekivati da se ima multipraktik ili blender, a uspeh ovih recepata sigurno zavisi od ovih malih pomagala. Pošto se zdrav obrok može napraviti za samo 15 minuta, nema izgovora.

Zalažete se za zdravu hranu. Šta ne biste nikada stavili u frižider ili ostavu?

Nikada ne koristim veštačku hranu niti hranu nepoznatog porekla. Čak ni u moru proizvoda koji imaju mnogo soli i aditiva nije teško naći one prirodne. Ako želite da sačuvate zdravlje, morate da bude svesni izbora koji pravite i da se borite.

www.vulkani.rs

Šta mislite o organskoj hrani? Da li u vreme krize vredi trošiti novac na nju?

Moj način života, kampanje i kuvari dovoljno su jasna poruka šta mislim o tome.

Na televiziji je mnogo emisija o kuvanju i slavnih kuvara. Mislite li da ljudi kuvaju više ili manje nego pre 20 ili 30 godina?

Vrlo je verovatno da su ranije kuvali više, jer onda nije bilo toliko gotovih jela i radno vreme je bilo drugačije. Međutim, ako gajite strast prema kuvanju, nije važno kada i gde živite. Sve je stvar izbora i vi sami odlučujete kako ćete živeti. Verujem da bih ja i da sam tada živeo kuvao kao sada. To je prosto moja pasija.

Kuvanje je u Srbiji i dalje uglavnom ženski posao. Da li je tako i u Britaniji?

Isto je, ali znate kako kažu - žene kuvaju više, ali muškarci su bolji kuvari! Dame, oprostite mi!

Nije lako naučiti decu da zavole brokoli i kupus kad većina, bar u našoj zemlji, više voli pomfrit i pljeskavice. Kao otac četvoro dece, imate li neki savet? Da li ikada kupujete deci „hepi mil“ ili naručujete picu?

Čak i kada se čini da zdrava hrana nije baš popularna među mališanima, suštinski je važno da im se učini privlačnijom. Poenta je da se od toga napravi zabava, da se sami uključe u pripremu. Uvek pozivam decu da mi se pridruže u kuhinji i onda sami pravimo čudesne i hranjive „srećne obroke“.

Imate dosta knjiga recepata. Da li ih reciklirate? Gde nalazite inspiraciju?

Kada sam počeo da pišem recepte, to je bio samo proces smišljanja sjajnih kombinacija i ideja. Takođe sam se trudio da uključim namirnice koje su po sezonama svima dostupne. Nije toliko važno da recepti budu novi, već da se vreme pripreme svede na najmanju moguću meru. Prava mudrost je maksimum ukusa za superkratko vreme, pa sam ih prerađivao sve dok i najprosečniji kuvar u našoj kancelariji nije mogao da spremi jelo za manje od 15 minuta. Ovo je ipak pravo kuvanje. Ništa nije skriveno u rerni ili poklopljeno u šerpi. Poenta je u tiganjima, roštilju i voku.

Koja zemlja vam je najveća kulinarska inspiracija?

Želeo sam da izaberem od svakog najbolje, da jela budu brza, a ukusi prepoznatljivi i omiljeni širom sveta. Od kejdžuna i indijskog roštilja do divnih tajlandsko-azijskih ukusa. U „Sve za 15 minuta“ imate nekoliko poteza, kao u plesu. Postoji i ograničeni broj sastojaka, jer biste mnogo vremena potrošili na otvaranje kutija. Umesto šest različitih začina koristim garam masalu; umesto pečenih pasiranih papričica i ulja stavljam harisu. Da svima bude jednostavno i lako.

Da li ste probali nešto od hrane iz ovog dela Evrope. Ako jeste, šta vam se najviše svidelo?

Moj tim je posetio Srbiju i preneo mi ukuse vaše zemlje. Sviđa mi se to što još uvek poštujete tradicionalnu kuhinju i pravilo o tri obroka dnevno. Najbolje je što uspete da meso ubacite u većinu jela na veoma raznolik način. Nadam se da ću imati priliku da lično probam ta sjajna jela, uz neizbežno domaće pivo ili rakiju u jednom od divnih beogradskih restorana o kojima sam toliko slušao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.