Svet

Subota, 12.10.2013.

11:05

Evropa suočena sa novom pretnjom

Rukovodioci deset vodećih energetskih kompanija Evrope ukazali su na sastanku u Briselu na pogrešne procene u energetskoj politici EU.

Izvor: Tanjug

Default images

To je uticalo na povećanje cene struje u Evropi od 20 odsto za četiri godine.

To je takođe dovelo od zatvaranja proizvodnih kapaciteta od 51 gigavata što odgovara ukupnoj proizvodnji električne energije u Belgiji, Češkoj i Portugaliji, navodi se u zajedničkom dokumentu o energetskoj situaciji u Evropi.

Šefovi kompanija tvrde da je energetska politika stavila EU u opasnost od kaskadnih ispada električne energije u vreme vršnih opterećenja.

Oni su pozvali Evropsku komisiju da napusti sistem izdašnih subvencija za alternativne izvore energije kao što su vetar, sunce i energija plime i obnovi normalno finansiranje elektrana na gas i ugalj, prenosi Itar tas.

Učesnici briselskog sastana ukazali su da je, kao rezultat evropskih dotacija alternativnih izvora, formiran nestabilan višak proizvodnih kapaciteta zavisnih od spoljašnjih faktora (sunčanost, jačina vetra). Posledica toga je da je proizvodnja u klasičnim elaktranama na gas i ugalj postala neprofitabilna.

Ali, kako su ukazili energetski lideri, upravo ove termoelektrane mogu da garantuju veću proizvodnju struje u periodima najveće potražnje, naročito zimi pri niskim temperaturama i slaboj osunčanosti.

Na forumu su učestvovali šefovi nemačkih kompanija E.ON i RWE, francuskog GDF-Suez, italijanskih ENI i ENEL, španskih Iberdola i Gasnnatural Fenosa, holandskog Gas tera, švedskog Vatenfala i češkog ČEZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

1 d

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

18 h

Podeli: