Oko 70 odsto propisa Evropske unije sprovode gradovi i opštine, a lokalne teme se mogu naći u većini od 35 pregovaračkih poglavlja, što znači da je lokalna samouprava ključni nivo za uspešnost u evropskim integracijama. U tom smislu, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uputila je u julu zahtev Vladi Srbije i resornim telima da lokalne vlasti, kao i predstavnici ove organizacije, budu uključeni u mehanizam za pregovore Srbije o članstvu u EU.

Takođe, u svrhu postizanja što boljih rezultata tokom procesa pregovaranja, SKGO priprema i Okvirni dokument o uticaju evropskih integracija i članstva u EU na lokalne samouprave u Srbiji. Ovaj dokument, inače prvi tog tipa u Srbiji, SKGO priprema u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“, koji finansira Kraljevina Švedska. Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić kaže za Danas da je cilj izrade Okvirnog dokumenta utvrđivanje stepena i vrste uticaja procesa evropskih integracija i budućeg članstva na gradove i opštine u Srbiji, „ali i definisanje uloge SKGO kao nacionalne asocijacije lokalnih vlasti u tom procesu“.

„U praksi, naš cilj je da ovim dokumentom damo preporuke opštinama i gradovima kako da učestvuju i dodatno doprinesu ovom zahtevnom procesu koji je pred nama“, ukazuje Staničić. Pristupanje Uniji lokalnim samoupravama otvara mnoge mogućnosti, ali im donosi i brojne izazove. Veća razmena i saradnja sa evropskim susedima, kao i značajno povećanje raspoloživih sredstava za investicije, predstavlja potencijal za značajnu promenu u lokalnom ekonomskom i društvenom razvoju.

Sa druge strane, lokalne samouprave u Srbiji moraju da imaju kapacitete i sredstva za sprovođenje zahtevnih standarda EU – od kvaliteta vode, upravljanja otpadom, javnih nabavki do finansijske kontrole, pa je za očekivati da gradovi i opštine budu dodatno opterećeni novim obavezama tokom usvajanja ovih standarda. Tako, na primer, značajna sredstva fondova EU mogu da budu izgubljena usled neusklađenosti nacionalnih prioriteta i lokalnih potreba. Da bi se to izbeglo, SKGO, između ostalog, preporučuje da lokalne samouprave unaprede znanja svojih predstavnika i službenika o EU, uspostave sistem za praćenje razvoja evropskih propisa i zakonodavnih aktivnosti na nacionalnom nivou, predvide sredstva za moguće kofinansiranje većih projekata radi implementacije propisa i politika Unije, kao i da usaglase lokalne strategije sa nacionalnim strateškim okvirom.

SKGO u proteklom periodu pružala je podršku lokalnim vlastima u pogledu sticanja znanja o EU vrednostima, propisima, institucijama, fondovima i programima, a evidentna je potreba gradova i opština da se sa ovom vrstom podrške nastavi i u budućnosti. Zbog toga će SKGO u narednom periodu aktivno zastupati punu primenu javnih politika i propisa i obezbediti različite vidove podrške lokalnim vlastima u oblasti evrointegracija.

STANIČIĆ: Iskustvo u multilateralnoj saradnji

„SKGO ima dugogodišnje iskustvo u multilateralnoj saradnji i uključena je u rad većine ključnih evropskih organizacija. U okviru ove saradnje naši gradovi i opštine preuzimaju iskustva drugih zemalja kako bi primenili najbolje prakse, a izbegli negativna iskustva kroz koja su drugi prošli“, zaključuje Đorđe Staničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari