Premijer Srbije Ivica Dačić učestvovao je sinoć na prvom sastanku Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Savetu su predsedavali Dačić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Uloga Saveta za implementaciju je koordinacija i nadzor nad sprovođenjem SSP, koji je stupio na snagu 1. septembra ove godine. Dačić je rekao da će boravak u Luksemburgu biti prilika da prilikom susreta s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton razgovara o svim problemima, pa i o pitanjima koja opterećuju održavanje predstojećih lokalnih izbora na Kosovu, među kojima su pitanja biračkog spiska i kosovske Centralne izborne komisije.

Prema njegovim rečima, važno je izbeći sve eventualne nepravilnosti i manipulacije biračkim spiskovima i rezultatima izbora na Kosovu 3. novembra. „Insistirali smo da Srbi imaju svoje predstavnike u biračkim komisijama i u Centralnoj izbornoj komisiji da bi se stekao uvid u biračke spiskove. Do sada to nije bilo slučaj i sada će to biti predmet analize i rasprava“, rekao je premijer. On je najavio da će dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, biti nastavljen u novembru u prvoj nedelji posle održavanja lokalnih izbora na Kosovu.

Dačić je pre sednice Saveta imao odvojene razgovore sa švedskim ministrom spoljnih poslova Karlom Biltom i šefom francuske diplomatije Loranom Fabijusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari