Svet

0

Novinar Kežarovski osuđen na 4,5 godine zatvora

Autor: VM

Izvor: Beta/Novi magazin

Novinar Kežarovski osuđen na 4,5 godine zatvora

Tomislav Kežarovski je optužen da je u tekstovima objavljenim 2008. godine, u časopisu Reporter 92, koji više ne postoji, otkrio identitet zaštićenog svedoka, za koga se kasnije otkrilo da je bio lažni svedok.

Današnja presuda izrečena u Osnovnom sudu u Skoplju izazvala je oštre kritike novinarskih udruženja, organizacija za ljudska prava i OEBS, čija je predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala makedonske vlasti da odmah oslobode Kežarovskog.

On je uhapšen 28. maja u policijskoj akciji "Likvidacije" i od tada je u pritvoru gde će ostati do pravosnažnosti presude.

Mijatović je izrazila duboku zabrinutost zbog presude Kežarovskom ocenivši da će ona imati ozbljine poslednice za slobodu izražavanja i medijske slobode u Makedoniji.

"Krivično gonjenje reportera zbog novinarske delatnosti je kršenje osnovnog ljudskog prava na slobodu izražavanja i obećanja države OEBS-u da će razviti i zaštititi slobodne medije", navela je Dunja Mijatović.

Tokom suđenja Kežarovskom, njegove kolege organizovale su proteste, upozoravajući da je reč o suđenju medijima i slobodno iznesenoj misli.

Presuda makedonskom novinaru izazvala je i reakcije poslanika u parlamentu, pa je opozicija u Sobranju, kako prenose makedonski mediji, zatražila jednočasovni prekid sednice u znak protesta protiv presude.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR