Capital.ba

Četvrtini žitelja EU prijeti siromaštvo

15.10.2013. / 19:34

siromastvoBRISEL, U Evropskoj uniji bezmalo jedna četvrtina stanovništva (121 milion ljudi) živi na granici bijede, pokazali su podaci koje je danas objavila agencija za statistiku EU – Evrostat.

Najgora situacija je u Bugarskoj, gdje siromaštvo ugrožava skoro polovinu tamošnje populacije. Na drugom mjestu je Rumunija, koju slijedi nova članica evropske porodice – Hrvatska. Sa bezmalo trećinom stanovništva ugroženog siromaštvom, na četvrtom mjestu je prezadužena Grčka, prenijela je agencija ČTK.

Podaci Evrostata su pokazali da se na drugom kraju liste, među najmanje ugroženim, nalaze stanovnici Češke, koja je pretekla i razvijene zapadne zemlje. U Češkoj siromaštvo ugrožava 15,4 odsto ljudi, a tik iza nje je Holandija sa 15,7 odsto siromašnih. U susjednoj Njemačkoj bijeda prijeti svakom petom stanovniku.

U cjelini važi da siromaštvo najviše ugrožava ljude koji žive u seoskim sredinama i manje naseljenim regionima.

Situacija se u posljednje vreme dodatno pogoršava. Prema najnovijim podacima Međunarodnog crvenog krsta u Evropi živi 43 miliona ljudi zavisnih od humanitarne pomoći. Još 120 miliona Evropljana je ugroženo siromaštvom. Pri tome u Evropskoj uniji živi oko 500 miliona stanovnika.

Evropa je suočena sa najgorom humanitarnom krizom u posljednjih šest decenija, rekao je generalni sekretar Međunarodne federacije Crvenog krsta Bekele Geleta. Ni blagi privredni oporavak u nekim dijelovima Evrope ne pomaže da se prevaziđe negativan trend. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!